Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de trainer/coach.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Vanavond spelen wij onze tweede thuiswedstrijd in de poulefase van de UEFA Champions League. Dinamo Zagreb is de tegenstander.

Meteen na de loting was het voor veel voetballiefhebbers duidelijk. Ook ik heb vaak aangegeven dat het, om het overwinteren in Europa veilig te stellen, om de dubbele ontmoeting met Dinamo Zagreb zou gaan. Met name in die wedstrijden zouden we de punten moeten zien te pakken. Uit hebben we in elk geval met die 0-2-overwinning een fantastisch resultaat neergezet. En wat voor mij minstens zo belangrijk was: we hebben bij vlagen heel goed gevoetbald. Daar wil ik vanavond op voortborduren, om ook de thuiswedstrijd tot een goed einde te brengen.

In geval van winst hebben we de doelstelling ‘Europees overwinteren’ gehaald. Dinamo kan ons in dat geval niet meer achterhalen. Maar ik wil, net als elke andere Ajacied, overwinteren in de UEFA Champions League. Dan is de derde plaats niet genoeg en moeten we eerste of tweede worden. Ik ben ambitieus, maar reëel genoeg om te stellen dat Real Madrid met afstand favoriet is om als groepswinnaar van deze poule te eindigen. Dus proberen wij tweede te worden. Daarom mag Real van mij in de tussentijd alles winnen, tot aan de laatste wedstrijd in de poulefase: Ajax - Real Madrid op 7 december 2011. Dat is namelijk gunstig voor ons. Door de ontwikkelingen in de poule is niet alleen de dubbele ontmoeting met Dinamo Zagreb van groot belang, maar wordt onze voorlaatste wedstrijd, in Lyon tegen Olympique op 22 november 2012, cruciaal voor ons. We gaan dus spannende tijden tegemoet.

Laten we ons eerst focussen op vanavond. Dinamo doet het in hun eigen land al jaren geweldig. Ze zijn de afgelopen jaren voortdurend kampioen geworden en laten ook buiten de grenzen zien tot goede prestaties in staat te zijn. Ook tegen ons waren ze gevaarlijk. Steeds wanneer wij in Zagreb balverlies leden, zag je dat ze voetballend tot veel in staat zijn. Daardoor kwamen ze enkele malen kansrijk voor ons doel. Daar zullen we vanavond beter mee om moeten gaan.

Mij werd recent gevraagd in hoeverre het ten tijde van een dip beter is om uitwedstrijden te spelen, in plaats van wedstrijden in de ArenA, met ruim 50.000 kritische Ajacieden op de tribune. Alles valt of staat met het resultaat, maar het spreekt voor zich dat ik juist graag in de ArenA speel en ik weet zeker dat dit ook voor onze spelers geldt. Het Ajax-publiek heeft zich de afgelopen jaren heel vaak en in toenemende mate bewezen als enorme steun voor de ploeg. Dat op incidentele basis spelers zijn uitgefloten, keur ik af. Maar dat doet niets af aan de vele goede voorbeelden van onze aanhang.

Ik reken er dan ook op dat niemand vanavond in de ArenA door heeft dat het buiten koud is. Door vanaf de eerste minuut Ajax aan te moedigen wordt het ongetwijfeld een sfeervolle avond, waarbij iedereen zijn best doet de grote stap die we in Zagreb hebben gezet, een vervolg te geven.

Heel veel plezier bij Ajax - Dinamo Zagreb!

Frank de Boer
Trainer/Coach