Menu
De Boer heet supporters welkom

De Boer heet supporters welkom

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Vitesse alle supporters welkom met een column. Lees hier de bijdrage van de trainer/coach.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax - Vitesse. Het komt niet vaak voor dat we op vrijdagavond spelen. Maar ik vind het een leuke dag en een mooi tijdstip. De tijd dat alles op zondag om 14.30 uur wordt gespeeld ligt ver achter ons. En dus kan ik prima leven met het feit dat we vanavond moeten spelen. Ik heb dit in elk geval veel liever dan zondag 12.30 uur, waar we dit seizoen regelmatig mee te maken krijgen. Zoals we net als elk seizoen ook dit seizoen weer een aantal interlandperiodes hebben. Na dit weekend raken we om die reden een groot deel van de selectie kwijt. Pas op donderdag 8 september verwachten wij deze jongens, hopelijk heelhuids, terug te zien. En op 10 september spelen we onze volgende wedstrijd, uit bij Heracles Almelo. Dat is op een zaterdagavond, ook prima. Want enkele dagen later spelen we de eerste wedstrijd in de UEFA Champions League.

Onze spelers vervelen zich dus niet. Hopelijk kunnen zij zich allemaal op het voetbal richten en worden ze niet afgeleid door transferperikelen. Want tot 1 september is de ‘transferwindow’ open. De jongens van Ajax die regelmatig in de media met een grote Europese club in verband worden gebracht, hou ik steeds voor dat we hier met mooie dingen bezig zijn en dat ze nog niet uitgeleerd zijn bij Ajax.

Ik ging zelf pas naar Barcelona toen ik al ruim tien jaar in het eerste elftal van Ajax speelde. Voor de club is het ook zonde als jongens weggaan, net op het moment dat ze een leidersrol bij Ajax kunnen gaan vervullen. Als jonge speler ben je in eerste instantie vooral met je eigen spel en ontwikkeling bezig. Na een aantal jaren in de basis ben je in staat ook veel breder te denken en dus ook beter voor het team te spelen. Als je dan weggaat vind ik dat net te vroeg. Ik noem in dat kader altijd de transfer van John Heitinga destijds naar Atlético Madrid, maar het kan nu natuurlijk ook gelden voor bijvoorbeeld Jan Vertonghen en Gregory van der Wiel. Het is niet alleen het probleem van Ajax dat zulke spelers relatief vroeg kunnen vertrekken, het is helaas inherent aan de positie van de Nederlandse competitie ten opzichte van de grotere voetballanden zoals Engeland, Duitsland, Italië en Spanje. Maar we werken eraan dat van de huidige A-selectie niemand meer weggaat.

Het kan wel zijn dat wij nog iemand kopen. Bij het aantrekken van een speler kijken wij altijd naar wie er in de hogere jeugdelftallen en in Jong Ajax rondlopen op de positie van die speler. Als je weet dat je een groot talent in de A1 hebt op een bepaalde positie en je haalt een 21-jarige speler op dezelfde positie binnen met een vijfjarig contract, dan kan dat de ontwikkeling van onze eigen kweek in de weg staan. Dat is een afweging die we zorgvuldig maken, met de wetenschap dat ik het liefst elke positie dubbel heb bezet.

Genoeg over de transfertermijn. Het gaat nu om de wedstrijd van vanavond. Na het teleurstellende puntenverlies bij VVV Venlo vind ik dat we vandaag iets recht moeten zetten. Zo slap als we de eerste en de tweede helft in Venlo begonnen, dat kan niet. We streven ernaar om vanavond vanaf de eerste minuut druk te zetten en scherp te zijn. Dat moet ook wel. Niet alleen vanwege vorige week, maar ook omdat ik Vitesse dit seizoen hoger inschat dan voorgaande jaren. Vorige week is het bewijs dat we het ons niet kunnen permitteren te verslappen.

Omdat Ajax - Vitesse een avondwedstrijd is en omdat voor de meeste supporters zal gelden dat ze een vrij weekend voor de boeg hebben, reken ik op een extra sfeervolle ArenA. Ik wens iedereen heel veel plezier vanavond!

Frank de Boer
Trainer/Coach