Menu
De Boer hoog in Club van 100

De Boer hoog in Club van 100

De Club van 100 van Ajax telt liefst 150 spelers die meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. In deze serie zetten we de tien Ajacieden met de meeste duels in de schijnwerpers. Deze week aandacht voor de nummer 6 op de lijst: Frank de Boer. De sierlijke verdediger van weleer en huidige trainer kwam in totaal tot 434 wedstrijden in dienst van Ajax.

Hoewel De Boer net als tweelingbroer Ronald in de jeugdopleiding van Ajax te boek staat als groot talent, komt het debuut van Frank op 21 september 1988 in het uitduel met PEC Zwolle (4-1 nederlaag, red) zoals zo vaak tot stand na een aaneenschakeling van externe factoren.

Onder leiding van Johan Cruijff breekt namelijk in het seizoen 1987-1988 een andere linkervleugelverdediger door: Danny Hesp. Die is ruim een halfjaar ouder dan De Boer en verovert rap een basisplaats, totdat hij in de uitwedstrijd bij FC Den Bosch een gebroken kuit- en scheenbeen oploopt. De Abcoudenaar herstelt weliswaar, maar zal nooit meer zijn oude niveau bereiken.

Mede door de ernstige blessure van Hesp begeeft Ajax zich in de zomer van 1988 op de transfermarkt en neemt de club onder andere linksback Mark Verkuyl over van FC Groningen. De geboren Utrechter verovert onder de nieuwe trainer Kurt Linder meteen een basisplaats, maar maakt in de zesde speelronde tegen PEC Zwolle na een uur plaats voor De Boer. Saillant genoeg is Linder een dag eerder uit zijn functie ontheven vanwege een dramatische seizoenstart. De Duitser wordt opgevolgd door Spitz Kohn, die gezelschap krijgt van een piepjonge Louis van Gaal.

Het nieuwe trainersduo van Ajax gunt De Boer ruim twee weken na zijn debuut in Zwolle een basisplek voor de topper tegen PSV. In een drijfnat Olympisch Stadion zien nog geen tienduizend toeschouwers de ommekeer van Ajax, dat de ploeg van Guus Hiddink de eerste nederlaag van het seizoen toedient. Wat bij velen lang op het netvlies blijft hangen is de eerste treffer van de thuisploeg. Deze komt tot stand door een te korte terugspeelbal van Eric Gerets, die in een plas belandt en wordt onderschept door Rob Witschge, die doelman Hans van Breukelen vervolgens kansloos laat. Wat weinigen echter zullen weten is dat de lange pass waarop Gerets anticipeerde van de voet kwam van De Boer.

Frank de Boer: als speler én trainer succesvol als Ajacied. Frank de Boer: als speler én trainer succesvol als Ajacied.

In het restant van het seizoen verkast Verkuyl veelvuldig naar het centrum van de verdediging, waardoor er aan de linkerkant ruimte vrijkomt voor De Boer. De koerswijziging van Kohn en Van Gaal resulteert op 19 maart 1989 in een galavoorstelling tegen opnieuw PSV (1-4-zege, red.), dat op eigen veld wordt weggeblazen door een piepjong Ajax met De Boer (18), Bryan Roy (19), Dennis Bergkamp (19) en Richard Witschge (19) in de basisopstelling. Terwijl de Eindhovenaren beschikken over gelouterde profs als Gerets, Ronald Koeman, Sören Lerby, Gerald Vanenburg en Romario.

In de jaargang 1989-1990 neemt Leo Beenhakker het roer over. Onder diens leiding is De Boer niet altijd verzekerd van een basisplaats en mist hij onder meer de kampioenswedstrijd bij NEC (1-1). In de 8,5 jaar die volgen groeit de 112-voudig international uit tot een van de leiders van het team.

Helemaal nadat Van Gaal de naar Real Madrid vertrokken Beenhakker opvolgt, wordt De Boer een verdediger van internationale allure, die met zijn ploeggenoten de prijzen aaneenrijgt. Behalve de UEFA Champions League (1995) en UEFA Cup (1992) wint de Noord-Hollander onder meer nog vijf landstitels en twee nationale bekers.

In die periode ontpopt De Boer zich eveneens tot vrijetrappenspecialist. De meest in het oog springende vrije trap is wellicht die tegen Hajduk Split in de kwartfinale van de Champions League, als de bal via de vingertoppen van de keeper in de winkelhaak verdwijnt.

Na het afscheid van Frank Rijkaard in 1995 verhuist De Boer van de linkerflank naar het centrum, waar hij een duo vormt met aanvoerder Danny Blind. Totdat Morten Olsen twee jaar later Van Gaal vervangt. De Deen trekt liefst tien spelers aan, onder wie Sunday Oliseh. De Nigeriaan krijgt op de nummer vier positie de voorkeur boven De Boer, die weer verhuist naar de positie van linksback. Desondanks wervelt het team naar de landstitel. De laatste van De Boer in Ajax-dienst, want een half jaar later verkast hij met broer Ronald naar FC Barcelona.

Heel even lijkt het erop dat de ras-Ajacied in 2003 terugkeert op het oude nest, maar de voorkeur van de club gaat uiteindelijk uit naar de jongere Julien Escudé. Enkele jaren later zet De Boer alsnog voet op Amsterdamse bodem, ditmaal als trainer. Ook in deze rol is het multitalent uitermate succesvol, getuige de vier landstitels op rij.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (midden) en Erfgoed Ajax