Menu
De Boer hoopt op geslaagde puzzel

De Boer hoopt op geslaagde puzzel

Ajax speelt dinsdagavond de vijfde groepswedstrijd in de UEFA Champions League tegen Olympique Lyon. Maandagavond trainde het team van Frank de Boer in het Stade de Gerland. Gregory van der Wiel trainde apart van de groep met lichte liesklachten. Ajax heeft aan een 1-1 gelijkspel genoeg om te overwinteren in de Champions League.

Aan de vooravond van de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon kwam vanzelfsprekend ook het rumoerige weekend ter sprake in Lyon. Al het rumoer rondom de vertrouwensbreuk tussen de Raad van Commissarissen en Johan Cruijff was voor De Boer echter een kort gespreksonderwerp. ,,Ik weet niet wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Daardoor kan ik er moeilijk een mening over vormen. We moeten met elkaar 12 december (algemene vergadering van aandeelhouders, red.) afwachten. Laten we tot die tijd maar gewoon over voetbal praten.”

En over voetbal viel gelukkig genoeg te praten. Ajax is nog slechts een gelijkspel (minimaal 1-1) van de volgende ronde van de Champions League verwijderd. Of de 0-0 tegen Lyon uit de heenwedstrijd houvast biedt, valt lastig in te schatten. Vooral omdat de Fransen Gourcuff en López weer terug hebben en Ajax juist nu met een waslijst aan blessures kampt. Het is de reden waarom bijvoorbeeld de A-junioren Davy Klaassen en Lesley de Sa (allebei 18 jaar) er in Frankrijk bij zijn. ,,Het was een aardige puzzel om 19 spelers bij elkaar te krijgen. Vooral ook omdat Jong Ajax en Ajax A1 deze dagen verplichtingen hebben. Maar het eerste elftal is uiteraard het allerbelangrijkste. Vandaar dat Klaassen en De Sa er nu bij zijn.”

Sulejmani tijdens de training. Op de achtergrond kijkt Davy Klaassen toe. Sulejmani tijdens de training. Op de achtergrond kijkt Davy Klaassen toe.

Ajax heeft aan een gelijkspel met doelpunten (minimaal 1-1) genoeg om de tweede plaats in groep D veilig te stellen. Daarmee wordt concurrent Lyon een wedstrijd voor het einde op een onoverbrugbare achterstand gezet: ,,We moeten dinsdag gewoon van eigen kracht uitgaan. Bovendien heb ik een goed gevoel aan de thuiswedstrijd tegen Lyon overgehouden. Hoewel ze bij momenten in de omschakeling aardig gevaarlijk waren. Bovendien hebben ze net als wij geen beste reeks wedstrijden achter de rug.” Vervolgens stipte De Boer de woorden ‘eigen kracht’ nog eens extra aan. ,,Vorig seizoen tegen Spartak Moskou hadden we met een vergelijkbare situatie te maken. Thuis (0-0) speelden we goed, terwijl we uit niets konden uitrichten (3-0). We zijn dus gewaarschuwd.”

Vanwege de afwezigheid van de dertigers Bulykin en Ooijer is Theo Janssen de enige dertiger in de wedstrijdselectie van Ajax. Kenneth Vermeer (25) en Jan Vertonghen (24) completeren de top-3 van groepsoudsten. Het zorgt ervoor dat zelfs Toby Alderweireld (22) zich tot de ouderen mag rekenen. ,,Deze dagen zeker”, sprak de Belg. ,,Ik zit nu voor het derde jaar bij de A-selectie en heb inmiddels aardig wat internationale ervaring. Dat moet ik nu op de jonge jongens in onze groep overbrengen.”

Het lijkt erop dat Nicolás Lodeiro net als afgelopen zaterdag tegen NAC in de punt van de aanval zal staan. ,,Ik heb weinig andere opties”, zei De Boer daarover. Achter de naam van Gregory van der Wiel staat nog een vraagteken. De international kampt met lichte liesklachten en trainde daarom apart met de fysiotherapeut. Over nieuweling Klaassen zei De Boer: ,,Net als Lodeiro is ook Davy een aanvallende middenvelder die tevens in de spits kan spelen. Het zal moeten blijken of hij er klaar voor is, maar hij heeft in ieder geval veel talent. Bovendien is het een slimme jongen. In alle opzichten is dit dus een mooi voorproefje voor hem.”

Volg Ajax in Lyon via Ajax.nl, Ajax TV en Twitter @AFCAjax

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Alderweireld: 'Deze dagen hoor ik bij de oudsten' Alderweireld: 'Deze dagen hoor ik bij de oudsten'
Vertonghen, Klaassen en Koppers tijdens de training. Vertonghen, Klaassen en Koppers tijdens de training.
Klaassen haalt uit. Klaassen haalt uit.
Vermeer en Cillessen. In de Champions League hield Ajax dit seizoen tot dusver drie keer de nul. Vermeer en Cillessen. In de Champions League hield Ajax dit seizoen tot dusver drie keer de nul.
De Boer deed zelf ook actief mee aan de training. De Boer deed zelf ook actief mee aan de training.
Klaassen lest de dorst. Klaassen lest de dorst.
De spelers bedanken de fans na de training. Dinsdag wordt Ajax door 1.850 Ajax-fans gesteund. De spelers bedanken de fans na de training. Dinsdag wordt Ajax door 1.850 Ajax-fans gesteund.