Menu
De Boer hoopt op korte vakantie

De Boer hoopt op korte vakantie

Deze zomer begin Frank de Boer aan zijn derde seizoen als trainer van Ajax A1. Maar eerst wacht voor hem het WK. Want naast Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw behoort ook De Boer tot het gezelschap Ajacieden van Oranje. De assistent-bondscoach blikt vooruit.

Nog nooit werd het Nederlands elftal wereldkampioen. Op de twee finaleplaatsen in 1974 en 1978 na kwam Oranje nooit in de buurt van het goud. Toch heeft Frank de Boer alle vertrouwen in een voor Nederland succesvol WK. Statistieken en historie zeggen hem niets. ,,Ik verwacht er heel van”, zegt hij aan de vooravond van de mondiale eindronde. ,,We moeten beseffen dat we wereldkampioen moeten worden. Alleen dan hebben we kans.”

De Boer, die onlangs zijn 40e verjaardag vierde, vervolgt: ,,De gedachte ‘leuk dat we erbij zijn’ is niet goed. We moeten echt presteren. Derde worden is ook niet genoeg. Er telt maar één ding: Voor het hoogste gaan. We hebben er met het Nederlands elftal de kwaliteit voor en kunnen bovendien van iedereen winnen. Daar ben ik van overtuigd. We moeten in onszelf geloven.”

Sinds 2008 is De Boer, in het dagelijks leven trainer van Ajax A1, de rechterhand van bondscoach Bert van Marwijk. Als beginnend coach pikt De Boer veel op van de ervaren keuzeheer van Oranje. ,,Ik kijk aandachtig naar de manier waarop Van Marwijk werkt. Hij betrekt ons (De Boer en collega-assistent Phillip Cocu, red.) er nadrukkelijk bij.”

De Boer, met rechts Oranje-collega's Cocu en bondscoach Van Marwijk. De Boer, met rechts Oranje-collega's Cocu en bondscoach Van Marwijk.

De assistent-bondscoach heeft de afgelopen twee jaar ervaren dat er tussen Ajax en Oranje veel verschillen in de manier van werken zitten. ,,Bij mijn eigen team werken we uiteraard met een vast schema van trainingen en wedstrijden. Daar ben je vrijwel dagelijks mee bezig. Bij Oranje zijn het meer periodes. En dan vaak ook nog eens heel korte periodes van een dag of drie. Daarin moet dan alles in een kort tijdsbestek gebeuren. Na de wedstrijd gaat iedereen weer terug naar zijn club. Op het WK kunnen we nu eindelijk een lange periode met elkaar werken. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Ik hoop er veel van te leren. Alle informatie en ervaringen ‘opzuigen’ als het ware.”

Tijdens het WK zal De Boer zich vooral op de verdedigers van Oranje richten. ,,Sinds we twee jaar geleden samen met Bert begonnen was de rolverdeling snel duidelijk: Ik heb extra aandacht voor de achterste linie, Phillip ‘doet’ de middenvelders en Bert de aanvallers. Daarnaast is hij als eindverantwoordelijke uiteraard vooral met het totale plaatje bezig. Denk daarbij naast de spelers en ons ook aan de rest van de staf.”

Eind juli starten de trainingen van Ajax A1 weer. Als Oranje de finale haalt heeft De Boer gezien zijn dubbelrol ‘slechts’ twee weken vakantie. ,,Toch hoop ik daar heel erg op. Een korte vakantie voor mij zou betekenen dat Nederland ver komt op het WK. Als ik 12 of 13 juli pas vakantie heb, hebben we de finale gehaald. Daar heb ik graag wat vakantiedagen voor over.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst