Menu
De Boer houdt vast aan opstelling

De Boer houdt vast aan opstelling

Frank de Boer zal dinsdagavond in de Amsterdam ArenA weinig mutaties doorvoeren ten opzichte van de uitwedstrijd bij Rapid Wien. Dat liet de coach daags voor de belangrijke return uit de derde voorronde van de UEFA Champions League weten. ,,Er zullen niet veel veranderingen in de opstelling zijn”, vertelde De Boer. Ajax mag het na de 2-2 remise in Oostenrijk voor eigen publiek afmaken.

Halverwege het duel in Wenen leek Ajax al met anderhalve been in de laatste voorronde te staan. Een goede eerste helft werd echter gevolgd door een mindere tweede. Rapid kwam kort na rust terug tot 1-2 en wist met tien man ook nog de gelijkmaker te produceren. Volgens De Boer heeft Ajax lering getrokken uit de terugval in de tweede helft. ,,De jongens moet begrijpen wat er op bepaalde momenten gevraagd wordt, ook tegen tien man. We hebben ze daar nadrukkelijk op gewezen en beelden laten zien. Ik heb het gevoel dat ze het heel goed hebben begrepen.”

Ajax speelde in Wenen met het jongste elftal ooit in een Europese wedstrijd. Ondanks de grote belangen heeft De Boer er een goed gevoel bij. ,,Ik denk dat we een mooie mix hebben. Ondanks hun jeugdige leeftijd zijn er best veel jongens met Champions League-ervaring. Natuurlijk heeft een jeugdig team meer bijsturing nodig dan een ervaren team. De vraag is of het exceptionele talenten zijn of niet. Anders kun je daar soms best risico's mee nemen.”

Jasper Cillessen richt zich volledig op Ajax. ,,Zolang ik niets hoor van mijn management hoef ik me ook niet druk te maken."
Jasper Cillessen richt zich volledig op Ajax. ,,Zolang ik niets hoor van mijn management hoef ik me ook niet druk te maken."

De voorbereiding van Ajax is volledig afgestemd op de voorrondes van de Champions League en daarom wezenlijk anders dan voorgaande jaren. ,,Normaal gold de eerste competitiewedstrijd als de belangrijkste. Natuurlijk namen we de Johan Cruijff Schaal serieus, maar die kon je nog inschalen als voorbereiding. Nu moesten we er al na vier weken staan. De wedstrijden tegen Rapid Wien zijn voor ons cruciaal. Hopelijk komen er nog twee aan in de play-offs richting het hoofdtoernooi.”

Volgende stap

De Boer verwacht dat Ajax in fysiek opzicht alleen nog maar sterker zal worden. ,,Vorige week vond ik de intensiteit na zeventig minuten naar beneden te gaan, dat heeft met ritme te maken. Je kon goed zien dat zij wel al twee wedstrijden om het 'echie' speelden. Wij hebben goede oefenduels gespeeld. Ik begrijp dat het maar oefenwedstrijden zijn, maar tegen niet de minste ploegen hebben we soms zestig minuten vrij aardig gespeeld. Ik vind dat we nu een volgende stap moeten maken.”

Bij persconferenties daags voor een Europees duel schuift ook altijd een speler aan. Ditmaal was dat Jasper Cillessen. De goalie was duidelijk in zijn bewoordingen. ,,Vorige week hadden we bij rust eigenlijk met 0-4 of 0-5 voor moeten staan. We moeten morgen gewoon zorgen dat we de nul houden, dan zijn we door. We willen heel graag opnieuw de Champions League in.”

In de media werd de naam van Cillessen al regelmatig gekoppeld aan Manchester United. De geboren Gelderlander laat zich daardoor niet van de wijs brengen, zo liet hij desgevraagd weten. ,,Ik ben op dit moment alleen met de wedstrijd tegen Rapid bezig en kan niets met deze berichten. Zolang ik niets hoor van mijn management hoef ik me ook niet druk te maken. Ik heb het bovendien fantastisch naar mijn zin bij Ajax, waarmee ik morgen de volgende voorronde van de Champions League ga halen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst