Menu
De Boer: 'Iedereen heeft het een plekje kunnen geven'

De Boer: 'Iedereen heeft het een plekje kunnen geven'

Ajax' thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle staat zondag vooral in het teken van Johan Cruijff. Frank de Boer wil dat zijn spelers toch vooral gefocust zijn op de wedstrijd. ,,Dat er een mooi afscheid komt, is volkomen terecht. Ik denk dat iedereen het nu wel een plekje heeft kunnen geven. Wij moeten zorgen dat we gefocust zijn. Het is een feit dat we kampioen worden als we de laatste zes wedstrijden winnen.”

Het ging tijdens de persconferentie aanvankelijk vooral over De Boers blessure. De coach scheurde ruim anderhalve week geleden zijn achillespees af. ,,Het gaat vrij redelijk”, vertelt De Boer. ,,Ik heb eerlijk gezegd niet veel pijn gehad, ook niet na de operatie. Maar het is letterlijk en figuurlijk een blok aan mijn been. Het is ook nog eens mijn rechterbeen, waardoor ik niet kan autorijden en erg afhankelijk ben.”

De Boer kreeg de lachers op zijn hand met een ouderwets sportcliché. ,,Ik kom sterker terug.” De Noord-Hollander had intussen al aangegeven met een gerust hart een stapje terug te kunnen doen. ,,Ik heb veel vertrouwen in de staf, die genoeg kwaliteit heeft. Zij kunnen me veel uit handen nemen. En als iets me niet zint, zal ik het niet laten om in te grijpen.”

Iemand tackelen
De Boer bekeek de laatste twee trainingen vanuit zijn inmiddels bekende terreinwagen. Zondag tegen PEC zit hij met krukken op de bank. ,,Ik zal soms Hennie (Spijkerman) naar voren sturen en soms ook zelf gaan.” En dan weer grijzend: ,,En als het moet, kan ik meteen iemand tackelen.”

Arek Milik is de laatste weken in vorm en kon op lovende woorden rekenen van zijn coach. ,,We wisten allemaal al dat hij verschrikkelijk goed kan zijn, vooral met zijn linkerpoot. Maar er waren aspecten die hij moest verbeteren en dat heeft hij gedaan. Sleuren deed Milik altijd al, maar je moet het op de juiste momenten doen. Net als balvast zijn.”

De Boer bestreed dat de spitspositie onder een vergrootglas ligt. ,,We hebben altijd hoge eisen, dat klopt, maar voor iedereen. We hebben een selectie van 21 man, met achttien veldspelers. Iedereen moet zijn stinkende best doen en knokken voor zijn plekje.” Zondag zullen er in ieder geval weinig mutaties plaatsvinden. ,,Ik heb niet veel reden om iets te veranderen.”

Loftrompet
Tegenstander PEC Zwolle heeft de nodige spelers met een Ajax-achtergrond in de selectie. Huurling Queensy Menig kwam specifiek ter sprake. ,,Ik ben blij dat Queensy veel aan spelen toekomt", aldus De Boer. ,,Dit is wat we voor ogen hebben als iemand wordt verhuurd. Hij heeft grote stappen gemaakt door wedstrijden op het hoogste niveau te spelen. Als je ziet hoe hij meeverdedigt, dat hoort in topvoetbal.”

De afgelopen week werd veelvuldig geopperd om de Amsterdam ArenA om te dopen in de Johan Cruijff ArenA als eerbetoon voor de legendarische nummer veertien. De Boer werd ook gevraagd wat hij daarvan vindt en stelde zich bescheiden op. ,,Het belangrijkste is wat de familie wil en niet wat Frank de Boer wil. Ik heb al veel suggesties en ideeën gehoord, zoals het Johan Cruijff Airport. Daaruit blijkt dat Johan veel groter dan Ajax is. Een heel grote meneer.”

De Boer sprak tot slot het doel uit voor de rest van de competitie. Dat liet weinig ruimte voor interpretatie. ,,We moeten uitgaan van het ergste scenario dat PSV alles wint. Dus moeten wij dat ook doen. Gelukkig hebben we alles in eigen hand. En stel dat we een misstap maken, moeten we hopen dat PSV ook een keer de mist ingaat.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees