Menu
'De Boer is heel goed voor me'

'De Boer is heel goed voor me'

De 31ste landstitel uit de clubgeschiedenis is afgelopen zondag opnieuw een stap dichterbij gekomen. Ajax kan in het gunstigste geval zondag al in het zonnetje worden gezet, maar heeft daarvoor behalve een overwinning op FC Twente ook een gelijkspel nodig bij het duel Feyenoord - AZ. Het ligt dus meer in de lijn der verwachting dat aanvoerder Jan Vertonghen volgende week woensdag na de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo de schaal krijgt uitgereikt.

De dinsdag 25 jaar geworden Belg maakt zich er evenwel niet druk om. ,,Als we het maar worden", klinkt zijn boodschap helder. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Ajax een riante voorsprong van zes punten op de naaste concurrenten AZ en Feyenoord. Daarnaast heeft de recordkampioen een aanzienlijk beter doelsaldo, waardoor één zege hoogstwaarschijnlijk voldoende is voor titelprolongatie.

Vertonghen kijkt in elk geval uit naar de topper in de Grolsch Veste. ,,Het kan iets moois worden. Aan de ene kant zullen ze bij FC Twente denken: ze mogen toch niet bij ons kampioen worden, maar als alles meezit kan het wel degelijk. Aan de andere kant is thuis kampioen worden misschien wel iets mooier, al heb je dan die busreis weer niet. Die is namelijk ook wel lachen."

Ajax verlaten met mogelijk twee landstitels op zak zou voor Vertonghen een fantastisch afscheid zijn. ,,Maar zover is het nog niet", haast de 33-voudig Belgisch international zich te zeggen. ,,Iedereen heeft er al vrede mee dat ik weg ben, maar ik ben nog niet weg. Ik heb nog een eenjarig contract en heb nog niks besloten. Ik zit nog bij Ajax."

,,Iedereen heeft er al vrede mee dat ik weg ben, maar ik ben nog niet weg." ,,Iedereen heeft er al vrede mee dat ik weg ben, maar ik ben nog niet weg."

Toch heeft het er alle schijn van dat Vertonghen volgend seizoen in een grote buitenlandse competitie speelt en daarmee in de voetsporen treedt van voormalige teamgenoten als Thomas Vermaelen, Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez. Met dien verstande dat zij nooit kampioen werden met Ajax.

,,Ik las laatst ook een uitspraak van Klaas Jan dat hij dat ook nog een keer wil bereiken met Ajax", doelt hij op de huidige topschutter van Schalke 04. ,,En ik kan me heel goed voorstellen dat Luis dat ook wil." Vermaelen ten slotte veroverde weliswaar in 2004 de schaal, maar die prestatie wordt door zijn vriend en landgenoot met een flinke korrel zout genomen. ,,Thomas heeft volgens mij in het kampioensjaar 2003/2004 één keer gespeeld. Dus hij wil het op die manier nog een beetje goedpraten", aldus de aanvoerder van Ajax met een knipoog.

Tot slot reageert Vertonghen op enkele uitlatingen van trainer Frank de Boer, die zijn aanvoerder onlangs loofde maar hem in een eerder stadium ook geregeld hard aanpakte. ,,Dat is voor mij alleen maar goed geweest", toont de Vlaming zelfreflectie. ,,Ik heb hem weleens vervloekt, maar hij is gewoon met iedereen heel scherp bezig en doet het ook alleen om mij beter te maken. Hij heeft ook gewoon gelijk, want af en toe ben ik veel te laks. Omdat hij hetzelfde type speler was als ik begrijpt hij wat ik wil. Ik begrijp nu ook vaak wat hij wil, maar dat heeft hij er in moeten stampen. Ik ben onder hem veel meer van mezelf gaan eisen en dat kan nog beter. Hij is heel goed voor me."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst