Menu
De Boer: ‘Kans om te winnen fifty-fifty’

De Boer: ‘Kans om te winnen fifty-fifty’

Vol vertrouwen, maar realistisch, leeft Frank de Boer toe naar de Champions League-topper, woensdag tegen AC Milan. ,,We moeten het maximale uit onszelf halen, en misschien wel meer”, stelde de Ajax-trainer dinsdag in San Siro, de thuishaven van de rossoneri.

,,Normaal gesproken is Milan favoriet”, beantwoordde De Boer een vraag over de favorietenrol in het laatste en beslissende pouleduel in groep H van de UEFA Champions League. De Ajacieden moéten winnen om ook in 2014 te mogen vervolgen in de Champions League. Milan heeft genoeg aan een gelijkspel. ,,Wij zullen écht een goede dag moeten hebben om te winnen. Vooral in de omschakeling is Milan ontzettend sterk met Kaká als animator en Mario Balotelli als afmaker. Daar moeten we ons tegen wapenen. Maar we gaan er honderd procent voor. We moeten het maximale uit onszelf halen, en misschien wel meer. Bij Milan is sprake van een stijgende lijn, maar wij zijn ook enorm in vorm. Als wij het niveau van de afgelopen wedstrijden halen, maken we zeker een kans. Ik heb het gevoel dat het fifty-fifty is.”

Ook Niklas Moisander, die De Boer vergezelde tijdens de persconferentie, heeft vertrouwen in een goede afloop. ,,We zitten in een heel goede fase. We hebben maar weinig goals tegen gekregen, dus we kunnen met vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.” De Fin raakte in de thuiswedstrijd tegen Milan geblesseerd, en is blij dat hij er woensdag weer bij is. ,,Het duurde lang, maar gelukkig was ik op tijd fit voor Barcelona.” Bang om zijn plek kwijt te raken aan talenten Joël Veltman (woensdag geschorst) of Stefano Denswil is hij nooit geweest. ,,Nee, ik zag dat Joël en Stefano het goed deden, maar ik heb me nooit zorgen gemaakt. Ik geloof heel erg in mijn eigen kunnen.”

Niklas Moisander: 'We zitten in een heel goede fase. Dus we kunnen met vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.' Niklas Moisander: 'We zitten in een heel goede fase. Dus we kunnen met vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.'

De eerste wedstrijd van De Boer als hoofdcoach van Ajax vond ook plaats in San Siro. Ajax won op 8 december 2010 met 0-2 van Milan. ,,Maar dat is niet te vergelijken”, blikte de Ajax-coach terug. ,,Voor Milan stond er toen niets meer op het spel terwijl wij nog vochten voor een plaats in de Europa League. Ze lieten die dag bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic op de bank. Dat zouden ze, als hij hier nog zou spelen, woensdag nooit doen.” Ook het feit dat Milan niet zo goed draait in de Serie A speelt een rol. ,,Ze staan 22 punten achter op de koploper. Als je reëel bent doen ze alleen nog maar mee voor de andere prijzen. De spanning op dit duel is heel anders dan drie jaar geleden.”

Hoe het ook afloopt, de Ajacieden gaan woensdag in ieder geval een leerzame avond tegemoet. ,,Dit soort wedstrijden maakt je gewoon sterker”, aldus De Boer. ,,Wat het resultaat ook zal zijn. Spelers zullen altijd denken dat ze goed zijn voorbereid. Als ze winnen krijgen ze bevestiging en als ze verliezen zullen ze de volgende keer bepaalde dingen weer anders doen. Het enige dat ik kan doen is iedereen zo veel mogelijk vertrouwen geven.”

De Boer gaf nog niets prijs over de opstelling. ,,Die maken we pas morgen aan de spelers bekend. Maar alle achttien spelers zijn fit en kunnen in de basis beginnen.”

Houd ook Ajax TV in de gaten voor exclusieve bijdrages vanuit Milaan.

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

San Siro, het illustere Milanese stadion, was dinsdagavond in nevelen gehuld. San Siro, het illustere Milanese stadion, was dinsdagavond in nevelen gehuld.
De Boer wenste niets te verklappen over zijn opstelling. De Boer wenste niets te verklappen over zijn opstelling.
Volop media-belangstelling voor de persconferentie van Ajax in Milaan. Volop media-belangstelling voor de persconferentie van Ajax in Milaan.
In de perszaal van het San Siro verzamelden zich dinsdag (vooral) veel Nederlandse en Italiaanse journalisten. In de perszaal van het San Siro verzamelden zich dinsdag (vooral) veel Nederlandse en Italiaanse journalisten.
Na de persconferentie belegden de Ajacieden een afsluitende trainingssessie in San Siro. Na de persconferentie belegden de Ajacieden een afsluitende trainingssessie in San Siro.