Menu
De Boer kijkt uit naar Ajax - Feyenoord

De Boer kijkt uit naar Ajax - Feyenoord

Frank de Boer keek vrijdagmiddag vooruit op de Klassieker. De interim-coach van Ajax kan zondag waarschijnlijk geen beroep doen op de zieke Mounir El Hamdaoui en geschorste Luis Suarez. De grieperige Gregory van der Wiel lijkt wel op tijd fit voor Ajax - Feyenoord.

Aan de vooravond van zijn eerste thuiswedstrijd als eindverantwoordelijke telde De Boer zijn zegeningen met de Amsterdam ArenA. ,,Gelukkig hebben we een dak op het stadion. Al zegt dat ook weer niet alles, want ik herinner me dat er ook wel eens wedstrijd is afgelast, juist door sneeuw op het dak. Ik ben in ieder geval blij dat we zondag onder normale omstandigheden kunnen spelen. Ook vandaag was het een voordeel om in de ArenA te kunnen trainen. Bij Feyenoord hebben ze vandaag alleen op hometrainers kunnen trainen, dat is niet ideaal in aanloop naar een wedstrijd.”

Over de huidige nummer dertien van de Eredivisie zei De Boer: ,,Feyenoord zit in een moeilijke periode. Ze hebben veel jonge spelers en presteren wisselvallig. Maar ook wij hebben een jonge ploeg. Luis Suarez (zondag geschorst, red.) is bijvoorbeeld ook nog maar 23 jaar. Hij lijkt wel een stuk ouder, maar is eigenlijk nog heel jong. Datzelfde geldt voor iemand als Maarten Stekelenburg. Ook hij is nog ruim onder de 30. De enige ‘ouwe rot’ in ons team is André Ooijer. Zowel Feyenoord als Ajax hebben dus op hun eigen manier ‘last’ van de jeugdigheid van hun team.”

De Boer kan zondag waarschijnlijk geen beroep doen op de zieke Mounir El Hamdaoui. De Boer kan zondag waarschijnlijk geen beroep doen op de zieke Mounir El Hamdaoui.

Over jeugdigheid gesproken, zo ongeveer alle spelers kwamen vrijdagmiddag aan bod. De Boer nam uitgebreid de tijd om zijn mening over de basiself en de jonge spelers uit de eigen opleiding te geven. Over Lorenzo Ebecilio zei hij: ,,Ik ken hem al zo’n drie jaar. Het is een gedreven jongen met een goed schot. Hij kan zowel rechts als links uit de voeten en is een echte winnaar.” Over Jody Lukoki, die donderdag voor het eerst met de A-selectie meetrainde, liet De Boer zich ook positief uit: ,,Jody is een klassieke rechtsbuiten met een goede voorzet. Zijn startsnelheid is bovendien groot. Dat is echt een wapen. Op de eerste meters kan hij daardoor het verschil maken. Bovendien is het naïeve dat hij in zijn spel had langzaam aan het verdwijnen. Dat zie je terug in de wedstrijden. Hij speelt effectiever en bovendien scoort hij de laatste tijd veelvuldig als rechtsbuiten.”

Of spelers als Lukoki en Ebecilio nu al definitief bij de selectie blijven zei De Boer: ,,Het is vooral de bedoeling om dat soort spelers aan het eerste elftal te laten proeven. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe de personele bezetting binnen de selectie is. Als een jeugdspeler voor een bepaalde positie derde man is kan hij beter met de A1 blijven spelen en incidenteel aansluiten bij ons.” Ook liet De Boer zich over Daley Blind en Urby Emanuelson uit. Blind hoeft wat De Boer betreft niet te worden verhuurd in de winterstop. ,,Maar hij moet wel perspectief bij ons hebben”, voegde hij er aan toe. Over Emanuelson, die onlangs aangaf Ajax na dit seizoen te verlaten, zei De Boer: ,,Hij past wat mij betreft gewoon in het plaatje hoe we willen spelen. Het zou fantastisch zijn als hij alsnog blijft. Die beslissing ligt uiteraard bij hem. Na de winterstop moeten we wellicht even gaan praten.”

Een speler die er zondag tegen Feyenoord waarschijnlijk niet bij zal zijn, is Mounir El Hamdaoui. De Marokkaan kampt met griepverschijnselen. ,,Hij is hier woensdag nog geweest, maar voelde zich daarna weer niet goed. Onze dokter heeft hem ook nog gezien.” Ook Gregory van der Wiel had wat last van griep, maar lijkt de Klassieker wel te kunnen halen. De Boer: ,,Greg is vandaag wel naar de ArenA gekomen en heeft onder meer een stoombad genomen. Hopelijk helpt hem dat om zich weer goed te gaan voelen. We hebben zaterdag ook nog een training, maar het belangrijkste is dat hij zondag fit is.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Wat wordt zondag de uitslag van Ajax - Feyenoord? Voorspel nu de score op toto.nl/ajax en wie weet win jij met je voetbalkennis. Heb je de uitslag goed voorspeld? Dan win je tot 70x je inleg!

Speel mee met Toto en voorspel de uitslag van Ajax - Feyenoord