Menu
De Boer kijkt uit naar oktober

De Boer kijkt uit naar oktober

Ajax speelt zaterdag tegen FC Groningen zijn laatste duel van september. Frank de Boer keek vrijdag op de persconferentie alvast vooruit naar oktober, waarin de Ajacieden tal van prachtige affiches voor de kiezen krijgen. ,,Het zijn mooie wedstrijden, zowel in de competitie, beker, als Europa League. Oktober wordt een heel serieuze test, laat dat duidelijk zijn.”

Ajax speelt onder meer de competitietoppers tegen PSV en Heracles Almelo, treft in Europees verband Fenerbahçe en Molde, en gaat voor de beker op bezoek bij Feyenoord. ,,Ik acht de kans groot dat het goed gaat komen, want het staat prima”, aldus De Boer. ,,Ik ben blij dat we een goede, brede selectie hebben. Daardoor kan ik spelers ook rust gaan gunnen.”

Woensdagavond trapte Ajax de KNVB-Beker af met een 2-0-zege op De Graafschap. Een dag later kwam bij de loting Feyenoord uit de koker rollen. Al in de derde ronde staat de altijd beladen Klassieker op de rol. De Boer bleef er nuchter onder. ,,Het maakt mij niet uit. Als je de beker wilt winnen, moet je iedereen kunnen verslaan. Ik denk dat wij van Feyenoord kunnen winnen. Andersom zullen zij dat ook denken.”

De Boer merkt dat Ajax in ontwikkeling is. ,,We zijn als team zijnde een lerende organisatie, vooral vanwege de leeftijd. Het is belangrijk dat dingen waar wij als technische staf op hameren opgepakt worden, en je afspraken terug ziet in de wedstrijden. Dit geeft houvast aan de spelers. Maar ik vind het er vrij goed en degelijk uit zien.”

Veel druk
Ajax heeft een aantal nieuwe spelers in de selectie. De Boer werd specifiek gevraagd naar de ontwikkeling van Gudelj en Sinkgraven, en waar nieuwkomers aan moeten wennen. ,,Sowieso aan de omgeving en de druk die Ajax heeft op spelers. Ajax is zo groot. De druk is vele malen hoger dan bij welke andere club. Daar moet je mee leren omgaan, evenals met de speelstijl. Het is niet erg dat het met pieken en dalen gaat. Ik ben tevreden over de ontwikkeling van Daley en Nemanja, al zullen ze zich moeten realiseren dat het beter moet.”

Een ander aspect waar Ajax immer aan moet voldoen, is fris en aanvallend voetbal, zoals de huisstijl voorschrijft. De Boer: ,,Als PSV van Manchester United wint met heel veel inzet, en een paar keer goed omschakelen, dan is dat fantastisch. Maar als wij winnen met iets minder spel, dan was het weer niet sprankelend genoeg. Ik weet hoe het werkt. Het was al zo toen ik zelf nog speelde. Onze intentie is ook om mooi, aanvallend voetbal te spelen, maar gemakkelijk is het niet.”

Vrijdag werd bekend dat Anwar El Ghazi is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. De aanvaller liet weten Oranje definitief boven Marokko te hebben verkozen. De Boer is blij met El Ghazi’s keuze. ,,Het klinkt nu een beetje raar, maar met Nederland heeft hij normaliter meer kans om naar het WK te gaan. Als hij bij Oranje een vaste waarde kan worden, zou dat heel goed voor zijn ontwikkeling zijn. Ik sta achter hem, wat-ie ook beslist zou hebben. Hij voelt zich een echte Nederlander, en is helemaal ingeburgerd, waarom zou hij dan voor Marokko moeten kiezen?”

Afrika Cup
Bijkomend voordeel is dat Ajax niet hoeft te vrezen El Ghazi in de winterstop kwijt te zijn. Eens in de twee jaar wordt in januari en februari de Afrika Cup georganiseerd. ,,Daar zou je toch niet aan moeten denken, dat je hem voor de Afrika Cup twee maanden kwijt ben? Zoals ik net al zei, had ik elke beslissing gerespecteerd. Maar als ik toch mag kiezen, ben ik blij dat hij voor Nederland heeft gekozen.”

De Boer was vooraf geïnformeerd door bondscoach Danny Blind, zijn voormalige ploeggenoot. ,,Hij belt me altijd op en zegt dan welke jongens hij wil selecteren, en hoe ik dat zie.” En dan grijnzend: ,,Ik denk dat hij wel vaak naar mij luistert.”

Zaterdag speelt Ajax tegen FC Groningen, dat nog nooit won in de ArenA. In januari werd het 2-0. Groningen-coach Erwin van der Looi stelde toen dat Ajax countervoetbal had gespeeld. ,,Het is nooit onze bedoeling om te counteren. Het liefst spelen we zestig of 65 procent van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Vaak gebeurt dat ook, en kan de tegenstander counteren. Soms worden wij ook wel eens in de verdediging gedrukt en zijn de rollen omgedraaid. Maar dat is niet onze intentie.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst

Tickets Ajax - FC Groningen