Menu
De Boer koestert zijn Ajax-aandelen

De Boer koestert zijn Ajax-aandelen

Frank de Boer en Jan Vertonghen hebben woensdagochtend onder grote belangstelling de beurs geopend. Met een overtuigende gongslag gaf de coach van Ajax het startsein voor een nieuwe handelsdag op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. Aanvoerder Vertonghen had de kampioensschaal meegenomen.

Zelfs het NOS Journaal maakte woensdagochtend melding van het bezoek van de kampioen van Nederland aan de beurs. Het gebeurt immers niet iedere dag dat er Ajacieden aan Beursplein 5 te vinden zijn. Om precies te zijn twee keer eerder opende een Ajacied de beurs. Tweeënhalf jaar geleden had toenmalig aanvoerder Luis Suarez namens Ajax de eer om de beurs te openen. Frank en Ronald de Boer sloegen bij de beursgang van Ajax in 1998 op de gong. Tot op de dag van vandaag is de 31-voudig landskampioen de enige club in Nederland die op de beurs actief is.

Zowel het bezoek van Suarez als dat van de gebroeders De Boer geldt nog steeds als een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de beurs. Iedere ochtend wordt de handelsdag geopend door een speciale gast. Van prinses Maxima tot de directeur van de Nederlandsche Bank en van ministers tot CEO’s van wereldberoemde bedrijven. De gongslag van Suarez geldt sinds begin 2010 bovendien als een ‘klassieker’. Door een misverstand sloeg de Uruguayaan meerdere keren op de gong toen het aftellen begon. Dat terwijl alleen bij ‘nul’ een ferme klap gegeven mag worden. Sindsdien geldt Suarez als voorbeeld hoe het niet moet. Ook woensdag werd daar uiteraard nog met plezier op teruggekeken door alle betrokkenen op de beurs.

De Boer: ,,Vroeger keek ik heel vaak op Teletekst naar de beurskoersen. Als coach van Ajax zijn de pagina's 818 en 819 tegenwoordig een stuk belangrijker voor me." De Boer: ,,Vroeger keek ik heel vaak op Teletekst naar de beurskoersen. Als coach van Ajax zijn de pagina's 818 en 819 tegenwoordig een stuk belangrijker voor me."

De gongslag van De Boer was er een uit het boekje. De coach van Ajax opende voor de tweede keer in zijn leven de beurs, iets dat maar weinig mensen hem kunnen navertellen. ,,Dit is een toch wel een bijzondere eer", zei hij vlak voordat hij om exact 9:00 uur het startsein gaf. ,,Bij de beursgang van Ajax in 1998 heb ik gelijk symbolisch 400 aandelen gekocht. Die heb ik nog steeds.” Daarmee hoort de 112-voudig international bij de 27 procent die de overige Ajax-aandelen in handen heeft. De vereniging AFC Ajax heeft zelf de meerderheid van de aandelen (73 procent) in bezit. De Boer: ,,De waarde van het aandeel is in de loop der jaren flink gezakt en ook weer gestegen. Daar weet ik als aandeelhouder alles van. Hopelijk draagt ons kampioenschap eraan bij dat het aandeel de komende tijd weer wat verder gaat stijgen.”

In zijn tijd als speler was De Boer een fanatiek volger van de aandelenkoersen. ,,In de glorietijd van de beurs had ik veel aandelen. Toen keek ik echt heel vaak op Teletekst om te kijken hoe de koersen ervoor stonden. Tegenwoordig doe ik dat nauwelijks meer. Als coach van Ajax zijn de pagina’s 818 en 819 nu een stuk belangrijker voor me.”

Net als De Boer kreeg ook Vertonghen een speciale tombstone en penning van de beurs uit handen van Cees Vermaas, CEO and chairman van NYSE Euronext Amsterdam. ,,We willen jullie namens iedereen bedanken voor het openen van de beurs, maar vooral ook voor de momenten waarop jullie ons de afgelopen weken hebben laten genieten. Iedereen hier op de beurs is voor Ajax, dus je kan wel nagaan dat we allemaal blij zijn met het kampioenschap.”

De woorden van Vermaas kregen beneden op de beursvloer navolging van de aanwezige werknemers met een Ajax-hart. ‘Kampioenen!’ en ‘Jantje bedankt’ schalde er over de vloer van de oudste beurs ter wereld. Vermaas: ,,We hebben als Amsterdamse beurs een sterke binding met alles wat hier in de hoofdstad en de rest van Nederland gebeurt. Heel veel grote beursgenoteerde bedrijven zijn via ons de wereld ingezet. Shell, Unilever en Ajax’ hoofdsponsor AEGON zijn daar natuurlijk prachtige voorbeelden van. Maar dat geldt zeker ook voor Ajax. Hoewel het een emotieaandeel is, blijft het natuurlijk heel bijzonder dat we in Nederland een beursgenoteerde voetbalclub hebben.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen tekende het gastenboek van de beurs. Jan Vertonghen tekende het gastenboek van de beurs.
Jan Vertonghen houdt de schaal voor de gong. Jan Vertonghen houdt de schaal voor de gong.
Frank de Boer en Jan Vertonghen kijken elkaar aan. Rechts financieel directeur Jeroen Slop. Frank de Boer en Jan Vertonghen kijken elkaar aan. Rechts financieel directeur Jeroen Slop.
De Ajacieden ontvingen van Cees Vermaas (CEO NYSE Euronext) een mooi geschenk. De Ajacieden ontvingen van Cees Vermaas (CEO NYSE Euronext) een mooi geschenk.