Menu
De Boer meets Scolari

De Boer meets Scolari

De tweede dag van het trainingskamp in Brazilië leverde in de ochtenduren een bijzondere ontmoeting op. De coach van Palmeiras, Luiz Felipe Scolari, kwam aan het einde van zijn eigen training even kijken bij de training van Ajax. Het leverde een geanimeerd gesprek op tussen de jonge Ajax-coach en de 63-jarige Braziliaan. Hij herinnerde zich Ajax - Gremio uit 1995 nog maar al te goed.

De wegen van Ajax en Palmeiras zullen elkaar deze week nog vaak kruisen. De Braziliaanse gastheer van Ajax traint iedere dag om 9:00 uur en 16:00 uur. De trainingstijden van Ajax (10:30 uur en 17:30 uur) sluiten daar precies op aan. Zo gebeurde het dat Scolari bij het verlaten het trainingsveld de warming-up van Ajax nog even meepakte. Het leverde hartelijke ontmoetingen met Frank de Boer en Danny Blind op.

Dat de voormalig coach van Gremio over gevoel voor humor beschikt, bleek wel toen hij Blind aan de rand van het trainingsveld trof. Op de vraag of hij hem nog herkende, trok Scolari een peinzende blik. Om vervolgens in lachen uit te barsten. Natuurlijk herkende de Braziliaan Blind nog. Hij was immers de man die destijds ‘zijn’ Gremio met een beslissende strafschop van de wereldtitel voor clubteams afhield.

Danny Blind benutte in 1995 de beslissende strafschop tegen het Gremio van Luiz Felipe Scolari. Danny Blind benutte in 1995 de beslissende strafschop tegen het Gremio van Luiz Felipe Scolari.

Nadat Scolari voor de camera van Ajax TV uitgebreid over Ajax, Palmeiras en het Braziliaanse voetbal had gesproken, kwam hij Blind later op de ochtend opnieuw tegen. En weer dwaalde het gesprek af naar 1995. Als een film trok de dag waarop Ajax wereldkampioen werd voorbij. Met behulp van Ajax’ technisch directeur ad interim somde Scolari moeiteloos de opstelling van Ajax uit 1995 op.

Bij de naam van Jari Litmanen ontstond tot slot nog een kleine spraakverwarring. Terwijl Blind de voormalig bondscoach van Brazilië en Portugal probeerde duidelijk te maken dat de Fin geen Deen is (‘he is Finnish’), ontstond er vervolgens wat onduidelijkheid of Litmanen nu inmiddels wel of niet gestopt is. ,,He is Finnish, but he hasn’t finished his career”, gaf Blind de coach van Palmeiras mee. Of Scolari het antwoord begreep, is nog maar de vraag. Maar als hij de 40-jarige ‘Deen’ HJK Helsinki binnenkort een keer op televisie voorbij ziet komen, weet hij genoeg.

Later op Ajax TV een exclusief interview met Felipe Scolari. Hij blikt onder andere vooruit op de oefenwedstrijd Palmeiras - Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots