Menu
De Boer: 'Moeten zaakjes op orde hebben'

De Boer: 'Moeten zaakjes op orde hebben'

Frank de Boer wil dat Ajax zondag bij Excelsior volledig bij de les is. De coach wenst te voorkomen dat zijn spelers kort na het treffen tegen Celtic onbewust de teugels wat laten vieren. ,,Als wij onze zaakjes op orde hebben, moeten we Excelsior onder controle kunnen houden. Maar het is tweeënhalve dag na een Europese wedstrijd. Dat is vaak op mentaal gebied het zwaarst, omdat de wedstrijd tegen Celtic veel spanning opeiste.”

Ajax hield vrijdagochtend een lange nabespreking. Het duel met Celtic bood ook voldoende stof tot napraten. De Boer: ,,We zijn een lerende organisatie, vooral met een jonge ploeg. Je haalt goede momenten terug, maar ook dingen die beter kunnen en moeten.” Uiteindelijk hield De Boer een redelijk gevoel over aan de puntendeling. ,,We hebben de 2-2 gemaakt en zo een punt gered. Het was anders geweest als het gelijk was geworden, terwijl wij met 2-1 voor stonden.”

In verdedigend opzicht zag Ajax er bij de tegengoals niet al te overtuigend uit. De Boer liet weten daar geen definitieve conclusies aan te verbinden. Hij heeft ingecalculeerd dat zijn jonge elftal fouten maakt. ,,Ik vind niet dat we niet geconcentreerd zijn geweest. Je moet op bepaalde momenten weten wat er wordt gevraagd. Ik zal niet zomaar iemand na 1 of 2 fouten slachtofferen. Pas als het structureel wordt, dan zal ik ingrijpen. Daar heb ik nu geen reden voor.”

Lieve jongens
De Boer heeft momenteel voldoende keuzemogelijkheden. Een luxeprobleem. ,,Dat is heerlijk als trainer zijnde, al is het ook lastig om keuzes te maken en mensen te moeten teleurstellen. Ik ben met iedereen goede vrienden en zou iedereen minuten willen geven. Maar ik kijk naar wat het beste is voor het team, en handel niet emotioneel. Ik ga niet iemand minuten geven omdat het zo’n lieve jongen is.”

Amin Younes kreeg tegen Celtic pas zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen. De Duitser liet een goede indruk achter, vond ook De Boer. ,,Hij mag terugkijken op een redelijk debuut. Amin was betrokken bij de eerste goal en had nog een aantal goede acties. Iedereen vroeg zich af: waarom haal je zo’n goede speler eraf. Maar ik wil hem nog het hele seizoen gebruiken. Het is een kwestie van tijd voordat hij negentig minuten gaat maken.” Zondag tegen Excelsior zal dat nog niet het geval zijn. ,,Dat is nog veel tekort dag.”

Vorig seizoen won Ajax moeizaam op Woudenstein en dat zou zondag wederom het geval kunnen zijn als de Ajacieden niet bij de les zijn. ,,Daar hameren we als staf continu op en ik heb het idee dat de spelers het wel beseffen. Als je één keer de teugels laat vieren, krijg je vaak direct de deksel op de neus.”

Goede vriend
Bij Excelsior staat sinds afgelopen zomer Alfons Groenendijk aan het roer. Een goede bekende van De Boer. ,,Ik heb altijd een goede verstandhouding gehad met hem. We zijn goede vrienden. Ik vind het een fijne collega en iemand die echt verstand van het spelletje heeft. Ik hoop echt dat het altijd goed met hem gaat.”

Behalve zondag dan. De Boer denkt te weten hoe Groenendijk zijn ploeg zal laten spelen. ,,Het is een ploeg die georganiseerd zal verdedigen en proberen speldenprikken uit te delen.”

Excelsior moet het stellen zonder sterkhouders Sander Fischer en Tom van Weert. Groenendijk noemde hun gemis onvervangbaar, iets dat De Boer wel kan begrijpen. ,,Het is niet zo dat Excelsior een super brede selectie heeft met allemaal gelijkwaardige spelers. Ze missen nu een ervaren speler en een spits het die vorig seizoen goed heeft gedaan. Dat is een aderlating.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van der Vuurst