Menu
De Boer: 'Norm moet omhoog'

De Boer: 'Norm moet omhoog'

Met nog vier competitieduels voor de boeg en een voorsprong van zes punten op de naaste belagers AZ en Feyenoord ligt Ajax op koers voor titelprolongatie. ,,We moeten alleen wel blijven doen waarmee we de laatste weken bezig zijn”, zegt trainer Frank de Boer. Tevens geeft de coach met de hoge ‘gunfactor’ aan dat de normen voor komend seizoen omhoog worden geschroefd.

Hoewel de koppositie voor Ajax amper twee maanden geleden verder weg leek dan ooit, zorgde een indrukwekkende reeks van tien gewonnen wedstrijden ervoor dat de Amsterdammers inmiddels weer fier met de borst vooruit lopen. Dat de Ajacieden pieken op het juiste moment verbaast De Boer niets. ,,Ik denk dat Ajax weet hoe het is om met druk om te gaan. We zijn de succesvolste club en hebben ook de hoogste begroting van Nederland, dus we zijn het ook aan onze stand verplicht. Sommige clubs gaan aan de spanning ten onder, maar wij zijn eraan gewend. We moeten altijd winnen, een gelijkspel is als een verlies. Juist als we moeten krijgen we meer ‘power’.”

Dat De Boer zelf een indrukwekkende spelersloopbaan achter de rug heeft, komt zijn jeugdige spelersgroep goed van pas. ,,Ik denk dat dat een voordeel kan zijn”, beaamt de 112-voudig international voorzichtig. ,,Ik weet hoe het is om te moeten presteren en ben als speler ook voor niemand bang geweest. Dat is misschien wel mijn voordeel. Ik heb ook altijd bij clubs gespeeld die altijd moesten winnen. Of het nu bij Glasgow Rangers, Galatasaray, Barcelona of Ajax was.”

Dat de coach van Ajax weigert achterover te leunen, typeert zijn winnaarsmentaliteit. ,,We zitten nu in een fase dat als we Europees iets willen gaan betekenen we een stap omhoog moeten maken. En dat heeft met besef te maken. Daarmee bedoel ik: als je wilt winnen van Manchester United moet je daar wel in geloven en niet bij voorbaat denken dat je aan het kortste eind gaat trekken. Als we er namelijk in hadden geloofd waren we waarschijnlijk een ronde verder gekomen in de UEFA Europa League”, doelt de Noord-Hollander op de uitschakeling tegen de Mancunians, die tot stand kwam na een 0-2-nederlaag in de ArenA en een knappe 1-2-zege op Old Trafford. ,,Veel clubs hebben dat besef niet, maar ik weet echt zeker dat wij van iedereen kunnen winnen als we ons eigen spel spelen.”

,,Ik heb gemerkt dat we niet te snel afscheid moeten nemen van onze eigen jeugdspelers. Met name omdat zij denken en spelen zoals wij het willen zien." ,,Ik heb gemerkt dat we niet te snel afscheid moeten nemen van onze eigen jeugdspelers. Met name omdat zij denken en spelen zoals wij het willen zien."

Indien Ajax de titel grijpt, plaatst het zich voor het derde jaar op rij voor de UEFA Champions League. Een avontuur dat waarschijnlijk zal plaatshebben zonder Jan Vertonghen. ,,Hij is er rijp voor”, doelt De Boer op een mogelijk vertrek van zijn aanvoerder. ,,Ik vind Jan de laatste maanden ongelooflijk goed spelen. Als hij nu vertrekt zou ik het terecht vinden, eerder niet. Hij heeft nu het licht gezien, iets waarop we steeds hebben gehamerd. Niet alleen binnen, maar ook buiten het veld. Zijn ontwikkeling is heel mooi om te zien. Ik ben heel kritisch op hem geweest en misschien werd hij wel gek van me. Maar uiteindelijk begrijpt hij me denk ik wel.”

Verder houdt De Boer er rekening mee dat ook Gregory van der Wiel bezig is aan zijn laatste seizoen in Amsterdamse dienst. Maar door de stormachtige ontwikkeling van Ricardo van Rhijn heeft Ajax voor hem de opvolger al in huis. ,,De rechtsbackpositie was in onze scouting eerst een code rood, maar nu is het oranje/groen”, laat de trainer niets aan duidelijkheid te wensen over. ,,Voor Jan ligt dat moeilijker. Ik denk dat we voor zijn positie een leiderstype moeten hebben. Alleen gaan we niet de hoofdprijs betalen.”

Tevens is De Boer naar eigen zeggen op zoek naar een vleugelaanvaller en een extra centrumspits. ,,Een jonge spits als het kan”, licht hij toe. De zoektocht naar een flankspeler komt voort uit de wisselvalligheid van zijn team op die positie. ,,Ze moeten niet denken dat één goede voorzet genoeg is”, wijst de voormalige Oranje-captain op onder anderen Aras Özbiliz, Jody Lukoki en Lorenzo Ebecilio. ,,Iedereen moet negentig minuten een bepaalde norm halen. Nu is het vaak ondermaats geweest. Ik wissel niet voor niks zoveel op die posities. Een mogelijke aankoop moet alleen wel een echte versterking zijn.”

Ook over het lot van de huurlingen wordt steeds meer duidelijk. Nadat eerder Florian Jozefzoon te horen kreeg dat zijn aflopende verbintenis bij Ajax niet wordt verlengd, sprak De Boer onlangs met de eveneens aan NAC Breda verhuurde Roly Bonevacia, wiens contract nog een jaar doorloopt. ,,Hij sluit volgend seizoen niet aan bij de A-selectie, maar bij Jong Ajax. Datzelfde geldt voor Rodney Sneijder en Geoffrey Castillion. Ook zij staan immers nog onder contract bij Ajax”, aldus de hoofdcoach die samen met Wim Jonk en Dennis Bergkamp het technisch hart vormt. ,,En met keeper Marco Bizot (dit seizoen verhuurd aan Cambuur Leeuwarden, red.) spreken we volgende week nog.”

Ondanks de mogelijke komst van enkele versterkingen blijft de jeugdopleiding de levensader van de club. ,,Ik heb ook gemerkt dat we niet te snel afscheid moeten nemen van onze eigen jeugdspelers. Met name omdat zij denken en spelen zoals wij het willen zien”, verklaart De Boer. ,,Daarom moeten we heel bewuste keuzes maken en dat is best lastig. Toch moet ook de norm bij de jeugd omhoog. Hoewel daar veel goed is, willen we naar het allerhoogste.”

De Boer heeft zich als trainer en een van de beleidsbepalers op technisch gebied in sneltreinvaart ontwikkeld. Waar hij in 2006 nog de D-pupillen onder zijn hoede had, houdt hij zich nu bezig met alle zaken rondom het eerste elftal en de jeugdopleiding. En dat terwijl hij zes jaar geleden bijna zijn carrière als trainer had moeten uitstellen vanwege een andere flirt met Ajax. ,,Ik speelde in Qatar en werd gebeld door Danny Blind of Martin van Geel of ik weer bij Ajax wilde komen spelen”, doet hij zijn ontboezeming. ,,Uiteindelijk hebben ze het risico niet willen nemen. Maar toen ik hier stage kwam lopen en af en toe meedeed twijfelden ze weer.” Mede na inmenging van zijn tweelingbroer Ronald ging een rentree in de ArenA niet door. ,,Hij zei ook: waar begin je aan? Iedereen heeft op het netvlies dat je nog 25 bent, maar dat ben je niet meer. Als je het goed doet is het normaal en als je het minder doet loopt het voor iedereen op een teleurstelling uit. Dus waarom wil je die spanning nog opzoeken?”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer is nog altijd een gewaardeerde kracht bij Lucky Ajax. Ook afgelopen vrijdag tegen Feyenoord was hij van de partij. Frank de Boer is nog altijd een gewaardeerde kracht bij Lucky Ajax. Ook afgelopen vrijdag tegen Feyenoord was hij van de partij.