Menu
De Boer oogst lof bij debuut

De Boer oogst lof bij debuut

Ajax speelt ook na de winterstop in Europa. Die fraaie beloning hield Frank de Boer woensdagavond over aan zijn debuut als hoofdcoach van Ajax. Nauwelijks 48 uur na zijn jawoord oogstte de interim-trainer op bezoek bij AC Milan direct een fraaie en verdiende 0-2 zege in Ajax’ laatste duel in de Champions League.

De boodschap van De Boer was aangekomen. De nieuwe trainer van Ajax wilde het plezier terugzien. En die vreugde kreeg hij te zien. Zowel op de gezichten van de Ajacieden als in het spel. Ajax speelde frank en vrij bij de vuurdoop van de nieuwe coach. De Europese overwintering was bovendien zowel op sportief als financieel gebied een welkome bonus.
De Boer drukte in Milaan direct zijn stempel op de opstelling. De opvolger van de maandag opgestapte Martin Jol liet Mounir El Hamdaoui buiten de basis. In plaats daarvan koos hij voor Siem de Jong als centrale man voorin met Christian Eriksen in zijn rug. Ook aanvoerder Luis Suarez, die in de competitie een langdurige schorsing uitzit, maakte in Ajax’ laatste Champions League-duel zijn opwachting.

De felicitaties zijn voor doelpuntenmaker Toby Alderweireld. De felicitaties zijn voor doelpuntenmaker Toby Alderweireld.

De aanvallende formatie van Ajax, met Suarez en Sulejmani op de vleugels, kwam al direct in de openingsfase tot uiting. Met vijf corners in de eerste twaalf minuten liet het team van De Boer zich veelvuldig zien in de buurt van het doel van Milan. Voor het oog van een kleine 73.000 toeschouwers, onder wie Ajax’ eregast Jaap Stam, speelde Ajax bij vlagen met de lef en flair die er de laatste tijd aan ontbrak. Een goed schot van Eriksen na een halfuur was een van de hoogtepunten die door de 1.800 meegereisde Ajax-fans werd toegejuicht. Tegen de rust nam de koploper van Italië de regie even over (kopbal van Ronaldinho) met druk op het doel van Stekelenburg, maar die fase doorstond Ajax goed.

Aan het begin van de tweede helft werd de Europese overwintering van Ajax definitief beklonken. Daar waar Ajax bij een gelijke stand nog afhankelijk was van Auxerre, was het bericht dat kort na rust op de grote schermen in San Siro verscheen een geruststellende. De 2-0 voorsprong van groepswinnaar Real Madrid bood Ajax de bevestiging dat het na de winterstop in de Europa League verder mag. In die wetenschap was het doelpunt van De Zeeuw enkele minuten later extra prettig. Een geblokt schot van De Jong werd door De Zeeuw met een ferme schuiver binnengeschoten. Zijn schot vanaf de rand van het zestienmetergebied bracht Ajax in de 57ste minuut op een verdiende 0-1 voorsprong.

Het verhaal van Ajax werd een kleine tien minuten na de openingstreffer nog mooier. Op aangeven van Suarez knalde de mee opgekomen Alderweireld van afstand raak. Daardoor kende Ajax na driekwart wedstrijd de luxe van een 0-2 voorsprong op bezoek bij Milan. Het inbrengen van ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic even daardoor bevestigde overigens wel dat het al geplaatste Milan zich niet zomaar gewonnen wilde geven. Maar toen Ibrahimovic voor het eerst echt gevaarlijk werd, waren de Italianen al ingehaald door de stand op het scorebord.

In het laatste halfuur koesterde Ajax de buit en hadden de eigen supporters alle tijd om een andere ex-Ajacied, Clarence Seedorf, uitgebreid toe te zingen. Bovendien hield De Boer zijn eigen persoonlijke record in stand door voor de vierde keer als Ajacied van Milan te winnen. Als speler was hij midden jaren negentig drie maal succesvol tegen de roodzwarten. Zijn eerste zege als hoofdcoach scherpte dat record verder aan. Bovendien hield hij voor de vierde keer op rij de nul tegen Milan. Een verdedigend succesje van een aanvallend Ajax. Een beter debuut had zowel De Boer als Ajax zich niet kunnen wensen.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De verrassende basiself voor de aftrap tegen AC Milan. De verrassende basiself voor de aftrap tegen AC Milan.
Jan Vertonghen torent hoog boven onder andere Clarence Seedorf uit. Jan Vertonghen torent hoog boven onder andere Clarence Seedorf uit.
Verrassende pion Christian Eriksen speelde een puike wedstrijd. Verrassende pion Christian Eriksen speelde een puike wedstrijd.
Miralem Sulejmani loopt zich vast op de prima keepende Amelia. Miralem Sulejmani loopt zich vast op de prima keepende Amelia.
Demy de Zeeuw haalt doeltreffend uit en zet Ajax op 0-1. Demy de Zeeuw haalt doeltreffend uit en zet Ajax op 0-1.
Frank de Boer coachte zijn ploeg actief. Frank de Boer coachte zijn ploeg actief.
Maarten Stekelenburg tikt de bal over zijn doel. Maarten Stekelenburg tikt de bal over zijn doel.
Luis Suarez moest in zijn laatste duel voor zijn lange schorsing geblesseerd van het veld. Luis Suarez moest in zijn laatste duel voor zijn lange schorsing geblesseerd van het veld.
Feest na het bevrijdende schot van De Zeeuw! Feest na het bevrijdende schot van De Zeeuw!
Toby Alderweireld is blij met zijn goal. Toby Alderweireld is blij met zijn goal.