Menu
De Boer op zijn hoede voor FC Utrecht

De Boer op zijn hoede voor FC Utrecht

Ajax gaat zondag een lastige thuiswedstrijd tegen FC Utrecht tegemoet. Dat is de verwachting van Frank de Boer, zo betoogde hij vrijdag op zijn wekelijkse persmoment. ,,Ze staan niet voor niets vierde. Het is een lastige tegenstander, de laatste ploeg bovendien die ons heeft verslagen. We zijn dus gewaarschuwd.”

Phillip Cocu zei eerder vrijdag, op de persconferentie van PSV, dat zijn ploeg bij vier keer winst kampioen wordt. En dus werd De Boer (uiteraard) om een reactie gevraagd. ,,Ik zeg alleen dat wij het zeker weten", kaatste hij terug. ,,Als wij vier keer winnen zijn we kampioen. PSV niet. En misschien hoeven we niet eens vier keer te winnen en kunnen we ook nog een keer gelijkspelen.” Ajax koestert een voorsprong van twee punten op PSV.

,,Maar zekerheid heb je nooit”, vertelt De Boer. ,,We mogen geen offday meer hebben, laat dat duidelijk zijn. We leven in het heden, van wedstrijd tot wedstrijd. De focus ligt volledig op FC Utrecht. We moeten zorgen dat we geen averij oplopen.”

Geen arrogantie
De Boer bestreed de mening van een journalist dat PSV momenteel eenvoudiger zijn duels tot een goed einde brengt. ,,Wij hebben de laatste tijd ook vrij gemakkelijk gewonnen, alleen tegen Cambuur niet. En PSV had het tegen Willem ll ook lastig. Ik heb gewoon vertrouwen dat wij van elke tegenstander in de Eredivisie kunnen winnen. Dat is geen arrogantie, maar gebaseerd op de kracht van onze selectie. We hebben allemaal goede spelers.”

De importantie van een brede selectie bleek bij het geblesseerd afhaken van Jairo Riedewald en Kenny Tete. Zij werden de laatste maanden moeiteloos vervangen door Mike van der Hoorn en Nick Viergever. De Boer is daarover 'niet verrast'.

,,We werden nog net niet belachelijk gemaakt, maar kregen veel kritiek omdat zij op de bank zaten, twee aankopen. Maar wij hebben altijd uitgesproken dat we een goede brede selectie willen hebben. De beste speelt. Mike en Nick komen veel meer tot wasdom omdat zij nu continu spelen. Wij hebben altijd de overtuiging gehad dat als we ze moesten brengen, ze er zouden staan. Ze zijn heel belangrijk geweest, en blijven dat hopelijk tot het einde.”

Vol gas
Voor Utrecht staat volgende week ook de bekerfinale tegen Feyenoord op het programma. Volgens De Boer zullen de Utrechters niet al in gedachten bij het duel in de Kuip zijn. ,,Dat geldt misschien voor Robbin Ruiter (geblesseerd, red.) maar niet voor de andere spelers. Het lijkt me dat ze tegen Ajax vol gas geven en met een positief gevoel van het veld willen stappen. Een pak slaag lijkt me niet bevorderlijk voor het vertrouwen.”

Anwar El Ghazi vertolkte tegen Cambuur een belangrijke rol. Als invaller leverde hij de assist voor de winnende goal van Davy Klaassen. De Boer werd gevraagd of hij blij was met het signaal dat El Ghazi had afgegeven. De coach antwoordde ontkennend. ,,Zo'n signaal verwacht ik niet alleen van hem, maar van iedere invaller. Soms loopt het niet en dan breng je spelers in de hoop op verandering. Ik ben heel blij met Anwar. Hij traint al weken goed, maar er was geen reden om te wisselen.”

Volgens De Boer moeten de Ajacieden het uiterste uit zichzelf halen om kampioen te worden. In zijn ogen heeft Ajax een zwaar programma, zonder 'makkies'. ,,We moeten nog uit naar De Graafschap en die vechten nog tegen degradatie. Utrecht is altijd een lastige tegenstander en Twente raakt ook in steeds betere doen. Daarnaast heeft Heerenveen ook een stijgende lijn te pakken en hebben zij het thuisvoordeel. Nee, we moeten echt aan de bak.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl