Menu
De Boer populair bij Braziliaanse media

De Boer populair bij Braziliaanse media

Het bezoek aan Brazilië heeft deze week geleerd dat Ajax en Frank de Boer bijzonder populair zijn aan de andere kant van de wereld. Braziliaanse media grepen de hele week hun kans om het bezoek uit Nederland in São Paulo voor de camera en in de krant te krijgen. Ook vrijdag dook De Boer in allerlei tv-shows op. Een verslag van een dag vol interviews.

De snelheid van het ritmische geklik van de fotocamera’s wordt richting het einde van de training ineens flink opgevoerd. ,,Zag je Frank de Boer net meedoen?'', zegt verslaggever Marcio Gontijo van Band Television in de camera. Voor het eerst deze week doet de coach van Ajax mee aan het afsluitende partijspel. En dat zien de Brazilianen graag.

Gonjito: ,,Prachtig dat zo’n grote ex-voetballer ook als trainer nog steeds zo’n hoog niveau haalt. Hij staat echt tussen zijn spelers. Een beetje zoals Pep Guardiola bij FC Barcelona. Bij de training van Palmeiras doet Luiz Felipe Scolari ook wel eens iets voor, maar dan meer om aan te geven dat het een simpele oefening is. ‘Ik kan het zelfs nog op mijn 63e, dan moeten jullie het helemaal kunnen’, is dan meestal zijn commentaar tegen de spelers.”

De Boer verscheen vrijdagmiddag live in de uitzending van SporTV. De Boer verscheen vrijdagmiddag live in de uitzending van SporTV.

Als de training rond het middaguur voorbij is, vindt De Boer zich ineens terug in gezelschap van een knappe verslaggeefster. RedeTV! heeft geen halve maatregelen genomen om de coach van Ajax in hun uitzending te krijgen, al blijkt een cruciaal onderdeel niet goed te functioneren. De batterij van de microfoon heeft het begeven, waardoor een technicus met het zweet op zijn rug over het trainingscomplex van Palmeiras wordt gestuurd. Als de microfoon uiteindelijk weer naar behoren werkt, vertelt De Boer over de aankomende wedstrijden in de UEFA Europa League tegen Manchester United. De duels met de Engelse grootmacht worden volgende maand ook rechtstreeks op de Braziliaanse televisie uitgezonden en kunnen dankzij het interview met De Boer van een mooie voorbeschouwing worden voorzien.

Later op de middag zien we de coach van Ajax opnieuw voor de camera verschijnen. Deze keer in een live televisie-uitzending van SporTV, het kanaal dat dagelijks een paar miljoen Brazilianen aan de tv kluistert met alles rondom ‘futebol’. De onderste verdieping van het spelershotel is omgetoverd tot een televisiestudio met alles erop en eraan. Een wirwar aan snoeren ligt uitgerold richting de satellietwagen die vanaf de parkeerplaats van het hotel alles de ether in slingert. Alles lijkt in kannen en kruiken, totdat voor de tweede keer deze middag de microfoon het begeeft. Ook in Brazilië weten ze wat vrijdag de 13e is.

De Boer raakt er niet van in de war. Integendeel; na een week vol interviews bij grote TV-stations als ESPN Brazil en Globo TV heeft hij Ajax op alle mogelijke manieren gepromoot in het land waar in 2014 het WK voetbal wordt gespeeld. Dat begon dinsdag al toen zo’n 50 Braziliaanse journalisten op uitnodiging van Mongeral AEGON naar stadion Pacaembu waren gekomen voor een grote persconferentie. Deze vrijdag pakt de 112-voudig international dat ritme moeiteloos weer op. Ook O Estado de São Paulo (de grootste krant van de miljoenenstad) is na een vraaggesprek van tien minuten weer een pagina rijker. Gontijo ziet het met plezier aan. ,,Wij Brazilianen komen niet vaak in Europa, net zo min als dat Europeanen in Brazilië komen. Het bezoek van Ajax is daarom ook heel waardevol voor alle media hier. Alle goede Brazilianen spelen in Europa, terwijl volgens mij geen enkele Europese voetballer in de Braziliaanse competitie speelt.”

Na een klein half uur airtime op SporTV sluit de verslaggever in de geïmproviseerde studio het gesprek met De Boer af. In een kort tijdsbestek zijn Ajax, Barcelona, Oranje en de Braziliaanse voetballers aan bod gekomen. Als de studiolampen uitgaan probeert de coach van Ajax de interviewer nog even snel een spoedcursus tactiek te geven. Terwijl zijn woorden op de verslaggever inwerken is de coach van Ajax alweer op de 23e verdieping van het hotel beland. Met het fabuleuze uitzicht over de skyline van São Paulo als decor neemt hij rustig de tijd voor de Nederlandse pers. Met zendmasten als Eiffeltorens op de achtergrond, valt de naam AZ een paar keer. Hoog boven de Avenida Paulista komt de start van de tweede seizoenshelft ineens heel dichtbij. Nog één keer zal Ajax zaterdag in de schijnwerpers van de Braziliaanse pers staan als de wedstrijd tegen Palmeiras wordt gespeeld. De reporter van Band Television ziet het duel vooral als een tweestrijd tussen de coach van Ajax en Scolari. ,,De Boer tegen Felipão, net als in 1995 toen Ajax van Gremio won. Ik ben benieuwd of De Boer Scolari opnieuw kan verslaan.”

Volg Ajax in Brazilië op de voet via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook, Twitter @AFCAjax, Hyves en Google+. De verrichtingen van Ajax zijn ook in het Portugees te volgen, waardoor Ajax-fans in Brazilië niets van het bezoek van de landskampioen hoeven te missen.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Daan Germans

Na iedere training gaf De Boer deze week interviews aan de Braziliaanse pers. Na iedere training gaf De Boer deze week interviews aan de Braziliaanse pers.
Ook aanvoerder Jan Vertonghen was een gewilde spreker voor de camera's. Ook aanvoerder Jan Vertonghen was een gewilde spreker voor de camera's.
Frank de Boer in gesprek met een verslaggever van de grootste krant van São Paulo. Frank de Boer in gesprek met een verslaggever van de grootste krant van São Paulo.