Menu
De Boer rekent op goed resultaat

De Boer rekent op goed resultaat

Ajax gaat woensdagavond proberen een eerste stap richting hoofdtoernooi van de UEFA Champions League te zetten. In het voor Ajax historische Ernst Happel Stadion is Rapid Wien de tegenstander. Frank de Boer en aanvoerder Davy Klaassen blikten dinsdag voorafgaand aan de training vooruit. Klaassen: ,,Als wij de dingen doen die we goed kunnen, reken ik op een goede afloop.”

De gewonnen CL-finale in 1995 was logischerwijs een geliefd gespreksonderwerp tijdens de persconferentie in het Ernst Happel Stadion. ‘Herinneringen 1995 zijn mooi. Morgen weer 1-0 winst? Ik teken ervoor’ twitterde Frank de Boer eerder op de dag. Aan het begin van de avond stond hij er nog wat uitgebreider bij stil. ,,Tijdens de rit naar het stadion hebben we met elkaar even over de mooie momenten van toen gesproken. Als speler zat ik destijds echt in een soort ‘tunnel’ richting die finale. Daardoor herinner ik me er eigenlijk nog weinig van. Alleen het moment dat ik de beker optilde staat me nog helder voor de geest. Ik zou willen dat ik even terug in de tijd kon om dat moment opnieuw te beleven.”

Klaassen was ten tijde van de finale 2 jaar en 3 maanden oud. Toch heeft de aanvoerder van Ajax aardig wat herinneringen aan de eindstrijd tegen AC Milan. ,,We hadden thuis zo’n videoband van Ajax in de Champions League. Die hebben we heel vaak bekeken. Daardoor heb ik er wel een beeld van.” In de loop van de persconferentie schieten er vanzelf nog meer momenten voorbij bij De Boer. ,,Ik herinner me een verdedigende actie en een kopbal voor rust. De hele wedstrijd was overigens niet om aan te zien. Het was een dramatisch slechte wedstrijd.”

’We moeten er nu veel sneller staan’

Terug naar het heden. In de heenwedstrijd tegen Rapid Wien wil Ajax graag een goed resultaat neerzetten richting de return in Amsterdam. De Boer: ,,Dit is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Klaassen: ,,Als we de dubbel met Rapid als verliezer afsluiten, spelen we geen Champions League. Dat leeft wel in de groep.” De Ajax-captain beleefde een totaal andere voorbereiding dan andere jaren. ,,Toen speelden we veel oefenduels en begonnen we met de competitie of Johan Cruijff Schaal. Nu moeten we er veel sneller staan. Normaal is een eerste wedstrijd verliezen geen ramp, in de CL-voorrondes is dat juist wel zo. Maar als wij morgenavond de dingen doen die we goed kunnen, reken ik op een geslaagde afloop.”

Cillessen vraagteken

Het is nog de vraag of Ajax in de eerste belangrijke wedstrijd tegen Rapid over doelman Jasper Cillessen kan beschikken. Daags voor vertrek naar Wenen liep zijn kuit vol na de laatste training in Nederland. ,,We zullen moeten afwachten hoe hij de training van dinsdagavond verwerkt. Vervolgens gaan we richting de wedstrijd kijken of hij kan spelen.” Op de vraag of de blessure van Cillessen wel ‘echt’ zijn en niet op een mogelijke transfer duiden, antwoordde De Boer: ,,Nee, hij heeft echt last van zijn kuit. Gelukkig, zou ik in dit geval willen zeggen.”

De Boer omschrijft tegenstander Rapid als een ‘heel compleet team’. De Oostenrijkers zijn de competitie afgelopen weekend voortvarend begonnen met een 3-0 zege op SV Ried ,,Rapid is vorig seizoen niet voor niets tweede van Oostenrijk geworden. We moeten ze niet in hun spel laten komen, want ze hebben een goed voetballend team.” De laatste ontmoeting met een Oostenrijks team liep niet goed af voor Ajax. Tegen FC Salzburg werd Ajax in 2014 uitgeschakeld in de UEFA Europa League. ,,Tegen Salzburg hebben we te open gespeeld”, zo oordeelt De Boer nu. ,,We hadden veel compacter moeten spelen. Rapid is weliswaar geen Salzburg, maar het is wel een team dat graag druk naar voren zet. Hopelijk hebben we daar woensdagavond een goed antwoord op. Of ik tevreden zou zijn met een gelijkspel? 0-0 vind ik nooit een lekkere uitslag. 1-1 is al beter vanwege het uitdoelpunt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Louis van de Vuurst