Menu
De Boer rekent op oorlog in Den Haag

De Boer rekent op oorlog in Den Haag

Ajax kan zondag bij de herstart van de competitie aan de bak. Dat is althans de verwachting van Frank de Boer. ,,We weten allemaal dat het voor ADO Den Haag de wedstrijd van het jaar is”, vertelde de coach vrijdag tijdens de persconferentie. ,,Je hoeft alleen maar de interviews te lezen om te weten dat het zondag om half 1 oorlog is. Daar hebben we ons ook op voorbereid. Het is in ieder geval een mooi affiche.”

Ajax moet het in het Kyocera Stadion stellen zonder de geblesseerde aanvoerder Davy Klaassen, die met een geïrriteerde meniscus kampt. De Boer sprak lovende woorden over de middenvelder. ,,Hij is een motivator en niet voor niets aanvoerder. Ook is hij een leider van het team en een verlengstuk van de trainer. Als je drie dingen vertelt hoe we willen spelen, begrijpt-ie het direct. Dat is voetbalintelligentie.”

Gudelj leider
De absentie van Klaassen betekent dat de verantwoordelijkheid op de schouders van andere Ajacieden komt te liggen, betoogde De Boer. ,,Andere mensen zullen de leidersrol moeten overnemen. Nemanja Gudelj bijvoorbeeld.”

Ajax bereidde zich in het Turkse Belek voor op de tweede seizoenshelft. Zondag zette de selectie weer voet op Nederlandse bodem. De Boer was tevreden over het verloop van het trainingskamp. ,,We hebben eigenlijk één training door donder en bliksem niet kunnen doen. Dat was geen ramp. We hebben dat gedeeltelijk op kunnen lossen door binnen krachttraining te doen. De spelers staan er goed voor en hebben volgens mij hartstikke veel zin in het tweede deel van het seizoen.”

Sinkgraven of Van de Beek
De Boer liet in het midden of Daley Sinkgraven of Donny van de Beek Klaassen vervangt. Beiden speelden tegen Hamburger SV een helft. De Ajax-coach was tevreden over hun inbreng en de wedstrijd in zijn geheel. ,,We hebben het teruggekeken en alleen het eerste kwartier en de laatste tien minuten waren van onze kant niet goed. De rest wel. Ook over Daley en Donny was ik tevreden. Je moet niet vergeten dat het voor Daley de eerste wedstrijd na zijn operatie was. Tegen een goede tegenstander bovendien.”

Iemand die zondag vrijwel zeker wel gaat spelen is Riechedly Bazoer. De Boer werd specifiek naar de ontwikkeling van de middenvelder gevraagd. ,,Het is supersnel gegaan. Riechedly heeft ook ongelooflijk veel talent”, vertelde hij. ,,Al zijn er ook nog genoeg verbeterpunten. Hij moet meer goals gaan scoren. Op zoek gaan naar doelpunten is ook niet de bedoeling, maar als er een voorzet komt, moet hij weten dat hij in de buurt moet zijn. Met Christian Eriksen zijn we daar in het verleden ook mee aan de slag gegaan. Die leverde vervolgens binnen een seizoen acht goals en vijftien assists. Riededly is pas eerstejaars senior. Hij heeft de tijd, maar weet waar hij aan moet werken.”

Heet middagje
Hoewel De Boer een heet middagje in Den Haag verwacht, weet hij niet precies hoe ADO ten strijde zal trekken. ,,Gaan ze volle druk geven of net als Utrecht afwachten? Dat weet je niet. ADO heeft de eerste seizoenshelft een goede en een minder goede periode gehad. Per toeval zijn ze eigenlijk op 4-4-2 uitgekomen. Ze kregen een rode kaart en gingen toen 4-4-1 spelen. Dat ging goed. Door de blessure van Mike Havenaar zijn ze vervolgens met vier middenvelders blijven spelen. Vervolgens wonnen ze met 0-4 bij Heerenveen. Waarschijnlijk blijven ze daarop voortborduren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees