Menu
De Boer rekent op traditionele top drie

De Boer rekent op traditionele top drie

Frank de Boer rekent niet direct op verrassingen in de titelstrijd van de Eredivisie. ,,Je gaat in eerste instantie uit van de top drie zoals die altijd is geweest. Aan het einde van de rit nemen die ploegen vaak de bovenste plaatsen in”, vertelt De Boer. ,,Maar je weet nooit of er verrassingen komen. FC Twente en Vitesse blijven ploegen om rekening mee te houden, en AZ heeft bewezen een goede selectie te hebben.”

Ajax voert na de eerste speelronde de ranglijst aan. De Boer vindt het logischerwijs nog te vroeg voor verregaande conclusies. ,,Iedereen moet zijn weg nog vinden. Over vijf of zes wedstrijden kun je er waarschijnlijk pas iets meer over zeggen. PSV en Feyenoord hebben goede vervangers gehaald voor de vertrokken spelers. Maar die moeten zich eerst nog wel bewijzen.”

Zaterdag treft Ajax in de Amsterdam Arena Willem II. Vaclav Cerny maakt voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie. De 17-jarige Tsjech kan De Boer wel bekoren. ,,Vaclav is een echte buitenspeler en maakt een goede indruk bij Jong Ajax. Ik ken hem al een tijdje. Hij is mee geweest op trainingskamp naar Oostenrijk met een aantal andere jonge jongens. Het zijn fantastische jongens om mee te werken. Ze zijn leergierig, willen zich elke dag verbeteren, maar kennen ook hun plek. Ze beseffen dat hun momenten nog zullen komen.”

Liefdadigheidsinstelling
Toch kon De Boer een debuut van Cerny niet garanderen. ,,We zijn geen liefdadigheidsinstelling. Als ik denk dat ik hem nodig heb, komt-ie erin. Zijn debuut komt vanzelf. Is het morgen niet, dan wel een andere keer. Datzelfde geldt voor Donny (van de Beek, red.) en Appie (Abdel Nouri, red.).”

De Boer werd op het perspraatje specifiek gevraagd naar Anwar El Ghazi, de grote man in het uitduel bij AZ. Ook de buitenspeler kon rekenen op mooie woorden. ,,Anwar is bedreven in alles wat-ie doet. Hij wilt zich altijd profileren in wedstrijden en doelpunten maken. Dat is een kwaliteit. Soms moet hij nog wel betere keuzes maken, maar dat is inherent aan jong zijn.”

Een andere jonge speler met een goede drive is Riechedly Bazoer. De Boer toonde zich niet verrast door diens goede prestaties. ,,We weten wat hij in zijn mars heeft. Hij heeft het niveau opgepakt waarmee hij vorig seizoen is geëindigd, en speelt misschien nog wel beter. We zijn evengoed keihard bezig om een nog completere voetballer van hem te maken. Als hij dat pakket gaat beheersen, kan hij een heel grote speler worden.”

Boilesen
Ook de situatie van Nicolai Boilesen kwam ter sprake. De Boer liet weten dat een transfer van de Deen naar Genoa is afgeketst. Voor Boilesen is geen plaats meer bij Ajax. ,,We rekenen niet meer op hem. We hebben hem een aanbieding gedaan, maar daar is hij niet op ingegaan. Dat is zijn goed recht, maar dan is het ook ons goed recht om een nieuwe speler te halen. Dat hebben we gedaan met Mitchel Dijks.”

Dijks kwam over van Willem II, dat met Richairo Zivkovic, Ruben Ligeon en Lesley de Sa drie huurlingen van Ajax in de selectie heeft. De Boer denkt dat de Ajacieden in goede handen zijn bij Jurgen Streppel, de coach in Tilburg. ,,Het is belangrijk dat die jongens een goed iemand achter zich hebben. Streppel is een goede coach. Natuurlijk kijk je ook naar de speelstijl. Willem II leunt niet naar achter, maar wil graag naar voren. Op deze manier vang je twee vliegen in één klap.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst