Menu
De Boer: 'Roda als mentale graadmeter'

De Boer: 'Roda als mentale graadmeter'

Frank de Boer vindt de thuiswedstrijd tegen Roda JC een goede graadmeter in mentaal opzicht. De coach van Ajax hoopt te kunnen constateren dat zijn team volwassener is geworden. ,,Na wedstrijden tegen Fenerbahçe, Vitesse en Feyenoord zou in de ploeg kunnen sluipen: dit varkentje wassen we wel even. Maar we moeten honderd procent inzet tonen. Doen we dat niet, dan wordt het ook tegen Roda JC verschrikkelijk lastig.”

Ajax verloor midweeks de bekerontmoeting bij Feyenoord. Ondanks de kater van het resultaat had De Boer ook veel lichtpuntjes gezien. ,,We zijn uitgeschakeld voor een prijs en dat is verschrikkelijk jammer. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik heb ook goede, positieve punten gezien. Dat hebben we ook in de nabespreking belicht, misschien nog wel meer dan het negatieve. Het gaat erom dat we dit vol blijven houden. En niet 45 of 60 minuten, maar een hele wedstrijd.”

Stap voorwaarts
De Boer stelde op de wekelijkse persconferentie dat Ajax voor zijn gevoel een stap voorwaarts heeft gemaakt. Volgens de coach het gevolg van het maken en naleven van duidelijke afspraken. ,,In het begin moesten de jongens er geloof in krijgen. Maar je ziet dat als we het met z’n allen doen, we de tegenstander onze wil kunnen opleggen. Dat is wat je wil zien van Ajax. Ook vind ik dat we meer bravoure tonen.”

In de Kuip stond Daley Sinkgraven weer eens in de basis, als nummer tien. De linkspoot had zijn coach kunnen bekoren. ,,Ik heb bij vlagen de Sinkgraven gezien die ik wil zien. Vooral de eerste helft, al gold dat toen voor iedereen. Daley speelde met durf en lef. Daar heb ik van genoten.” Ook over Mike van der Hoorn was De Boer te spreken. Het was al een tijdje geleden dat de verdediger mocht beginnen. ,,Hij heeft het zeker heel goed gedaan. Ik wist dat hij het kon, vandaar dat ik hem opstelde. Of hij een optie is voor zaterdag? Zeker.”

Tactisch beter
De Boer werd ook gevraagd naar zijn wisselbeleid dit seizoen. Het was een verslaggever opgevallen dat Ajax pas later in de tweede helft wisselt, en zelden meer in de rust. ,,Normaal zie je dat na zestig minuten bepaalde jongens vermoeid raken. Dat moet je als coach afwegen of je frisheid in de ploeg moet brengen. Kijk, als je in de rust wisselt, dan is het altijd tactisch. Of iemand moet geblesseerd zijn. Als het strijdplan goed wordt uitgevoerd, zijn wissels in de rust niet nodig.” En dus werd De Boer gevraagd of Ajax dit seizoen tactisch beter staat. ,,Dat denk ik wel”, antwoordde de Noord-Hollander.

Na drie uitwedstrijden speelt Ajax eindelijk weer eens voor eigen publiek. De verwachting is niet dat Roda vol op de aanval zal spelen. Integendeel zelfs. ,,Ik denk dat zij veel op de counter zullen loeren. Ze hebben snelle en fysiek sterke mensen voorin, die een bal vast kunnen houden. We mogen ze geen ruimte geven. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord speelde Roda heel goed. Ze creëerden veel kansen en waren dreigend. Dat moeten wij niet laten gebeuren.”

FC Utrecht - Ajax
Ook Ajax’ uitwedstrijd tegen FC Utrecht kwam nog ter sprake. De burgemeester van Utrecht heeft besloten dat er op 13 december in de Galgenwaard geen fans van Ajax welkom zijn. De clubleiding van Ajax liet in een officieel statement weten daar erg teleurgesteld over te zijn. De Boer kon zich de woede goed voorstellen. ,,Uiteindelijk worden wij gedupeerd, terwijl wij er niets aan kunnen doen.”

En dan na een korte stilte: ,,Maar ik kan me ook indenken dat de burgemeester van Utrecht bij dreigend gevaar geen risico wil nemen. Laat duidelijk zijn dat het hét mooiste is als er bij een wedstrijd van beide clubs supporters zijn. Iedereen kan zijn eigen team supporten en de fans kunnen tegen elkaar ‘opzingen’. Maar blijkbaar kan dat niet in Nederland. Verschrikkelijk jammer.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst