Menu
De Boer roemt De Haan

De Boer roemt De Haan

Frank de Boer was vrijdag op de persconferentie complimenteus voor collega Foppe de Haan. Onder de 72-jarige Fries heeft sc Heerenveen de weg naar boven weer gevonden. ,,Je ziet wel degelijk de hand van Foppe terug, dat is een compliment waard”, aldus De Boer over zijn collega die zaterdag met zijn team naar de ArenA komt.

 ,,Ik vind het mooi dat iemand op die leeftijd nog zoveel energie kan leveren”, vervolgde De Boer. En dan grijnzend: ,,Hetzelfde geldt voor Sjaak Swart, die nog lekker meevoetbalt, meehobbelt en altijd zit te schelden hoe slecht het wel niet is.”

Belangrijke omzettingen
De Ajax-coach schakelde vervolgens weer over naar de opponent van zaterdag, die uit de laatste vier duels negen punten haalde. Volgens De Boer het gevolg van een aantal omzettingen die De Haan pleegde. ,,Een belangrijk punt is dat hij Van den Berg terug naar het centrum heeft gehaald. Dat is een leider. Daarnaast heeft Larsson in bepaalde wedstrijden meer een vrije rol gekregen. Foppe laat Heerenveen iets compacter spelen. We weten dat spelers van hem heel erg fit moeten zijn, veel arbeid moeten leveren en niet te moeilijk moeten doen. Gewoon snel die bal naar voren spelen.”

De Haan zat vorige week na de 3-0-zege op Roda JC met betraande ogen op de persconferentie. De coach had genoten van het spel en werd er in zijn nababbel emotioneel van. De Boer kon dat wel begrijpen. ,,Als je van je hobby je beroep kunt maken, en dat je hele leven doet, heeft iedereen die toewijding. Foppe heeft het zich waarschijnlijk aangetrokken dat het niet goed ging met de club. Als je dan keihard werkt, en ziet dat het gaat lopen, kan ik me voorstellen dat je emotioneel wordt.” Zelf zal De Boer niet snel in tranen uitbarsten, zo liet hij desgevraagd weten. ,,Maar ik ben wel een emotionele jongen.”

Op de persconferentie werd De Boer specifiek gevraagd naar twee spelers: Arek Milik en Mitchell Dijks. Met name over de ontwikkeling van laatstgenoemde toonde De Boer zich zeer content. ,,Hij is op dit moment één van de betere linksbacks van Nederland. Het is een jongen met veel potentie en een goede lengte. Ik heb gehoord dat hij de spierstructuur van een sprinter heeft. Je zou niet verwachten dat iemand met zijn lengte zo snel is. Ook heeft hij een kracht en een goede voorzet.”

Buiten kijf
Ook Milik kon rekenen op mooie woorden, al benoemde De Boer ook diens verbeterpunten. ,,Dat hij goals kan maken, staat buiten kijf. Maar bij Ajax verlangen we van een spits ook dat hij meer doet dan alleen goals maken. Wij zoeken ook een speler die aanspeelpunt kan zijn, en ballen af kan leggen op spelers die eronder komen. Je kunt niet alleen maar diep gaan. De combinatie gaat steeds beter. We zijn blij met die ontwikkeling.”

Volgens De Boer telt voor de Ajacieden enkel het duel met Heerenveen en is zijn ploeg nog totaal niet bezig met het Europese treffen tegen Molde. ,,Het belangrijkste is dat we kampioen worden en zeker zijn van Champions League-voetbal. We denken alleen aan Heerenveen. Als er drie dagen tussen zouden zitten zou het anders zijn, maar nu hebben we vijf dagen om ons voor te bereiden op Molde. Dat moet genoeg zijn.” En dan over de Europese kansen. ,,Iedereen weet dat die klein zijn.”

Zondag, daags na Ajax-Heerenveen, viert De Boer overigens een jubileum. Hij is dan precies vijf jaar hoofdtrainer van Ajax. De coach ging even terug in de tijd, en benoemde nog zijn persoonlijke doel(en). ,,De Europa League of Champions League winnen zal heel lastig worden. De dubbel pakken zou fantastisch zijn, maar dat gaat dit seizoen niet lukken. De eerste titel, de dertigste, staat nog vol op het netvlies. Kampioen worden zou weer fantastisch zijn. Elke titel is mooi.”

Tickets
Voor Ajax - Heerenveen (zaterdag, 20:45 uur) zijn nog tickets verkrijgbaar. Er geldt vrije verkoop. Bestellen kan via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tickets