Menu
De Boer schermt Ajacieden af

De Boer schermt Ajacieden af

Frank de Boer en zijn Ajacieden laten zich in de titelrace zo min mogelijk afleiden en wensen zoveel mogelijk bij het oude te houden. ,,Waarom zouden we afwijken? We staan bovenaan, het is op deze manier steeds goed gegaan”, vertelde de Ajax-coach vrijdag op de persconferentie. ,,We denken niet aan andere wedstrijden. Het enige dat we zelf in de hand hebben is winnen tegen FC Twente en het liefst met een zo groot mogelijk verschil.”

Doelsaldo is de laatste dagen het toverwoord in zowel Amsterdam als Eindhoven. Ajax en PSV hebben met nog twee wedstrijden te gaan evenveel punten, maar het doelgemiddelde van de Ajacieden is beter: plus zes ten opzichte van PSV. En dus telt niet alleen de zege, maar ook de grootte van de uitslag.

,,Als wij met 5-0 kunnen winnen, zullen we dat niet nalaten”, vertelt De Boer. ,,Maar wellicht moeten we met 1-0 tevreden zijn. Je moet kijken naar de situatie op het veld. Ben je veel beter en heb je het gevoel dat je 2-0, 3-0 of misschien wel 4-0 kunt maken, of heb je met hangen en wurgen een 1-0-voorsprong bereikt? In dat laatste geval ga je natuurlijk niet va banque spelen in de jacht op meer goals.”

Schakelprogramma NOS
Een doemscenario dat PSV met grote cijfers wint van hekkensluiter SC Cambuur vreest De Boer niet, al wil hij zich – zoals gezegd – vooral met zijn eigen ploeg bezighouden. ,,Cambuur krijgt niet continu heel veel goals tegen en zal zich ook niet naar de slachtbank willen laten leiden. Het is geen garantie dat PSV zomaar een monsterscore neerzet. Maar ik wil dat wij ons concentreren op datgene waar we zelf grip op hebben en dat is FC Twente.” 

De voetballiefhebber in De Boer hoopt dat de strijd pas diep op de laatste speeldag wordt beslist. ,,Maar dan wel met Ajax aan de goede kant van de streep”, grijnsde de coach. ,,Het is het mooiste wat er is. Ik heb dat in 2007, toen er drie ploegen kampioen konden worden, meegemaakt als supporter. Het schakelprogramma van de NOS was fantastisch om te volgen. Toen trok PSV aan het langste eind, door Phillip (Cocu) zelf."

Bij Twente is Hakim Ziyech de grote man. Hoe denkt De Boer het gevaar van Twente te bestrijden? ,,We moeten in eerste instantie zorgen dat we de lijn richting Ziyech zoveel mogelijk uitschakelen. Het is een heel goede speler, die al veel het verschil heeft gemaakt. Maar wij hebben ook goede verdedigers, die hem hopelijk goed in de tang kunnen houden.”

Meerdere opties
In Ajax' laatste linie ontbreekt de geschorste Mitchell Dijks. De Boer werd gevraagd welke spelers 'opties' zijn om hem als linksback te vervangen. ,,Nick Viergever, Jairo Riedwald en Kenny Tete”, antwoordde hij, zonder vervolgens prijs te willen geven wie de beste papieren heeft.

Tete en Riedewald waren beide maanden uitgeschakeld, maar zijn inmiddels weer volledig hersteld. ,,Ze staan er allebei goed voor op het moment. We hebben dinsdag ook elf tegen elf gespeeld, juist om deze twee jongens weer ritme te laten krijgen.”

Tete maakte tegen Utrecht (2-2) alweer zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht en deed eerder al bij Jong Ajax mee. Vriend Riedewald heeft nog geen wedstrijdminuten in de benen. ,,Hij heeft nu twee weken volop meegetraind. We wilden hem eigenlijk bij Jong Ajax mee laten doen, maar dat mocht niet van de KNVB. Nogmaals, hij staat er goed voor. Ik kan ook voor hem kiezen.”

Geen ideale situatie
Zakaria El Azzouzi speelt sinds de winterstop op huurbasis voor Twente. De Boer sprak zijn tevredenheid over de ontwikkeling van de spits uit. ,,Ik denk dat het goed is geweest voor zijn carrière dat hij dit heeft gedaan. Hij is veel aan spelen toegekomen en is belangrijk geweest.”

Dat El Azzouzi nu zijn eigenlijke werkgever pijn kan doen, vindt De Boer vervelend. Tegelijkertijd wil de Ajax-coach er niet teveel woorden aan vuil maken. ,,Het is voor beide partijen geen ideale situatie, laat dat duidelijk zijn. Maar in Nederland doen we het nu eenmaal zo. We hebben 'm zelf verhuurd, omdat we dat het beste achtten voor zijn ontwikkeling. Laten we hopen dat hij rustig aan doet. Het blijft een speler om in de gaten te houden.”

Dat Twente inmiddels uit financieel zwaar weer lijkt, doet De Boer goed. ,,Dat is fantastisch voor de club. We moeten blij zijn dat ze blijven bestaan. Het is een mooie club, met een mooi stadion en goede supporters.” En ook binnen de lijnen heeft Twente indruk gemaakt. ,,Ze hebben heel veel individuele kwaliteit. Als we ze ruimte geven, krijgen we een heel zware wedstrijd", besloot De Boer. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees