Menu
De Boer: 'Scoren en zorgvuldig zijn'

De Boer: 'Scoren en zorgvuldig zijn'

Ajax gaat donderdag proberen om voor het eerst sinds 2003 weer eens de kwartfinale van een Europees toernooi te bereiken. Om dat voor elkaar te krijgen moet Ajax een 1-0 achterstand tegen Dnipro Dnipropetrovsk zien weg te poetsen. Frank de Boer en Joël Veltman blikten woensdagmiddag vooruit op het UEFA Europa League-duel.

Ajax moet donderdag sowieso scoren en het liefst meerdere keren om zo een verlenging of anders fatale tegengoal af te wenden. ,,En we moeten daarbij niet in de fuik lopen waar zij op hopen”, sprak Frank de Boer woensdag tijdens de persconferentie in de Amsterdam ArenA, die donderdag tijdens de return in de achtste finale helemaal gevuld is. ,,We moeten zorgvuldig zijn. Ik verwacht niet dat Dnipro volle bak druk gaat geven, dus we moeten gewoon onze momenten pakken als het kan.”

De afgelopen drie seizoenen strandde Ajax telkens voor de kwartfinale. Manchester United (2012), Steaua Boekarest (2013) en FC Salzburg (2014) waren de afgelopen jaren de meerdere van Ajax. De Boer: ,,Qua sterkte is Dnipro denk ik het beste te vergelijken met Steaua. Thuis hebben we een fantastische wedstrijd gespeeld, maar in Roemenië zijn we toen uiteindelijk onnodig het schip ingegaan. Mochten we morgen ons morgenavond onverhoopt niet plaatsen dan vind ik dat trouwens geen blamage. Ik zou het eerder een heel grote teleurstelling noemen.”

De Boer kan tegen Dnipro over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen Niki Zimling staat nog op de lijst met geblesseerden. Viktor Fischer maakt komende zaterdag waarschijnlijk zijn langverwachte rentree bij Jong Ajax. Nick Viergever keert terug van een schorsing. Ricardo Kishna, tegen sc Heerenveen nog buiten de selectie vanwege een disciplinaire maatregel, is weer van de partij. ,,We hebben een gesprek gehad waarin Ricardo heeft aangegeven dat hij het begrepen heeft. Daarmee is de lucht geklaard”, zei de Ajax-trainer daarover.

Joël Veltman: 'Het bereiken van de kwartfinales zou het seizoen een mooie glans geven' Joël Veltman: 'Het bereiken van de kwartfinales zou het seizoen een mooie glans geven'

De huidige nummer 3 van de Oekraïense competitie mist tijdens de return drie belangrijke spelers. Roman Zozulya (maker van de enige goal in de heenwedstrijd), aanvoerder Ruslan Rotan en rechtsback Artem Fedetskiy bekijken het duel in de ArenA vanaf de tribune. Daarnaast is de zieke trainer Myron Markevych is in Oekraïne achtergebleven. Daartegenover staat de terugkeer van verdedigende middenvelder Jaba Kankava. De Boer: ,,Natuurlijk is Dnipro door die schorsingen iets verzwakt, maar ze hebben een goede en brede selectie. Hun vervangers hebben we al aardig wat minuten gemaakt in de competitie en op Europees niveau. Ze beginnen dus niet op nul.”

Tijdens de heenwedstrijd in Oekraïne kreeg Ajax weinig kansen. Maar de kansen die het kreeg, waren levensgroot. Neem bijvoorbeeld de opgelegde kans die Joël Veltman vlak voor rust miste. ,,Of ik hem hier in de ArenA wel gemaakt zou hebben? Nee hoor, want het lag niet aan het slechte veld daar”, sprak de verdediger daags voor Ajax - Dnipro. ,,De bal kwam voor mijn gevoel iets te ver achter me, waardoor ik hem ruim over in plaats van in het doel schoot.”

,,Het zou een mooie glans aan het seizoen geven als we ons morgen voor de kwarfinale weten te plaatsen”, verwoordde Veltman het gevoel van de spelersgroep. ,,En die kans is er zeker. Al moeten we dan wel een paar keer scoren. Het gewonnen uitduel met sc Heerenveen (1-4) heeft ons wat dat betreft veel vertrouwen gegeven. Op die vroege kans van Thulani Serero na hadden we afgelopen donderdag in Oekraïne nauwelijks tot geen diepte in ons spel. Dat lukte tegen Heerenveen juist wel weer goed. Die lijn moeten we nu doortrekken.”

Frank de Boer is niet bang dat zijn ploeg tegen Dnipro op twee gedachten zal hinken. Ajax moet minimaal één keer scoren om een verlenging af te dwingen. Twee Ajax-goals zijn, mits geen tegentreffer, genoeg voor een ticket voor de kwartfinales. Een tegentreffer zou betekenen dat Ajax er drie moet maken om door te gaan. ,,Een tegendoelpunt zou inderdaad een heel slecht scenario zijn. Maar als we er twee moeten maken om door te gaan, kunnen we er net zo goed drie maken. Dan hebben we in ieder geval een veilige marge.”

De Boer beaamde tijdens de persconferentie dat Ajax er dit seizoen geregeld niet in slaagt om ‘door te knijpen’ als die mogelijkheid zich aandient. ,,Met name in de tweede helft zijn we dit seizoen geregeld teruggevallen. De laatste drie á vier wedstrijden slagen er wel weer in om door te knijpen. We hebben weer veel balbezit en verliezen de bal doorgaans pas rond het strafschopgebied van de tegenstander in de zogenaamde derde fase. Eerder leden we juist veel balverlies in de eerste en tweede fase. Dat is veel gevaarlijker.”

Op de vraag of Ajax - Dnipro voor Ajax de ‘wedstrijd van het jaar’ is, antwoordde de coach van Ajax: ,,Ik leef in het heden. De wedstrijd tegen Dnipro is de eerstvolgende wedstrijd en dus ook de belangrijkste. Laten we hopen dat we ons morgenavond voor de kwartfinales plaatsen, zodat er later dit seizoen nog vaker een ‘wedstrijd van het jaar’ zal komen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ricardo Kishna was tegen sc Heerenveen om een disciplinaire reden buiten de selectie gehouden. Tegen Dnipro keert het weer terug. De Boer: ,,Ricardo heeft het begrepen en daarmee is de lucht geklaard." Ricardo Kishna was tegen sc Heerenveen om een disciplinaire reden buiten de selectie gehouden. Tegen Dnipro keert het weer terug. De Boer: ,,Ricardo heeft het begrepen en daarmee is de lucht geklaard."
Veltman over zijn gemiste kans in Oekraïne: ,,Of ik hem hier in de ArenA wel gemaakt zou hebben? Nee hoor, want het lag niet aan het slechte veld daar." Veltman over zijn gemiste kans in Oekraïne: ,,Of ik hem hier in de ArenA wel gemaakt zou hebben? Nee hoor, want het lag niet aan het slechte veld daar."