Menu
De Boer: 'Snel op voorsprong komen'

De Boer: 'Snel op voorsprong komen'

Ajax treft zaterdagavond RKC Waalwijk, in de eerste van een reeks van vier thuiswedstrijden. In een kort persmoment voor een select gezelschap journalisten blikte trainer Frank de Boer vooruit. ,,De ingrediënten zijn er om goede resultaten te behalen.”

De ene persconferentie is de andere niet. Waar het vorige week in de perskamer op sportcomplex de Toekomst nog heel erg druk was met journalisten en cameraploegen, daar was het deze vrijdagmiddag vrij rustig. Toen stond de topper tegen FC Twente (1-1) daags later op het programma. Terwijl Ajax deze zaterdag de nummer zeventien RKC uit Waalwijk treft. Toch is die lage stand geen reden direct al drie punten aan het totaal toe te kennen. RKC doet het immers tegen de hoog geklasseerde ploegen niet slecht, heeft ook Frank de Boer geconstateerd: ,,Ik heb net tegen de jongens gezegd dat het niet toevallig is dat RKC het tegen clubs als FC Twente (0-0), en PSV (2-1-verlies in laatste minuut) goed doet. Zij wachten op de fout van de tegenstander en hebben de mentaliteit en discipline van hun coach (Erwin Koeman, red.). Romeo Castelen is het grootste voorbeeld van een RKC-speler die het vrij aardig doet. Als je als tegenstander de vorm van de dag niet hebt, dan krijg je het lastig tegen RKC. We moeten ze stuk spelen, maar daarnaast ook zo snel mogelijk op voorsprong komen.”

RKC is de eerste in een reeks van vier thuisduels. ,,En omdat we thuis betere resultaten halen dan uit, stemt dat positief. Maar we weten ook dat we er keihard voor moeten werken. We hebben het publiek mee, spelen in het eigen stadion op een goed veld. De ingrediënten zijn er om goede resultaten te halen.”

Te beginnen zaterdag tegen RKC. In dat duel moet Ajax het in elk geval nog doen zonder Niklas Moisander, Lerin Duarte, Bojan, Ligeon en De Sa. De Boer: ,,De Sa heeft last van stijfheid in zijn spieren en zit niet bij de selectie. De blessure van Niklas Moisander duurt langer dan verwacht. Hij voelt zich nog niet comfortabel en voor de zekerheid laten we een extra check maken van zijn knie. De blessure van Lerin Duarte is een nare. Zelf heb ik die ook tot twee keer toe gehad en een keer miste ik daardoor het EK (1996). Het is een delicate blessure waar je voorzichtig mee moet zijn. Met Ruben Ligeon gaat het de goede kant op. Hij kon vandaag alweer het eerste gedeelte van de training meedoen. Dat is een meevaller, want we dachten dat hij langer uit de roulatie zou zijn.”

Jasper Cillessen stapte eerder van de training, maar De Boer verwacht niet dat zijn meespelen tegen RKC in gevaar komt. ,,Jasper was al verkouden en had wat last van zijn rug, maar dat kan ook de griep zijn die in het lichaam zit. Maar voor het duel met RKC verwacht ik wat hem betreft geen problemen.”

Zorgen maakt de Ajax-trainer zich ook niet over het feit dat Ajax de afgelopen duels zoveel kansen onbenut liet. ,,Maar we hebben wel na de wedstrijd tegen Celtic benadrukt dat het in voetbal draait om doelpunten maken. Dat moeten de spelers wel goed beseffen.”


Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst