Menu
De Boer terug op het veld

De Boer terug op het veld

Na twee dagen afwezigheid vanwege het trainersforum van de UEFA keerde Frank de Boer vrijdagochtend terug op het trainingsveld. Hij deed dat in twee functies: die van hoofdtrainer én van speler. ,,Op het veld staan, blijft toch het lekkerste", vertrouwde de coach Ajax.nl toe.

De trainer van Ajax was afgelopen woensdag en donderdag met vijftien andere toptrainers aanwezig bij het dertiende trainersforum in Nyon, dat sinds 1999 ieder jaar wordt gehouden. Europese toptrainers delen daar hun ervaringen en geven hun meningen over diverse aspecten van het voetbal. De Boer: ,,Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat Ajax hierbij mag zijn, omdat we qua prestaties niet zo heel veel hebben voorgesteld de laatste jaren. Maar Ajax heeft nog stees zo'n grote naam in Europa en ik ben er trots op dat we erbij waren. Het is leuk om met ervaren trainers als Fergusson en Wenger aan tafel te zitten."

Lorenzo Ebecilio gaat het duel aan met zijn trainer. Lorenzo Ebecilio gaat het duel aan met zijn trainer.

Het ging bij het forum ondermeer over wat de huidige coach moet kunnen en hoe het spel evalueert. De UEFA vraagt bovendien de trainers hun mening te geven aangaande ideeën, die de Europese bond zelf heeft om in de toekomst het spel nog aantrekkelijker te maken. Maar ook worden de coaches gevraagd hoe zij denken over sommige regels. De Boer geeft een voorbeeld van een discussiepunt dat de UEFA lanceerde: ,,De vraag was bijvoorbeeld of een trainer die een straf heeft wel in het stadion mag zijn. Ik vind dat dat moet mogen. Maar als je de gestrafte trainer echt pijn wilt doen, dan moet je hem in de rust niet in de kleedkamer laten. Want op dat moment wil je als trainer daar heel graag zijn. Je wilt de spelers in de ogen kunnen kijken. Als dat niet kan, doe je iemand pijn."

Andere punten waren of de coach genoeg wordt beschermd na de wedstrijd? Kan de trainer de media direct te woord staan of moet hij eerst tot tien kunnen tellen voordat hij voor de camera wordt gezet? Kortom, in de twee sessies op woensdag en donderdag kwam er veel aan bod. De Boer: ,,Voor mij was het de eerste keer dat ik hier bij was en ik vond het heel interessant. De UEFA presenteerde ook onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een onderzoek naar blessures bij clubs. Ze hebben zestien clubs onderzocht of er langdurige blessures, boven de vier weken, zijn en hoe dat bij die clubs, zonder die overigens bij naam te noemen, wordt aangepakt."

Maar vrijdag voelde De Boer het gras weer onder de voeten en mocht hij met de bal én met de spelers aan de slag. ,,En dat is toch het leukste", aldus de Ajax-trainer die met een select gezelschap voetballers op het veld stond vanwege de interlandverplichtingen van een zeer groot deel van zijn selectie. Ook aanwinst Dmitry Bulykin ontbrak nog omdat hij nog een aantal zaken moet afwikkelen.

Daarom was er wederom een mix van Ajax en Jong Ajax spelers, waarbij het soms even leek over Maarten Stekelenburg terug was. `Steek!´, klonk het op een gegeven moment hard over de velden op de Toekomst. Het was echter geen roep om de keeper van Oranje maar om een steekpass. Siem de Jong gaf de allermooiste van de ochtend. De trainer zelf hees zich bij de diverse oefeningen in een blauw of geel hesje en deed, zoals we hem kennen, bloedfanatiek mee. Komend weekeinde hebben de Ajacieden, die geen interlands spelen, en dus De Boer ook vrijaf. Toch is zijn weekeinde wel weer redelijk gevuld: ,,Ik ga Nederlands elftal kijken en zelf speel ik een wedstrijdje met Lucky Ajax." En zo blijft voetbal bij de trainer ook op zijn vrije dag de boventoon voeren.

Tekst en foto’s: Ajax.nl

De vrijdaggroep bestond uit een mengeling tussen Ajax en Jong Ajax. De vrijdaggroep bestond uit een mengeling tussen Ajax en Jong Ajax.
Kenneth Vermeer tikt op fraaie wijze de bal uit zijn goal. Kenneth Vermeer tikt op fraaie wijze de bal uit zijn goal.
Siem de Jong, Ricardo van Rhijn, Theo Janssen en Dico Koppers liggen aan banden. Siem de Jong, Ricardo van Rhijn, Theo Janssen en Dico Koppers liggen aan banden.