Menu
De Boer tevreden met eerste uitzege

De Boer tevreden met eerste uitzege

Ajax heeft voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd gewonnen. Op bezoek bij NEC was de regerend landskampioen met 0-3 te sterk. Siem de Jong (twee goals) en Nicolai Boilesen waren trefzeker. ,,Complimenten aan de jongens", aldus coach Frank de Boer.

Ruim drie maanden na de competitiestart hield Ajax eindelijk weer eens drie punten over aan een uitduel. Aan de voorgaande uitwedstrijden tegen AZ, sc Heerenveen, FC Groningen, PSV en FC Twente hield Ajax in totaal slechts drie punten over. Dat puntentotaal werd dankzij de winst in Nijmegen in een klap verdubbeld.

Ajax begon het duel in de keizerstad in de wetenschap dat PEC - FC Twente in een voor Ajax gunstig 1-1 gelijkspel was geëindigd. Na afloop kwam daar het goede bericht overheen dat PSV bij NAC onderuit was gegaan. Daardoor maakte Ajax een sprong naar boven op de ranglijst. Ook de dertiende speelronde van de Eredivisie werd er daardoor weer een vol verrassingen en verschuivingen.

Siem de Jong viert zijn tweede treffer van de middag. Siem de Jong viert zijn tweede treffer van de middag.

Frank de Boer koos tegen NEC voor dezelfde opstelling als afgelopen woensdag in de gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Celtic. Daarmee wilde hij het goede gevoel in de ploeg houden. Dat betekende dat Siem de Jong opnieuw in de spits stond. Joël Veltman, die zich komende week voor het eerst bij Oranje mag melden, vormde wederom met Stefano Denswil het centrale duo achterin. Niklas Moisander, nog altijd niet honderd procent fit, startte op de bank.

Dat goede gevoel waar De Boer het vooraf over had, vertaalde zich zondagmiddag ook in de score. Ajax had binnen een half uur al ruim afstand genomen van NEC. De Jong opende de score in de 28ste minuut met een rake kopbal na een prima pass van Nicolai Boilesen. Daarmee strafte de aanvoerder van Ajax een fout van NEC-verdediger Michel Breuer (die half onder de bal doorging) genadeloos af. Twee minuten later ging Breuer opnieuw in de fout. Op aangeven van Lasse Schöne had Kolbeinn Sigthórsson de bal voor het inglijden waarna Boilesen het laatste zetje gaf: 0-2. Het was voor de Deen zijn eerste competitiegoal voor Ajax. Vlak voor rust had Sigthórsson zelfs nog een derde Ajax-treffer op zijn schoen. Op aangeven van Daley Blind schoot de IJslander schoot de bijna niet te missen kans echter naast.

Ook na rust kon het onderaan in de Eredivisie bungelende NEC geen vuist meer maken tegen Ajax. Het duurde uiteindelijk tot halverwege de tweede helft voordat De Jong de wedstrijd definitief in het slot gooide. Drie minuten nadat hij de bal tegen de lat had gekopt, tekende hij met een droge schuiver zijn tweede doelpunt van de middag aan. Op aangeven van Schöne rondde hij een mooie Ajax-aanval af. In de extra tijd was Jeffrey Leiwakabessy namens NEC nog dicht bij een eretreffer, maar zijn schot spatte op de lat uiteen.

Hoewel De Boer uiteraard content was met de overwinning, vond hij dat de score eigenlijk wat hoger had moeten uitvallen. ,,Ik had het gevoel dat er veel meer te halen was. We hadden de score misschien wel kunnen verdubbelen. Desondanks ben ik toch tevreden. Ga maar na: de eerste uitzege is binnen en we hebben de nul gehouden. En dat na een midweeks CL-duel. Complimenten aan de jongens.”

De zege op NEC zorgde er bovendien voor dat Ajacieden met een goed gevoel de interlandperiode in kunnen gaan. Dat gevoel kan voor sommige spelers de komende anderhalve week zelfs nog beter worden. Zo kan Veltman wellicht zijn debuut voor Oranje maken in de interlands tegen Japan of Colombia. Sigthórsson strijdt met IJsland voor het een WK-ticket. En zo kan Ajax over twee weken in de thuiswedstrijd tegen Heracles ineens een international en een WK-ganger rijker zijn.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lasse Schöne scoorde vandaag niet, maar gaf wel de assist bij de derde Ajax-goal. Lasse Schöne scoorde vandaag niet, maar gaf wel de assist bij de derde Ajax-goal.
Kolbeinn Sigthórsson was voor rust dicht bij de 0-3. Hij omspeelde doelman Johnsson, maar vergat te scoren. Kolbeinn Sigthórsson was voor rust dicht bij de 0-3. Hij omspeelde doelman Johnsson, maar vergat te scoren.
Frank de Boer aan de zijlijn met instructies. Frank de Boer aan de zijlijn met instructies.
De Jong kopte ook nog op de lat. De Jong kopte ook nog op de lat.
Viktor Fischer viel in de tweede helft in voor Kolbeinn Sigthórsson. Viktor Fischer viel in de tweede helft in voor Kolbeinn Sigthórsson.
Nicolai Boilesen wordt gefeliciteerd met zijn eerste officiële Ajax-doelpunt. Nicolai Boilesen wordt gefeliciteerd met zijn eerste officiële Ajax-doelpunt.
Siem de Jong, vandaag opnieuw spits, was goed voor twee treffers. Siem de Jong, vandaag opnieuw spits, was goed voor twee treffers.