Menu
De Boer tevreden met zorgeloze zege

De Boer tevreden met zorgeloze zege

Ajax - AZ leverde naast een goede voetbaluitvoering vier Amsterdamse treffers op. AZ bleek zondagmiddag kansloos in de Amsterdam ArenA. Trainer Frank de Boer kon weinig anders dan tevreden terugblikken na de 4-0 overwinning op de Alkmaarders.

Een dag nadat PSV en FC Twente hun competitieverplichting al winnend afsloten, wist Ajax wat het moest doen tegen AZ. De Noord-Hollandse derby moést – naar wekelijks wedstrijdrecept – worden gewonnen. Vurnon Anita vertolkte in het ‘namiddagduel’ (aftrap 16:30 uur) een nieuwe rol als controlerende middenvelder. De zelf opgeleide rechtspoot nam de plek in van de gepasseerde Eyong Enoh. Daley Blind nam de honneurs weer waar als linksback. Twee dagen nadat trainer Frank de Boer Mounir El Hamdaoui naar Jong Ajax verwees, startte Siem de Jong als spits. Ajax’ nummer 10 vond Demy de Zeeuw en Christian Eriksen als offensieve middenspelers in zijn rug.

,,Anita heeft zich in het team gespeeld; zijn basisplaats was ook een beloning voor het harde werken’’, complimenteerde De Boer zijn controlerende middenvelder na afloop. ,,Vurnon staat zijn mannetje, is een potige en felle speler. Ook op Europees niveau in de Europa League.’’

Uitgerekend De Zeeuw bezorgde Ajax al na vijf minuten een 1-0 voorsprong. De Ajacied met het rugnummer 20 – ex-AZ bovendien - profiteerde daarbij van een hoge voorzet van linksbuiten Lorenzo Ebecilio. De Zeeuw werd vogelvrij gelaten in het Alkmaarse verdedigingshart en gleed de bal van dichtbij voorbij de kansloze keeper Esteban Alvarado Brown. Na een periode vol tegenslag boekte de Ajacied met zijn treffer eindelijk weer eens succes en dwong hij verdiend applaus af. De doelman uit Costa Rica werd in het vervolg van de eerste helft nauwelijks écht getest. Alvarado lag dwars (of kon de bal makkelijk vangen) bij afstandsschoten van Eriksen. Ook een vrije trap van Jan Vertonghen werd simpel opgepakt door de Zuid-Amerikaanse AZ’er.

Siem de Jong trad in het duel met AZ op als spits. Siem de Jong trad in het duel met AZ op als spits.

Aan de overkant had ook Maarten Stekelenburg bepaald geen overwerk. Al zag de international op slag van rust wel tot zijn opluchting hoe Blind de instormende Brett Holman op het juiste moment kon blokken. Bij een doorgang had de Australiër van dichtbij uit kunnen halen… ‘Steek’ behoorde donderdag, in het met 5-1 gewonnen bekerduel met RKC Waalwijk, nog tot de Ajacieden die rust werd gegund. In geval van Stekelenburg ook vanwege een lichte kwetsuur. Tegen AZ bleek de geboren Haarlemmer gelukkig weer topfit.

Na het muzikale intermezzo van de Rootsriders in de rust, waar door arbiter Kevin Blom een einde aan werd gemaakt, was Eriksen vlak na rust dichtbij een tweede Ajax-treffer. De middenvelder dook voor Alvarado op, kreeg de bal voorbij de Costa Ricaan, maar zag tot zijn teleurstelling hoe de keeper zijn inzet alsnog voor de doellijn keerde. De tussenstand bleef daarmee identiek aan de uitslag die de Ajacieden eind december in hetzelfde stadion en tegen dezelfde opponent boekten. Ajax versloeg AZ die maand in het bekertoernooi met 1-0. Miralem Sulejmani tekende die decemberavond voor de enige, dus winnende treffer. Op Alkmaarse voetbalgrond ging het eerder dit seizoen in de Eredivisie overigens wel mis voor de Ajacieden. De ploeg van toenmalig trainer Martin Jol verloor in november met 2-0.

De Jong zorgde voor de 2-0, ditmaal dus een stand in het voordeel van Ajax. De spits legde in de 56e minuut hoogstpersoonlijk het fundament voor de treffer, toen hij de bal op randje zestien afgaf op Sulejmani. De Serviër had balcontact, waarna de uitgekomen Alvarado de bal voor de adidas-kicksen van De Jong sloeg. Scoren bleek vervolgens een koud kunstje voor de Ajacied: 2-0. Met de treffer van Ebecilio, een kwartier later, was de Noord-Hollandse derby definitief beslist. Na Alkmaars balverlies in de middencirkel was de linksbuiten het laatste station van een flitsende Ajax-aanval over meerdere schijven. Ebecilio schoot de bal via de tweede paal beheerst binnen: 3-0. AZ-invaller Graziano Pellè kon de genadeklap blijkbaar niet verkroppen. Drie minuten na zijn entree ging de Italiaan volgens Blom te hard door op collega-invaller Dario Cvitanich. Direct rood was vervolgens de (zware) straf voor Pellè. Het experiment met Anita als controleur kon zondagmiddag als geslaagd worden beschouwd, al werd de Ajacied te weinig op de proef gesteld. Met zijn 4-0 leverde Anita een nuttige bijdrage een de uitslag en boekte ook hij een mooi persoonlijk succesje.

,,Na de 2-0 was het een gelopen koers’’, blikte De Boer terug tijdens de persconferentie. ,,AZ is daarna ook niet meer echt dreigend geweest. In balbezit bouwden we goed op en ook verdedigend stond het goed. In de eerste helft schakelden we ook al goed om en werd prima de diepte gezocht. Hier staat daarom een tevreden coach. We hebben heel veel jonge spelers, die nog stappen kunnen maken. We zitten nu op 70 procent van wat we kunnen.’’

Het kwartet Ajax-treffers plus het degelijke spel waren voldoende voor een geslaagde generale repetitie voor het komende midweekse Europa League-treffen met Spartak Moskou. Donderdag wacht Ajax het eerste duel met de Russen in de Amsterdam ArenA.

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van Ajax - AZ en interviews met Frank de Boer en enkele Ajacieden na afloop.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Op enkele schoten na had doelman Maarten Stekelenburg het niet druk. Op enkele schoten na had doelman Maarten Stekelenburg het niet druk.
Demy de Zeeuw bracht Ajax al na vijf minuten op een 1-0 voorsprong. Demy de Zeeuw bracht Ajax al na vijf minuten op een 1-0 voorsprong.
Jan Vertonghen in een kopduel. Jan Vertonghen in een kopduel.
Christian Eriksen in een duel met Stijn Schaars. Christian Eriksen in een duel met Stijn Schaars.
Miralem Sulejmani speelt voorlangs Alvarado Brown en geeft een voorzet op Siem de Jong. Miralem Sulejmani speelt voorlangs Alvarado Brown en geeft een voorzet op Siem de Jong.
De spits tikt de 2-0 binnen de lijnen. De spits tikt de 2-0 binnen de lijnen.
Daley Blind speelde op de linksbackpositie. Daley Blind speelde op de linksbackpositie.
Lorenzo Ebecilio scoorde de 3-0. Lorenzo Ebecilio scoorde de 3-0.
De jonge linksbuiten wordt gefeliciteerd door zijn medespelers. De jonge linksbuiten wordt gefeliciteerd door zijn medespelers.
Dario Cvitanich verving Eriksen in de tweede helft. Dario Cvitanich verving Eriksen in de tweede helft.
Vlak voor het eindsignaal scoort Vurnon Anita de 4-0. Vlak voor het eindsignaal scoort Vurnon Anita de 4-0.
Gregory van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Gregory van der Wiel werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Na afloop bezoeken de Ajacieden het gehandicaptenplatform. Na afloop bezoeken de Ajacieden het gehandicaptenplatform.
De spelers bedanken het publiek voor hun steun. De spelers bedanken het publiek voor hun steun.