Menu
De Boer: 'Trots op prestatie team'

De Boer: 'Trots op prestatie team'

Ajax speelt zondag de uitwedstrijd tegen Excelsior. Voor trainer Frank de Boer is er daags na de uitschakeling in de UEFA Europa League door Manchester United maar één ding dat telt: winnen op Woudestein. De Boer: ,,Ajax moet in een flow komen.’’

Toch nog heel even terugkijken naar de wedstrijd Manchester United - Ajax. Je was na de wedstrijd nogal boos, terwijl de algemene opinie juist heel positief was over jullie spel en het resultaat. Je hebt nu een nachtje geslapen, sta je er nog net zo in?

,,We zijn meteen na de wedstrijd teruggevlogen en ik merkte op de luchthaven van Manchester al aan de reacties van supporters en sponsors dat ze heel trots waren op Ajax. Ze vonden dat we met lef hadden gespeeld en met opgeheven hoofd het Europese voetbal hebben verlaten. Maar ik ben trainer van deze groep en ik zit dan toch anders te kijken. Ik vond dat we nog veel meer lef hadden moeten tonen. Gisteren was er een kans om een historische overwinning te behalen. Ik had het gevoel dat ik bij wijze van spreken de enige was die dat zowel voor als tijdens de wedstrijd zo voelde. En daar maakte ik me nogal druk om, ja. Maar nu ben ik iets milder gestemd en wil ik best toegeven dat ik ook trots ben op wat de ploeg gisteren heeft gepresteerd.”

De Boer vervolgt: ,,Toen ik vandaag op de club kwam, sprak ik onder andere met Orlando Trustfull en hij maakte een mooie vergelijking met de natuur. Als een leeuw elke dag achter dezelfde dieren aanzit, bijvoorbeeld een antilope, maar opeens de kans heeft om een buffel of een olifant te grazen te nemen, weet hij de eerste keer ook niet hoe hij dat moet aanpakken. Met de kans dat het dus niet lukt. Zo hebben veel van onze spelers gisteren voor het eerst in hun carrière de kans gehad om een internationale topploeg uit te schakelen. Ik herinnerde mij een wedstrijd van mezelf, met Ajax in Triest tegen AC Milan. Dat was in de Champions League. We wonnen met 0-2 en dat was voor het eerst dat ons team zo’n grote ploeg versloeg. De jaren daarna wonnen we zo ongeveer alles en werden we zelf zo’n internationaal topteam. Maar bij die eerste keer was het nog behoorlijk onwennig en zeker niet makkelijk. Ik verwacht dat over een paar jaar spelers van deze groep begrijpen wat ik gisteren bedoelde. Want dan hebben ze zelf ook die ervaring. Nu is het echter belangrijker dat ze zich bezig houden met de competitie.”

,,Tegen Manchester United was er een kans om een historische overwinning te behalen.'' ,,Tegen Manchester United was er een kans om een historische overwinning te behalen.''

Hoe moeilijk is het om de knop om te zetten van Old Trafford naar Woudestein?

,,Dat is na een avond zoals gisteren voor veel spelers niet makkelijk, maar het zal wel moeten. Vanaf vandaag ligt de focus op de Eredivisie, te beginnen met de wedstrijd van aanstaande zondag.”

Wat vind je van Excelsior?

,,Ze doen het goed, zeker in thuiswedstrijden. Het is een voetballende ploeg, wat opvallend is voor een elftal dat tegen degradatie vecht. Ze spelen de laatste weken 4-3-3 en doen dat bij vlagen heel verzorgd. Ik vind Alberg hun beste speler en natuurlijk is bekend dat Maatsen makkelijk scoort. Vooral bij corners zijn ze gevaarlijk. Daar zijn we op voorbereid. Maar we kijken vooral naar onszelf.”

Heb je de spelers al op zondag voorbereid?

,,Ja, daar zijn we vandaag mee begonnen en dat zet zich de komende dagen door natuurlijk. Ik heb vooral benadrukt dat we net zo geconcentreerd moeten spelen als gisteravond. Als je een echte topvoetballer bent, dan ben je niet alleen in grote wedstrijden in vorm, maar laat je het ook zien als we uit bij Excelsior spelen. Want de drie punten die we zondag willen pakken zijn heel belangrijk voor het verdere verloop van de competitie. Gisteren zag je bij bepaalde situaties duidelijk dat we niet in een flow zitten. Ik wil dat we in zo’n flow terechtkomen, waardoor veel acties vanzelf gaan, dus sneller. Zonder na te denken.”

Zijn er veel wijzigingen in de selectie te verwachten ten opzichte van gisteren?

,,Niet veel. Zaterdag maken we de definitieve lijst met achttien namen bekend. Dico Koppers viel gisteren geblesseerd uit, maar ik verwacht dat hij kan spelen. Dmitry Bulykin heeft vandaag goed meegetraind met de wisselspelers, we moeten afwachten of hij morgen een reactie krijgt op zijn hamstring. Theo Janssen is ook op de goede weg. Hij heeft vandaag een lange en intensieve training met Jong Ajax afgewerkt. Hij gaat morgen weer gewoon met ons meetrainen en daarna nemen we de beslissing of hij zondag wel of niet mee gaat.”

Excelsior - Ajax begint zondag om 12:30 uur en is te volgen op Twitter @AFCAjax, Ajax.nl en Ajax Facebook

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Speel mee met Toto en voorspel de uitslag van Excelsior - Ajax!