Menu
De Boer: 'Tweede plek is cruciaal'

De Boer: 'Tweede plek is cruciaal'

Volgens Frank de Boer staat er de laatste vier duels van het seizoen nog voldoende op het spel voor Ajax. ,,Er valt voor ons nog steeds heel veel te winnen”, sprak de coach vrijdag. ,,Het is van cruciaal belang dat we tweede worden. Zolang we dat nog niet zijn, moeten we er alles aan doen om die positie veilig te stellen.”

Ajax koestert een op het oog geruststellende marge van acht punten op nummer drie Feyenoord. Naar boven kijken zit er ook niet (meer) in. PSV kan bij een overwinning op Heerenveen Ajax onttronen als landskampioen.

De Boer werd tijdens het wekelijkse persmoment uitgebreid gevraagd naar zijn mening over PSV-coach en goede vriend Phillip Cocu. ,,Natuurlijk ben ik jaloers, want ik wil ook kampioen worden, maar ik gun het Phillip wel.” Cocu heeft volgens De Boer een goede ontwikkeling doorgemaakt. ,,Hij heeft natuurlijk ook van zijn eerste jaar geleerd. Het stond vanaf dag één vast welke weg Phillip wilde bewandelen. Hij heeft heel duidelijk gezegd dat hij met PSV de volgende stap wilde maken, richting Ajax. Hij is blijven volharden in zijn idee en visie. Dat is het kenmerk van een goede trainer.”

Volgens De Boer komt PSV de titel toe. ,,De constantheid die zij hadden, hadden wij niet. Daarnaast heeft PSV meer doelpunten gemaakt. Op dit moment zijn zij de terechte kampioen.”

Mocht Ajax als tweede eindigen, dan moet het al vroeg in het nieuwe seizoen aantreden voor de voorrondes van de Champions League. De Boer werd gevraagd of hij daarom extra vroeg zijn selectie rond wil hebben. ,,Dat maakt niet uit, dat is altijd het streven”, nuanceerde de coach. ,,Het is lekker om al in een vroeg stadium te weten met welke mensen je het seizoen daarna te maken krijgt. Het doel is om het begin van de voorbereiding de selectie op orde te hebben. We zitten nu op 90 of 95 procent.”

Voor het duel van zondag is de uitgangspositie helder. ,,Wij moeten gewoon winnen van NAC”, antwoordde De Boer resoluut. Heel eenvoudig zal dat nog niet worden. ,,We weten in welke situatie zij zitten. Ze hebben de laatste drie duels niet verloren en krijgen weinig goals tegen. Met uitvallen, waarbij De Zeeuw de ballen klaarlegt voor Tighadouini, zijn ze gevaarlijk. Daarnaast hebben ze Seuntjes die zijn ding doet en Sarpong die zich als oud-Ajacied graag zal willen laten zien, evenals De Kamps en Ligeon.”

Ligeon is momenteel door Ajax verhuurd aan NAC. De Boer is te spreken over de ontwikkeling van de rechtsachter. ,,We hebben NAC natuurlijk de laatste weken geanalyseerd en Ruben maakte een goede indruk. We hebben hem niet voor niets verhuurd. We wilden hem speelminuten laten maken in de Eredivisie. Hij heeft zeker stappen gemaakt.”

Van De Zeeuw wordt zondag, voorafgaand aan de wedstrijd, afscheid genomen door Ajax. De middenvelder speelde tussen 2009 en 2011 in de Arena en verkaste vervolgens naar Sparta Moskou. ,,Het verdient het om goed ontvangen te worden”, zegt De Boer over zijn oud-pupil. ,,Demy heeft een kampioenschap meegemaakt, en met Martin Jol ook nog de beker gepakt. Ik heb hem ook meegemaakt bij het Nederlands elftal en kon altijd goed met hem opschieten.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees