Menu
De Boer verklapt basisplaats Boilesen

De Boer verklapt basisplaats Boilesen

Nicolai Boilesen maakt zondag in de Klassieker tegen Feyenoord zijn rentree voor Ajax. Dat liet trainer Frank de Boer vrijdag weten tijdens de persconferentie. ,,Ja, hij speelt zondag”, vertelde de coach van Ajax. Boilesen was sinds eind november uit de roulatie met een knieblessure.

Traditiegetrouw wordt naar wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord reikhalzend uitgekeken. Ajax kwam de laatste jaren vaak als winnaar uit de strijd. De Boer toonde zich op zijn hoede voor de Rotterdammers. ,,Ze hebben een goede ploeg met een aantal spelers dat het verschil kan maken. Het zit gewoon goed in elkaar. Dat hebben ze tegen ons bewezen in de uitwedstrijd, waarin we niet veel te vertellen hadden.” Desondanks zegevierde Ajax door een vroege treffer van Ricardo van Rhijn.

Ajax toonde dit seizoen al vaker zijn zakelijke inslag. Ook vorige week tegen FC Groningen (2-0) was het spel niet spectaculair. De Boer vond ook de concurrenten PSV en Feyenoord niet imponeren. ,,Wij speelden de eerste 25 minuten heel goed en daarna heel slecht. Maar Feyenoord viel me ook niet mee tegen Twente. Ik denk dat we alle drie niet onze beste wedstrijd speelden. We kunnen allemaal beter en zullen ook beter moeten.”

Tijdens de drukbezette persconferentie kwam ook het afgebrande supportershome ter sprake. Dat ging vrijdagochtend in vlammen op. De aanleiding is nog onbekend. De Boer zat vooral over de gevolgen voor de fans in. ,,Het supporterhome heeft veel emotionele waarde voor de supporters. Een grote aanhang verbleef er voor en na de wedstrijden. Waar moeten zij nu naar toe? Het weer werkt ook niet echt mee om buiten te gaan staan."


De Boer: ,,Het is voor ons noodzakelijk om een goed resultaat te boeken. Wij willen een concurrent voor de titel niet dichterbij zien komen." De Boer: ,,Het is voor ons noodzakelijk om een goed resultaat te boeken. Wij willen een concurrent voor de titel niet dichterbij zien komen."

Het deed De Boer goed dat er op Twitter direct mooie initiatieven voor een nieuw supportershome ontstonden. Zo stelde Klaas-Jan Huntelaar shirts van Ajax en Schalke 04 ter beschikking en riep hij diverse oud-ploeggenoten van Ajax op hetzelfde te doen. ,,Ik ben zeer blij met de reactie van Huntelaar. Een mooie geste. Leuk dat er direct geanticipeerd wordt. Ik hoop dat het andere ex-spelers aanspoort. En als ik zelf nog een shirtje thuis heb liggen, zal ik die ook ter beschikking stellen." De Boer sprak de wens uit dat zijn ploeg er zijn voordeel mee doet. ,,Ik hoop dat wij er alleen maar meer energie van krijgen.”

Mogelijk moet Ajax het tegen Feyenoord stellen zonder Davy Klaassen. De middenvelder verliet voortijdig de vrijdagtraining. De Boer tast nog in het ongewisse over Klaassens inzetbaarheid, maar zei over voldoende alternatieven te beschikken. De coach noemde Riechedly Bazoer, Niki Zimling en Lasse Schöne als eventuele vervangers. ,,We hebben wel opties. Davy is een belangrijke speler gebleken. Als hij niet mee kan doen, zullen er andere jongens moeten opstaan.”

Het duel staat ook in het teken van de terugkeer van Kenneth Vermeer in de ArenA. De doelman verruilde afgelopen zomer na jaren van trouwe dienst Ajax voor Feyenoord. De Boer: ,,Kenneth heeft zich altijd voorbeeldig gedragen en zich voor driehonderd procent ingezet. Hij heeft bijgedragen aan het succes. Ik hoop dat hij gesteund zal worden, maar anderzijds besef ik me ook dat het lastig zal worden.”

Ajax koestert een voorsprong van acht punten op Feyenoord en lijkt de rivaal bij winst definitief in de titelrace te kunnen uitschakelen. Al ziet De Boer dat iets anders. ,,Het wordt met twee ploegen ver boven je een lastige klus. Maar wij hebben bewezen dat het kan. Al zeg ik eerlijk dat ik me liever niet in zo’n situatie bevind.” De Boer: ,,Het is voor ons noodzakelijk om een goed resultaat te boeken. Wij willen een concurrent voor de titel niet dichterbij zien komen en willen geen verdere averij op PSV oplopen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst