Menu
De Boer: 'Vermeer keept tegen Twente'

De Boer: 'Vermeer keept tegen Twente'

Kenneth Vermeer verdedigt zaterdagavond het doel van Ajax in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente. Vanwege de transfergeruchten rondom Maarten Stekelenburg kiest De Boer bewust voor Vermeer, zo liet hij vrijdagmiddag tijdens de persconferentie op het KNVB Sportcentrum in Zeist weten. Op Jan Vertonghen na is iedereen fit bij Ajax.

Ajax is zaterdagavond de uitspelende ploeg in de eigen uitverkochte Amsterdam ArenA. Toch heeft Ajax wel de eigen kleedkamer en eigen dug-out tegen FC Twente. Dat gegeven leidde tijdens de persconferentie tot de nodige vragen en uiteindelijk ook tot enige hilariteit. ,,Natuurlijk spelen wij niet thuis”, sprak Twente-coach Co Adriaanse toen hem de vraag over het thuisvoordeel werd gesteld. Volgens de regels speelt de bekerwinnaar op papier thuis, maar de voormalig trainer van Ajax wist uiteraard wel beter. ,,Wij zijn te gast in het huisje van Ajax, dus we zullen ons ook als gast gedragen.” Daardoor is het thuisvoordeel van Twente zaterdag alleen te merken aan het volledige rode thuistenue. Ajax speelt in het blauwe uitshirt.

De Boer en Adriaanse zitten zaterdag voor het eerst als coach op de bank bij een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Als speler won De Boer de schaal drie keer met Ajax. ,,Natuurlijk is het niet de belangrijkste prijs, maar het is wel een prijs”, sprak De Boer resoluut. ,,Bovendien komt de wedstrijd voor ons op een prachtig moment. Een week voor de competitie kunnen we nu tegen een sterke tegenstander spelen en precies zien hoe we ervoor staan.”

De Boer en Adriaanse zitten voor het eerst als coach op de bank bij een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Als speler won De Boer de Cruijff Schaal drie keer. De Boer en Adriaanse zitten voor het eerst als coach op de bank bij een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Als speler won De Boer de Cruijff Schaal drie keer.

Op Jan Vertonghen (lies) en Bruno Silva (niet wedstrijdfit) na kan Ajax volledig fit aan de aftrap verschijnen. Ook Thulani Serero is gewoon inzetbaar. Er was enige onduidelijkheid over de administratieve afwikkeling van zijn overschrijving, maar dat is inmiddels verholpen.

Over Vertonghen zei de coach van Ajax: ,,Het gaat wel beter met Jan, maar hij heeft toch nog wat last van zijn lies. Met het oog op de competitiestart willen we geen risico met hem nemen. Daarom speelt hij niet tegen FC Twente.” Ook Maarten Stekelenburg zal niet in actie komen tijdens de zestiende uitgave van de Johan Cruijff Schaal. De Boer: ,,Alleen een bankgarantie staat de overgang van Maarten naar AS Roma nog in de weg. Daarom kies ik voor Kenneth Vermeer als keeper tegen FC Twente. Het zou raar zijn als Kenneth in aanloop naar de competitie geen belangrijke wedstrijden zou spelen. Daarom keept hij.”

In vergelijking met Ajax heeft Twente meer personele problemen in aanloop naar de opening van het seizoen. Nacer Chadli ontbreekt zaterdag in de ArenA. Bryan Ruiz is wel weer van de partij. De inzetbaarheid van de Zweed Bajrami (rug) en Willem Janssen (inmiddels hersteld van griep), is nog twijfelachtig, zo liet Adriaanse weten. Net als De Boer vindt Adriaanse de Cruijff Schaal een ‘echte’ prijs. ,,Als ik het briefpapier van Twente en Ajax met elkaar vergelijk, zie je het verschil direct. Bij Twente staan er maar een paar prijzen op, terwijl het briefpapier van Ajax helemaal vol staat. Bij Twente kunnen er dus zeker nog wat prijzen bij, ook de Cruijff Schaal.”

* Als Ajax de Johan Cruijff Schaal wint reikt Richard Witschge de schaal uit.
* Landskampioen wint vaker dan bekerwinnaar: 13-8
* Ajax heeft de Johan Cruijff Schaal zeven keer gewonnen. Alleen PSV (acht) staat boven Ajax. FC Twente won de Cruijff Schaal afgelopen seizoen voor het eerst.


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Boer kiest tegen Twente voor keeper Kenneth Vermeer. De Boer kiest tegen Twente voor keeper Kenneth Vermeer.
Adriaanse: ,,Er mogen nog wel wat prijzen bij op het briefpapier van Twente." Adriaanse: ,,Er mogen nog wel wat prijzen bij op het briefpapier van Twente."