Menu
De Boer verwacht gretig Vitesse

De Boer verwacht gretig Vitesse

Frank de Boer blikte daags na de eenvoudige zege op RKC Waalwijk (0-2) alweer vooruit naar de volgende wedstrijd richting de 33e landstiel. Zondag reist Ajax naar Arnhem voor het duel met Vitesse. Vooruitlopend op eventuele festiviteiten, verklaarde de trainer: ,,Ik wil zo snel mogelijk kampioen worden.”

Maar dat heeft Ajax deze aankomende 31e speelronde van het seizoen (nog) niet zelf in de hand. ,,We moeten zorgen dat we drie punten halen in Arnhem; wat de rest doet is bijzaak. Zelf winnen is al lastig zat tegen Vitesse, dat hebben we de laatste jaren wel gezien. Ik denk dat ze het signaal willen afgeven dat ze een goed voetballende ploeg zijn. Want dat zijn ze en in zo’n wedstrijd als tegen Ajax kunnen ze altijd dat beetje extra geven. Ik verwacht dan ook een gretig Vitesse. Zij hebben bovendien dit seizoen heel veel spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen.”

Als Ajax wint, is de vierde titel op rij voor De Boer zo goed als een feit. Met die prestatie streeft hij grote trainers als Rinus Michels en Louis van Gaal voorbij. ,,Maar ik ben veel verder, hahaha. Nee hoor, toen Louis de derde titel op rij haalde bij Ajax was hij veel verder dan ik. Hij was al veel langer trainer. Ik gebruik ook nog steeds veel dingen die ik als speler onder hem heb geleerd."

Tegen RKC liet De Boer een aantal spelers buiten de basis, iets wat in Nederland niet heel gangbaar is. ,,Maar wel als je zoveel wedstrijden speelt als wij. Op de derde dag na een wedstrijd ben je hersteld, sommige spelers op de tweede dag. Ik moest daardoor keuzes maken en dan ben ik blij dat ik een selectie heb die dat kan opvangen. Het is ook een stimulans voor de jongens twaalf tot en met twintig, al is die hiërarchie er dus eigenlijk niet."

Of Niklas Moisander er zondag wel bij kan zijn, is nog niet duidelijk. ,,Ik schat de kans op fifty-fifty , misschien iets meer", deed De Boer aan kansberekening. ,,Zelf heeft Niklas er een goed gevoel over, maar hij is nog niet echt getest. Vrijdag zal hij met Jong Ajax meetrainen en dan kunnen we kijken of hij er doorheen is. Niklas maakt een heel goed seizoen door en wij zijn blij met hem. Maar wij begrijpen ook dat als hij naar een andere club wil, deze zomer hét moment is. Aangezien zijn contract nog een jaar doorloopt."

Ook gaf de trainer antwoord op vragen over de toekomst van andere spelers. Zoals bijvoorbeeld die van Christian Poulsen. ,,Wij zijn daar momenteel heel goed over aan het nadenken. We onderschatten de belangrijkheid van Chris zeker niet. Maar we kijken daarbij wel of hij de plek voor een jonge speler inneemt. Dan moeten we kijken wat we belangrijker vinden. Dat is een lastig verhaal. Chris is bovendien een fantastische persoon die je dolgraag bij je selectie wilt hebben. Maar als je hem houdt, zit hij bij wedstrijden op de bank en zit een jonge speler op de tribune. Bijvoorbeeld een jongen als Riechedly Bazoer. Wil je dat? Poulsen is topfit en hij wil ook graag nog eens alle wedstrijden in een seizoen spelen."

En over diens landgenoot Nicolai Boilesen, dit seizoen weer geplaagd door diverse blessures: ,,Hij kan de eerste linksback zijn, maar er moet wel een goede stand-in zijn. We kunnen Daley gebruiken, maar als je niet wilt schuiven is een ander alternatief misschien Mitchell Dijks die bij Heerenveen alle wedstrijden heeft gespeeld."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst