Menu
De Boer vindt Ajax ook tegen AZ favoriet

De Boer vindt Ajax ook tegen AZ favoriet

Frank de Boer moet zaterdagavond in het duel tegen koploper AZ zijn team op minimaal twee belangrijke posities anders invullen dan bij de vorige competitiewedstrijd toen Ajax een 1-0 nederlaag leed bij FC Groningen. Vanwege een schorsing is Gregory van der Wiel niet beschikbaar en Kolbeinn Sigthórsson ontbreekt in elk geval vanwege een blessure.

De nederlaag tegen Groningen kon De Boer niet met zijn volledige groep direct bespreken en verwerken. Een groot aantal Ajacieden reisden namelijk een dag later al af voor duels met hun nationale ploeg. ,,Dat weet je als je bij Ajax werkt", sprak de trainer op de persdag voorafgaande aan de topper tegen AZ. ,,Maar het is voor die spelers natuurlijk ook een grote ervaring om tegen toplanden te spelen." Zo trad Christian Eriksen aan tegen Portugal en Jan Vertonghen tegen Duitsland. Zelf was de trainer wel al snel bezig met de volgende wedstrijd van zijn ploeg. ,,Ik heb anderhalve week de tijd gehad om er over na te denken hoe we gaan spelen."

En gepuzzeld moest er. Want naast de twee reeds genoemde absenten Van der Wiel en Sigthórsson zullen ook Nicolai Boilesen, Lorenzo Ebecilio, Thulani Serero, Aras Özbiliz en de al lang uitgeschakelde Bruno Silva niet inzetbaar zijn. Goed nieuws is er ook. Toby Alderweireld kan spelen na zijn enkelblessure die bij het nationale team opliep. ,,Maar jullie zullen morgen wel zien wie er spelen", aldus De Boer tijdens het persmoment op de Toekomst. Zijn opstelling gaf hij niet prijs, wel enkele opties. ,,Siem de Jong kan in de spits, maar ook Bulykin kan een volledige wedstrijd spelen. Als rechtsback zou Ooijer kunnen spelen. Ik wil Ruben Ligeon niet voor de leeuwen gooien. Jonge spelers wil je het liefste in een geöliede machine inpassen. Het zou wel kunnen dat hij invalt en dus zijn debuut maakt." Datzelfde geldt voor Dico Koppers, linksback van Jong Ajax, die zaterdag ook bij de selectie zal zitten.

Wel vaker moest De Boer een speler inpassen, maar deze keer is het voor het eerst dat De Boer écht goed moet puzzelen om de juiste spelers op de juiste plaatsen te krijgen. ,,Het is ook interessant om te zien welke reactie het team daarop geeft", zei de trainer aan de voormiddag van de topper tegen AZ. ,,Cruciaal zal ik de wedstrijd niet noemen, want de competitie is nog lang. Wil je de achterstand verkleinen dan moet je punten pakken. Maar als we wel averij oplopen dan nog kunnen we voor het kampioenschap gaan. De statistieken kunnen dan wel aangeven dat we in 1981 voor het laatst hebben verloren, maar dat betekent ook dat de eerste keer dichter bij komt. Dat zag je ook bij het Nederlands elftal. Ik hoop het natuurlijk niet en ik vind ook dat wij morgen favoriet zijn. AZ is wel kampioenskandidaat. Gert Jan Verbeek heeft een goed team gesmeed waarin het nu allemaal klopt. Ze bewegen veel, durven elkaar in te spelen. Het ziet er degelijk uit. AZ zit in een flow en wij proberen die even te doorbreken. Wij gaan AZ aanpakken met ons eigen spel, zoals we dat altijd doen in de ArenA. We proberen dat ook in uitduels maar thuis lukt het even beter om de tegenstander onze wil op te leggen."


Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Speel mee met TOTO en voorspel de uitslag van Ajax - AZ