Menu
De Boer waarschuwt voor Heracles

De Boer waarschuwt voor Heracles

Ajax neemt het zaterdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen Heracles. Trainer Frank de Boer blikte vrijdagmiddag vooruit op dit thuisduel. Hij kreeg veel vragen over zijn opstelling. Maar de meeste (soms slinkse) vragen om de basisformatie te achterhalen, ontweek hij beleefd. Wel gaf hij aan dat Danny Hoesen in de spits zal staan.

Heracles staat lager op de ranglijst dan de laatste jaren het geval was. We vinden de ploeg van trainer Jan de Jonge momenteel terug op een veertiende plaats. En ook zaterdag moet De Jonge een groot aantal spelers missen zoals Leon van Dijk, Mike te Wierik en Marco Vujicevic. ,,Maar we zijn gewaarschuwd, want Heracles haalt de meeste punten in uitwedstrijden”, hield De Boer zijn gehoor voor.

Zelf moet de Ajacied flink puzzelen met zijn spelers, zeker in de punt van de aanval. ,,Twee jongens die in aanmerking komen voor de spits, zijn geblesseerd. Ik heb een alternatief: Danny Hoesen. Hij zal starten. Of dat dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona ook het geval is, hangt af van wat ik morgenavond zie. Ik zeg altijd dat je er als speler klaar voor moet zijn. Er zijn momenten dat je teleurgesteld zult zijn, maar je krijgt altijd een kans. Als je er dan niet klaar voor bent omdat je in je teleurstelling hebt gezeten en niet thuis geeft dan heb je uiteindelijk een probleem. Want zoveel kansen komen er niet. Ik weet wat Danny kan, maar het is voor hemzelf ook lekker als hij een goede wedstrijd speelt. Tegen Sparta (afgelopen zondag met Jong Ajax, red) heb ik gezien dat hij alles heeft gegeven. Daarom speelt hij morgen.”

Het is een streep door de rekening dat De Boer niet kan beschikken over Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong. Beide spelers raakten afgelopen week geblesseerd tijdens de interlandperiode. ,,We weten hoe belangrijk Siem is voor Ajax. Dat we hem niet kunnen opstellen is een gemis. Maar dat geldt ook voor Kolbeinn. Ze zijn beide belangrijke spelers in het team en dan moet je afwachten of de ploeg net zo stabiel is als de laatste weken, al ga daar wel vanuit. We weten wat we willen, maar nu staan er andere poppetjes. Qua spel mag er echter niet veel veranderen.”

Ook de naderende thuiswedstrijd tegen Barcelona mag nog geen rol spelen. ,,Natuurlijk is het een leuk affiche, maar daar koop ik niets voor. De naam Barcelona is helemaal nog niet gevallen. Ik praat er niet over, alleen maar over Heracles. Want de eerste wedstrijd die je speelt, is het belangrijkste. Die heeft gevolgen voor de volgende wedstrijd. We weten hoe belangrijk de competitie voor Ajax is. Wil je op dit niveau acteren, dan moet je in de Eredivisie heel hoog eindigen. Het liefste op de bovenste plaats.”

En dus moet Ajax de thuiswedstrijd tegen Heracles winnen. ,,Voorheen was het zo dat Heracles de meeste punten in thuisduels haalde met verzorgd voetbal. Dat is nu iets minder, omdat er spelers zijn weggegaan. Dit seizoen halen ze de meeste punten in uitduels. Zo wonnen ze bijvoorbeeld bij Heerenveen en bij Feyenoord. Daarvoor heb ik gewaarschuwd. Of ze zich net zo zullen ingraven als RKC? Dat doen ze normaliter niet. Ze proberen druk vooruit te geven.”

Voor de antwoorden op de vragen, moeten de journalisten en de fans wachten tot zaterdagavond. Rond half acht zal de opstelling van Ajax bekend zijn voor de wedstrijd tegen Heracles.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst