Menu
De Boer: 'Waken voor omschakeling'

De Boer: 'Waken voor omschakeling'

Frank de Boer staat aan de vooravond van zijn vierde Europese duel als trainer van Ajax. De man die als speler van Ajax 69 Europese wedstrijden op zijn cv heeft staan, koestert na de duels met AC Milan en RSC Anderlecht nog altijd de nul achterin. Ook in de achtste finale van de UEFA Europa League tegen Spartak Moskou is de nul heilig voor De Boer.

Het zijn mooie cijfers die Frank de Boer kan overleggen. De beginnend trainer heeft sinds hij eind vorig jaar de taken van Martin Jol overnam twaalf van de vijftien wedstrijden zonder tegentreffer afgesloten. Slechts drie keer kreeg Ajax tegengoals te verwerken (vijf doelpunten in totaal). De credits voor die fraaie score zijn niet alleen voor de achterhoede van Ajax. ,,Het is een prestatie van het hele team. Verdedigen begint al voorin. De tegenstander moet overal druk voelen als wij balverlies leiden.”

Ter illustratie van Ajax beoogde speelwijze haalde De Boer de Champions League-wedstrijd FC Barcelona - Arsenal van dinsdagavond erbij. Onder de 2,1 miljoen televisiekijkers bevonden zich vanzelfsprekend ook de journalisten in de zaal. ,,Ze zetten drie seconden druk en hebben direct de bal. Dat kan alleen als je heel veel arbeid verricht. Ook voorin. Iedereen moet de bereidheid hebben om elkaar te helpen. Daar begint het mee. Daarnaast is het is ook belangrijk om op de juiste momenten te doseren. Dat doe je, hoe gek het misschien ook klinkt, juist in balbezit. Dan kan je de bal rustig rondspelen en op adem komen voor je aan een nieuwe aanval begint. Barcelona voert dat perfect uit, terwijl wij nog wel eens te snel vooruit willen. Dat hou je geen hele wedstrijd vol.”

,,Verdedigen begint al voorin. De tegenstander moet overal druk voelen als wij balverlies leiden.” ,,Verdedigen begint al voorin. De tegenstander moet overal druk voelen als wij balverlies leiden.”

Een andere les die De Boer aanhaalde, waren de vorige wedstrijden tussen Ajax en Spartak Moskou. Precies dertien jaar geleden trof Ajax de Russen ook al eens, toen in de kwartfinale van de UEFA Cup. Samen met assistent-trainer Danny Blind vormde De Boer destijds het centrale verdedigingsduo. ,,We zijn toen weg gecounterd. Zeker in de thuiswedstrijd waren we veel te naïef in de omschakeling. De 1-3 nederlaag was toen een meer dan terechte uitslag. We hadden geregeld teveel mensen voor de bal. Dat moet je niet doen tegen Russische ploegen. Juist dan loop je in hun val.”

Zoals bekend zal de trainer van Ajax in de beide achtste finales geen beroep doen op de disciplinair geschorste Mounir El Hamdaoui. Op de vraag of de perikelen rond de topscorer invloed hebben op het team, antwoordde De Boer: ,,We hebben afgelopen zondag tegen AZ (4-0) gemerkt dat het geen invloed heeft. Hopelijk is dat morgen tegen Spartak opnieuw zo. We hebben bewust gekozen om ons in rust op deze twee belangrijke wedstrijden voor te bereiden. En dat gaat tot nu toe voortvarend.”

Iemand die er donderdagavond zeker bij is, is aanvoerder Maarten Stekelenburg. De keeper van Ajax is hersteld van zijn liesklachten. De anderhalve wedstrijd rust die hij de afgelopen weken kreeg, heeft hem goed gedaan. Stekelenburg kijkt uit naar de dubbele confrontatie met Spartak Moskou. ,,We zien de UEFA Europa League zeker niet alleen als leuk tussendoortje. We willen een ronde verder. Het is voor ons een voordeel dat we eerst thuis spelen. In de ArenA moeten we sowieso de nul houden.” De Boer, die aangaf dat Vurnon Anita waarschijnlijk weer een basisplaatskrijgt, is het met zijn aanvoerder eens: ,,We gaan geen spelers sparen. Zeker voor onze jonge spelers zijn wedstrijden tegen een club uit een andere cultuur een schitterende ervaring.”

Voor de wedstrijd tegen Spartak Moskou waren woensdag aan het begin van de middag een kleine 30.000 kaarten verkocht. Stekelenburg: ,,We spelen natuurlijk het liefst in een vol stadion. Gelukkig hebben de supporters ook donderdag nog de hele dag de tijd om kaarten te kopen. Hopelijk zullen veel mensen nog op het laatste moment beslissen om naar de wedstrijd te gaan.”

Ajax - Spartak Moskou begint donderdag om 21:05 uur. Kaarten zijn voor iedereen verkrijgbaar. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn de stadionkassa’s geopend. De kassa’s bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion, ter hoogte van ingang D.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Koop je kaarten voor Ajax - Spartak Moskou online (t/m donderdag 12:00 uur)