Menu
De Boer: 'We hebben geluk gehad'

De Boer: 'We hebben geluk gehad'

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis de verrassende koploper PEC Zwolle met 2-1 verslagen. Nadat trainer Frank de Boer halverwege de tweede helft Siem de Jong, Bojan Krkic en Kolbeinn Sigthórsson had ingebracht, liepen de Amsterdammers uit naar een 2-0-voorsprong. Daarbij was wel de hulp van Zwolle nodig, want het schot van Serero dat de 1-0 betekende werd van richting veranderd en de 2-0 kwam helemaal op naam Zwolle-verdediger Van der Werff. In de laatste minuut schoot Gravenbeek de 2-1 binnen.

Vier dagen voor het geweld in de UEFA Champions League losbarst met de uitwedstrijd bij FC Barcelona, moest Ajax in de Amsterdam ArenA zien af te rekenen met de koploper van de Eredivisie, PEC Zwolle. De ploeg van Ron Jans had na vijf speelrondes behalve de meeste punten óók de meeste doelpunten gemaakt en zou zich in Amsterdam niet verstoppen. De statistieken hadden de gasten wel tegen, want alleen in 1989 werd een punt meegenomen naar Zwolle. Bovendien miste de ploeg smaakmaker Mokthar die naar FC Twente is verkast. Ajax kende grote aderlatingen met het vertrek van Alderweireld, Eriksen en de blessure van De Jong, die wel op de bank zat maar nog niet startte.

Maar trainer Frank de Boer liet meer grote namen uit zijn basiself: Kolbeinn Sigthórsson en Barcelona-huurling Bojan Krkic moesten op de bank plaatsnemen. In hun plaats weer Viktor Fischer - tegen FC Groningen nog gepasseerd - en Danny Hoesen. Op het middenveld kreeg Lerin Duarte de voorkeur boven Christian Poulsen. Voor de van Heracles overgekomen nieuweling betekende deze wedstrijd zijn debuut in het roodwitte shirt. Voor het passeren van de IJslandse spits had De Boer een logische reden: ,,Kolbeinn heeft al veel wedstrijden gespeeld en kan er geen zestig in een seizoen spelen. Bovendien klopt Danny Hoesen op de deur en daarom heb ik gekozen om hem in de basis te zetten en Kolbeinn niet. Krkic zal waarschijnlijk tegen Barcelona spelen en daarna hebben we ook nog een aardige wedstrijd (uit bij PSV). Zijn fysieke toestand is niet zo dat hij om de drie dagen kan spelen, zeker geen drie in acht dagen. Dan moet je keuzes maken. Bovendien moet het beter.”

Thulani Serero tekende voor de 1-0. Thulani Serero tekende voor de 1-0.

Ajax opende aardig tegen PEC Zwolle en had met Thulani Serero, Lerin Duarte en Lasse Schöne een beweeglijk middenveld. In de achtste minuut was Tobias Sana dicht bij de openingstreffer toen hij in het zijnet schoot. Vijf minuten later had de 1-0 op het bord kunnen en misschien wel moeten staan. Duarte gaf vanaf rechts voor, waarna Denswil in kansrijke positie voor doelman Begois tot een kopbal kwam. Hij kopte de bal echter tegen de doelman aan.

Daarna nam PEC Zwolle het initiatief over. Vooral over links was de ploeg goed op dreef met Bart van Hintum die in de 28e minuut door de dynamische Mokotjo was bediend. Vermeer voorkwam dat Zwolle gevaarlijker werd. Een kleine tien minuten later moest de Ajax-doelman het antwoord schuldig blijven op een hard en lastig schot van Nijland. De bal stuitte tegen zijn borst terug het veld in en Saymak leek te scoren. De arbitrage constateerde echter buitenspel.

In de tweede helft had De Boer niet direct een aanleiding gezien om zijn team te wijzigen. Toch was het de ploeg van Ron Jans die rustig zoekend naar de juiste combinaties het eerste gevaarlijk werd. Vermeer won het duel echter van Benson, waardoor Ajax nog steeds mocht hopen op de voorsprong. Nieuwkomer Duarte probeerde de handschoen op te pakken en de Amsterdammers door de moeilijke fase heen te leiden.

Na een uur greep De Boer alsnog in. Siem de Jong maakte, onder groot applaus van de fans, zijn rentree nadat hij vier weken met een klaplong buitenspel had gestaan. De aanvoerder viel in voor Hoesen en ook Fischer werd gewisseld. Hij werd vervangen door Bojan. Dat sorteerde aanvankelijk nog geen effect, want PEC Zwolle bleef de gevaarlijkste ploeg. In de 68e minuut profiteerden de gasten bijna van slechte communicatie bij Ajax. Met twee man kwamen zij op het Ajax-doel af, maar adequaat ingrijpen van Van Rhijn voorkwam een achterstand.

Twintig minuten voor tijd verliet debutant Duarte het veld en kwam Sigthórsson in het veld. Met de IJslandse spits was bijna de gehele aanvalslinie veranderd, want Sana verhuisde naar links. Twee minuten later nam Ajax de leiding. Met een van richting veranderd schot van buiten de zestien meter schoot Thulani Serero raak, 1-0. In de 75e minuut verdubbelde Ajax de marge. Nadat Sigthórsson keihard op de paal schoot, kwam de bal via de rug van Maikel van der Werff alsnog in het doel terecht, 2-0.

Zwolle achtte zich nog allerminst kansloos. Zo voorkwam Denswil zes minuten voor tijd de aansluitingstreffer door de inzet van invaller Guyon Fernandez voor de lijn tot corner te degraderen. Maar een minuut voor tijd bracht Giovanni Gravenbeek met een prachtig schot de 2-1 op het bord. In de hectische blessuretijd was het nog bijna 2-2 ook, maar knalde Saymak net naast. ,,Ik zit hier met een goed gevoel over de drie punten”, sprak De Boer na afloop. ,,Niet over het vertoonde spel. Soms moet je het geluk aan je zijde hebben. Dat hadden we vandaag drie keer.”

Woensdag wacht een tegenstander van een heel ander kaliber: FC Barcelona de nummer één op de UEFA ranglijst. Ajax staat op diezelfde lijst 27e.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bojan Krkic begon met het oog op de wedstrijd tegen Barcelona op de bank, maar de aanvaller viel de tweede helft wel in. Bojan Krkic begon met het oog op de wedstrijd tegen Barcelona op de bank, maar de aanvaller viel de tweede helft wel in.
Lerin Duarte maakte zijn debuut, Frank de Boer was tevreden over hem. Lerin Duarte maakte zijn debuut, Frank de Boer was tevreden over hem.
Thulani Serero vliegt Kolbeinn Sigthórsson in de armen. Thulani Serero vliegt Kolbeinn Sigthórsson in de armen.
Siem de Jong maakte, onder groot applaus van de fans, zijn rentree nadat hij vier weken met een klaplong buitenspel had gestaan. Siem de Jong maakte, onder groot applaus van de fans, zijn rentree nadat hij vier weken met een klaplong buitenspel had gestaan.
Stefano Denswil werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. In de eerste helft zette hij Ajax bijna op voorsprong. Stefano Denswil werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. In de eerste helft zette hij Ajax bijna op voorsprong.
Frank de Boer is blij met de drie punten, maar vindt dat het spel beter moet. Frank de Boer is blij met de drie punten, maar vindt dat het spel beter moet.