Menu
De Boer: ‘We moeten niet te dramatisch doen’

De Boer: ‘We moeten niet te dramatisch doen’

Frank de Boer weigert zich in de put te laten praten na de doelpuntloze remise tegen Heracles Almelo. De Ajax-coach kreeg op een persconferentie vrijdag veel vragen over het moeizame aanvalsspel in die wedstrijd, maar beschouwt het als een incident. ,,We hoeven niet dramatisch te doen. In genoeg andere thuiswedstrijden hebben we wél veel gescoord. Ik hoor niemand erover dat PSV weinig goals maakt.”

De Boer ging nog even door op het duel tegen Heracles. De coach was het er niet mee eens dat zijn ploeg aanvallend machteloos was geweest. ,,Wat is veel of weinig kansen creëren”, vroeg De Boer zich hardop af. ,,Met zes kansen zou menig ploeg blij zijn. Het waren misschien niet de grootste kansen, maar zeker wel 75 procent-kansen. Heel vaak gaan er dan twee in. Dat het beter moet en kan, laat dat duidelijk zijn. Ook tegen dat soort verdedigend ingestelde ploegen willen we meer creëren.”

Verschil maken
De les volgens De Boer was dat Ajax sneller diepte moet zoeken. ,,We hebben spelers nodig die het verschil kunnen maken. Daar ontbeerde tegen het Heracles aan. Younes is zo’n speler, maar hij had zijn dag niet. Dan moet je besluiten opportunistischer te gaan spelen. Dat hebben we het laatste kwartier gedaan en toen werden we gelijk dreigender. Het gaat erom dat de spelers dat sneller leren herkennen. Daar werken we hard aan.”

Ajax speelt zondag bij Roda op kunstgras, en om half 1. Het zijn aspecten waar Ajax (inmiddels) prima mee overweg kan. ,,In mijn beginjaren hadden we het daar lastig mee, maar dat is al lang verleden tijd. Kijk de statistieken er maar op na”, vertelt De Boer over lunchwedstrijden op zondag. ,,En ook van kunstgras houden we wel. We hebben vorig seizoen alleen de laatste competitiewedstrijd bij Dordrecht verloren. Maar dat was een wedstrijd die nergens meer om ging.”

De Boer rekent niettemin op een zware middag. ,,Roda JC heeft veel nieuwe jongens, die zich ongetwijfeld willen bewijzen. In interviews laten de spelers blijken dolgraag voor Roda te willen spelen. Het begint allemaal met passie, daarmee kun je heel ver komen. Daar moeten wij ons bewust van zijn. Het wordt zeker geen walkover.”

Pijn
Het is nog onduidelijk of Davy Klaassen in het Parkstad Limburg Stadion kan aantreden. Het herstel van zijn knieblessure verloopt niet volgens schema. ,,Het duurt zeker langer dan verwacht. Je kunt ook honderd procent zijn met pijn, maar dat is bij Davy duidelijk niet het geval. Ik heb in mijn carrière misschien twee jaar zonder pijn gespeeld.”

Tijdens het wekelijkse persmoment werd De Boer wederom gevraagd of Ajax zich nog gaat versterken tijdens de laatste dagen van de transfermarkt. De coach herhaalde zijn standpunt: er moet eerst iemand uit voordat er ruimte is voor een nieuwe speler. Volgens De Boer is het ook niet eenvoudig.

,,We willen allemaal kampioen worden. Maar we gaan geen spelers van tien of vijftien miljoen euro halen. En geloof me: een speler van vijftien miljoen komt echt niet naar Nederland. Dan kom je dus op huren uit. Traoré (Chelsea) zou een goede optie zijn. Maar die mag niet weg, omdat ze hem niet in de Eredivisie willen laten acteren. En hij speelt niet eens bij Chelsea. Dan kom je dus uit bij ‘hoop-spelers’. Jongens die talent hebben, maar waarvan je niet zeker weet of ze je kampioen gaan maken.”

Serero en Van Rhijn
Heerenveen-coach Foppe de Haan liet weten Thulani Serero graag te willen hebben, maar de toekomst van de Zuid-Afrikaan hangt ook af van het herstel van Klaassen. De Boer: ,,Wordt Davy honderd procent fit en hebben we de garantie dat hij de laatste drie of vier maanden kan spelen, dan hebben we genoeg middenvelders. Zo niet, dan hebben we Thulani gewoon nodig.”

Ricardo van Rhijn mag in ieder geval niet weg. ,,We zitten niet scheutig in de rechtsbacks. Ricardo is samen met Joël Veltman het beste alternatief. Het is misschien spijtig voor hem, omdat hij met zijn gedachten al elders zat, maar het kan gewoon niet. Hij heeft ook nog gewoon een contract voor twee jaar.”

De Boer gaf ook nog zijn visie op de titelstrijd. Hij verwacht dat het tussen Ajax en PSV zal gaan. ,,Maar dat hadden we allemaal van tevoren wel verwacht. Misschien hadden mensen Feyenoord er nog bij gezet, maar voor hun wordt het een stuk lastiger. PSV heeft een goede selectie. Ze zijn vorig jaar niet voor niets kampioen geworden, en er is niet heel veel veranderd. Ze zijn een gedoodverfde titelkandidaat.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees