Menu
De Boer wil afsluiten met toetje

De Boer wil afsluiten met toetje

Frank de Boer liet vrijdagmiddag tijdens de drukbezochte persdag in Qatar zijn licht schijnen over het trainingskamp en de tweede seizoenshelft. De trainer is tevreden over de verrichtingen van zijn selectie in Qatar en hoopt zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Schalke 04 op een ‘toetje’.

De wedstrijd met Schalke 04 in het Suheim Bin Hamad Stadium is de afsluiter van het trainingskamp in Qatar. De selectie werkt zaterdagochtend nog een training af, om 15:30 uur Nederlandse tijd wordt er afgetrapt tegen het team van Klaas Jan Huntelaar. ,,Het wordt lastig”, zegt Frank de Boer in de fraaie lobby van hotel The Torch. ,,Vooral omdat zij 5-3-2 spelen. Dat is een systeem waar je toch een paar keer tegen gespeeld moet hebben, het is een counterstrategie. Maar het is een mooie uitdaging tegen een fantastische tegenstander. Ik wil dat de jongens laten zien dat we een goede week achter de rug hebben, ik hoop op een toetje, een mooie opmaat richting de wedstrijd tegen Groningen.”

Het wordt voor Ajax geen duel met veel wissels. De Boer laat zijn beoogde basisteam starten. Dat elftal ziet er zo uit: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald, Klaassen, Serero, Andersen, Schöne, Milik en Kishna. ,,Alle jongens die starten, willen we het liefst 90 minuten laten spelen."

Talenten Abdelhak Nouri en Donny van de Beek komen niet in actie tegen Schalke. De Boer kijkt niet alleen naar de jongste talenten, maar ook naar de jongens die al iets langer meedraaien. ,,Riechedly Bazoer zit tegen Schalke bijvoorbeeld wel op de bank. Hij heeft een heel goede indruk gemaakt dit trainingskamp. Betrouwbaar, volwassen; binnen en buiten de lijnen. Vorig jaar zag je hem overal staan in het veld, maar dat kan niet als je een centrale rol hebt. Bazoer komt er echt aan. Hij is een heel groot talent.”

Nouri en Van de Beek hebben ook indruk gemaakt op de coach. ,,Vlekkeloos”, zegt hij over hun optreden in Qatar. ,,Er is wel krachtsverschil, misschien kan het tempo nog iets hoger, maar je ziet aan alles dat het toptalenten zijn. Ze passen zich zo snel aan.” Nog een talent over wie De Boer tevreden is, is Robert Muric. ,,Eindelijk zag ik: jongen, jij bent stappen aan het maken. Hij speelt met bravoure, durft acties te maken, is slim en wordt sterker.” Alleen zijn Nederlands moet beter. ,,Dat is wel een probleem. Hij zegt wel ‘ja’, maar geen idee of hij het begrijpt.”

Frank de Boer in gesprek met Ajax TV. Frank de Boer in gesprek met Ajax TV.

Het talent klopt op de deur, maar ook met de vaste kern ging het uitstekend deze week. De Boer heeft het dan over het fysieke gedeelte, maar ook over het groepsproces. ,,We hebben twee teamsessies gehad. Dan geven wij input, maar tijdens die sessie moet er ook veel uit de spelers zelf komen. We verdelen ze in groepjes, en ze geven dan ook echt een presentatie. Het gaat erom dat ze zelf meer over dingen na gaan denken. Hoe kill je een wedstrijd? Hoe gooi je een wedstrijd op slot? In de bekerwedstrijd tegen Vitesse stond er niemand op. Dat kan niet, dan moet er tijdens de wedstrijd iets gebeuren. Vanuit de spelersgroep zelf.”

Opstaan, een wedstrijd killen, op slot gooien: het zijn taken waar je leiders voor nodig hebt. Ook dat weet De Boer. ,,Daarom hebben we Moisander ook niet laten gaan. Hij heeft zo veel ervaring, is echt de stabiele factor van het team. Poulsen was ook zo iemand, jammer dat hij wegging. In de huidige selectie beschikken naast Moisander ook jongens als Joël, Davy en Nicolai over die kwaliteiten. Ook zij moeten gaan beseffen dat ze dragende spelers zijn in dit team.”

In de tweede seizoenshelft worden de prijzen verdeeld. Ajax staat vier punten achter op PSV. ,,PSV maakt een goede indruk, lijkt mentaal ook sterker dan voorgaande jaren. Ik denk niet dat ze nog veel punten gaan verspelen. Dus het is aan ons zo weinig mogelijk punten te laten liggen en zo de druk erop te houden. We moeten niet naar hun resultaten kijken, gewoon op onze wedstrijden focussen en dan hopen dat we uiteindelijk bovenaan staan.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Niklas Moisander is volgens De Boer te belangrijk om te laten gaan. Niklas Moisander is volgens De Boer te belangrijk om te laten gaan.
Ook Nouri en Van de Beek werden geïnterviewd tijdens de persdag. Frank de Boer is zeer te spreken over het duo uit de A-jeugd. Ook Nouri en Van de Beek werden geïnterviewd tijdens de persdag. Frank de Boer is zeer te spreken over het duo uit de A-jeugd.
De NOS sprak tijdens de persdag met Arek Milik. De NOS sprak tijdens de persdag met Arek Milik.
Abdelhak Nouri en Anwar El Ghazi. Abdelhak Nouri en Anwar El Ghazi.