Menu
De Boer wil Ajax met lef zien

De Boer wil Ajax met lef zien

Frank de Boer en Theo Janssen schoven maandagavond aan tafel in de imposante persruimte in het Estadio Santiago Bernabéu, waar de mondiale pers - liefst 19 camera's registreerden de persconferentie - aan hun lippen hing. Spaanse journalisten wilden alles van voormalige Barcelona-speler De Boer weten, de Nederlanders wilden weten hoe een deceptie als vorig jaar voorkomen kon worden en de Deense pers was vooral geïnteresseerd in opmerkingen over Christian Eriksen.

De journalisten konden een koptelefoon krijgen waar ze een directe vertaling kregen van de Spaanse vragen en antwoorden. Zo hoorden ze onder meer dat De Boer tijdens het UEFA-congres met Barcelona-trainer Guardiola had gesproken over de zwakke plekken van Real Madrid. ,,We hebben gesproken over waar de gevaren voor ons team liggen.

Maar de hamvraag was natuurlijk hoe De Boer denkt dat de vernedering die Ajax vorig jaar op 15 september onder Martin Jol in het Bernabéu opliep (2-0 nederlaag die ook 7-0 had kunnen zijn, red.), niet opnieuw opgelopen wordt. De Boer heeft daarover een duidelijke filosofie: ,,We moeten met lef spelen. Deze jongens spelen bij Ajax omdat ze kunnen voetballen. Dat moeten ze laten zien en welk podium is dan mooier dan het Bernabéu?”, vroeg de trainer zich hardop af.

De Boer heeft die wedstrijd van vorig jaar niet terug gezien. ,,Dat hoeft ook niet. Die staat nog op mijn netvlies”, aldus de toenmalige trainer van de A1, die drie maanden later opeens zelf de scepter zwaaide bij Ajax 1. ,,Als we net zo bang zijn als vorig jaar dan wordt het weer zo'n uitslag en dan zal ik erg teleurgesteld zijn. Real Madrid is moeilijk te verslaan, zij hebben ook meer kwaliteit dan wij; maar als we als team spelen dan kunnen we het ze misschien wel moeilijk maken. We moeten ons eigen spel spelen, met de borst vooruit het veld opkomen en met de borst vooruit eraf stappen. We zien wel wat de uitslag dan is. Als we niet winnen, maar wel met lef hebben gespeeld dan ben ik evengoed tevreden.”

De Nederlandse vertaling van de Spaanse teksten komen door op de koptelefoon. De Nederlandse vertaling van de Spaanse teksten komen door op de koptelefoon.

De Ajax-coach zal zijn huidige assistent en voormalige trainer (José Mourinho was assistent-trainer bij Van Gaal toen De Boer daar speelde) niet de hand kunnen schudden. Mourinho zit tegen Ajax zijn laatste wedstrijd schorsing uit die hij van de UEFA kreeg opgelegd. ,,Natuurlijk scheelt het dat hij niet op het veld staat en niet in de kleedkamer mag zijn. Hij kan zijn spelers fantastisch motiveren als er eventueel in de rust iets recht gezet moet worden.”

Tijdens de persconferentie zat Theo Janssen naast zijn trainer mee te luisteren, al dan niet via de koptelefoon als de antwoorden in het Spaans volgden. De Boer spreekt nog prima Spaans, overgehouden uit zijn Barcelona-tijd waarin hij meer dan 150 wedstrijden speelde. Janssen speelde vorig seizoen met Twente Champions League. ,,Maar dit is wel de grootste wedstrijd uit mijn carrière”, aldus de middenvelder over wie een nationale discussie is uitgebroken. ,,Ik schat Real Madrid wel wat hoger in dan Internazionale waartegen ik vorig jaar met Twente speelde”, aldus Janssen die nog maar een keer inging op de artikelen en columns die over zijn persoon gaan. ,,Ik heb geen problemen met de discussie. Ik weet wat ik kan en doe mijn uiterste best.”

Dat zullen alle Ajacieden dinsdagavond doen. Op de vraag waar De Boer het meest bang voor is, zegt hij: ,,Real Madrid is in de omschakeling goed en ze zijn sterk in standaardsituaties met goede koppers. Wij zijn in verdedigend opzicht daarin erg gegroeid. Maar bang voor hun corners ben ik niet, eerder voor onze corners als zij daarna snel kunnen omschakelen.”

Op de vraag van een Engelse journaliste, die nogmaals wilde weten hoe Ajax zou spelen, gaf De Boer ook in Engels antwoord: ,,We willen niet arrogant spelen, maar met vertrouwen.”

En de blonde dame die wilde weten hoe hij over Eriksen dacht, kreeg het volgende antwoord: ,,Hij is erg belangrijk voor ons team. Ik hoop dat hij zijn vele kwaliteiten morgen kan laten zien."

Na dik twintig minuten hielden de speler en trainer het voor gezien. Er moest worden getraind, want dinsdagavond moeten de mannen scherp, zonder angst en vol vertrouwen tegenover Real Madrid staan.


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst