Menu
De Boer wil Ajax niet in de 'denkstand'

De Boer wil Ajax niet in de 'denkstand'

Frank de Boer wil dat de Ajacieden vrij in het hoofd naar de Klassieker toeleven. ,,We moeten niet teveel in de denkstand terechtkomen, omdat we twee keer hebben gelijkgespeeld”, vertelde de Ajax-coach.

,,Het is belangrijk om snel weer het goede gevoel terug te krijgen", aldus De Boer vrijdag tijdens de persconferentie.. ,,Dat zit meestal in het hoofd, en niet in de kwaliteit. Als je het voor de winterstop kan laten zien, moet het daarna toch ook kunnen?”

Ajax is met acht punten uit vier duels nog ongeslagen na de winterstop, maar het spel houdt nog niet over. De Boer kan de kritische geluiden wel begrijpen. ,,De fans zijn de laatste wedstrijden niet verwend, laat dat duidelijk zijn. Ook zijn we de eerste plek kwijtgeraakt. Dan weet je dat er kritiek gaat komen.”

Tegenstander Feyenoord verkeert na vijf competitienederlagen in zwaar weer. De Boer zei mee te leven met zijn voormalig ploeggenoot bij Oranje, Giovanni van Bronckhorst. ,,Ik kan me voorstellen in welke situatie Gio zit. Eén of twee keer verliezen voor een topclub is al erg, moet je nagaan als dat vijf keer op rij gebeurt. Ik wens Gio veel sterkte, want ik weet hoe lastig het is. Niet dat ik ooit vijf keer op rij heb verloren, maar de druk van het werken bij een topclub is mij natuurlijk bekend.”

Later beantwoorden
De Boer wilde er niet aan dat het tobbende Feyenoord op een ideaal moment komt om het vertrouwen op te vijzelen. ,,Dat vind ik lastig. Die vraag zullen ze ook aan Van Bronckhorst stellen. Of Ajax een ideale tegenstander is om er weer bovenop te komen? Deze vraag kan ik pas na de wedstrijd beantwoorden, al ga ik er wel vanuit dat wij gaan winnen.”

Tegen Roda acteerde Feyenoord in een 5-3-2-systeem, dat door Louis van Gaal succesvol werd gehanteerd op het WK 2014 in Brazilië. Of de Rotterdammers het verdedigende concept opnieuw zullen gebruiken, is volgens De Boer nog maar de vraag. ,,Als Kramer weer helemaal fit is, hebben ze weer een echt aanspeelpunt. Dan zouden ze ervoor kunnen kiezen om weer 4-3-3 te gaan spelen, zoals ze het hele seizoen hebben gedaan. Maar we zijn op beide systemen voorbereid.”

Het spelen tegen een 5-3-2-systeem heeft volgens De Boer plus- en minpunten. ,,Het kan een groot voordeel zijn omdat je heel vaak 1 op 1 komt te spelen. Cruciaal is wie de meeste duels gaat winnen en het meeste lef heeft om een tegenstander voorbij te spelen. Als je iemand bent gepasseerd, ontstaat er direct ruimte.”

Supporters keihard nodig
Donderdag praatte de spelersraad van Ajax met een delegatie van de supporters. Volgens De Boer was het een goed gesprek. ,,De supporters hebben een bepaalde mening over het spel en gedrag van de spelers, tijdens en na wedstrijden. Het was goed om hun mening te horen. De fans hebben op hun beurt geluisterd naar de gevoelens van de spelers. Er was van beide kanten veel begrip. Belangrijk is dat we door dezelfde deur naar huis zijn gegaan. We weten dat we elkaar keihard nodig hebben.”

Op zijn wekelijkse perspraatje werd De Boer ook gevraagd naar het sluiten van de transferdeadline. Een door de coach gewenste nieuwe spits kwam niet. ,,Het beleid van de club was dat we eerst iemand moesten verkopen om een directe versterking te kunnen halen. Dat hebben we van tevoren afgesproken en daar moet iedereen zich dan in schikken. Hoe lastig het soms ook is. Toch denk ik dat deze groep evengoed sterk genoeg is om kampioen te worden.”

Enkel de aan Willem ll uitgeleende Richairo Zivkovic keerde vanwege een gebrek aan perspectief terug in Amsterdam. De Boer hoopt op eerherstel van de spits. ,,Hij heeft een interview gegeven waarin hij op gepaste wijze reageerde. Hij wil keihard gaan werken om de concurrentie aan te gaan. Dat is de enige instelling die ik van hem wil zien.”

Heitinga
De Boer gaf ook zijn mening over het afzwaaien van Heitinga. De verdediger stopt per direct en krijgt zondag zijn afscheid. De Boer had Heitinga gedurende de eerste seizoenshelft een troebel perspectief geschetst. ,,Ik heb eerlijk tegen hem gezegd dat ik geen gebruik van hem zou gaan maken, hoe belangrijk hij in de kleedkamer ook is. Dat kwam keihard aan en dat moest even bezinken bij John. Hij is toen gaan nadenken over zijn toekomst. Hij wil nu verder als trainer. Ik weet zeker dat hij een belangrijke pion kan worden binnen deze organisatie.”

Bovendien blijft Heitinga de komende tijd op het trainingsveld te bewonderen, omdat hij gaat aftrainen. ,,Hij mag dat zelf bepalen, maar natuurlijk ook in overleg. Hij gaat langzaam afbouwen en zal zijn waarde blijven houden. Hij heeft een onzichtbare aanvoerdersband om. Ik vind zijn stem heel belangrijk.”

Maar zondag wacht dus eerst de aartsrivaal. ,,Wedstrijden tegen Feyenoord zijn altijd speciaal. Het gaat maar om één ding: de drie punten binnenhalen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees