Menu
De Boer wil 'alert' Ajax zien

De Boer wil 'alert' Ajax zien

Ajax kan donderdag tijdens de eerste confrontatie met Dnipro Dnipropetrovsk een goede stap zetten richting de kwartfinales van de UEFA Europa League. Maar Frank de Boer verwacht genoeg tegenstand van de Oekraïners. ,,Dnipro speelt verzorgd voetbal”, blikte de hoofdtrainer vooruit. ,,Het is gewoon een heel goede ploeg. Het zegt genoeg dat ze Olympiakos hebben uitgeschakeld.”

Frank de Boer kan donderdag tegen Dnipro beschikken over een vrijwel topfitte selectie. Alleen Arek Milik is nog een heel klein twijfelgeval. ,,We gaan straks nog trainen en testen en dan kijken we morgen of Arek fit genoeg is of niet”, aldus de trainer tijdens de persconferentie in het schitterende Olympisch Stadion van Kiev.

De trainer verwacht een lastige wedstrijd tegen de Oekraïners. Donderdag, na de ochtendwandeling, worden de spelers uitgebreid ingelicht over de specifieke kwaliteiten van de tegenstander. De coach zelf heeft inmiddels een heel goed beeld. ,,Dnipro speelt verzorgd voetbal, het is een ploeg met een attractieve speelstijl. Hun backs komen op, en vanuit de verdediging kunnen ze ook nog eens verrassen met een demarrage. Ze hebben Olypiakos uitgeschakeld, dat zegt genoeg denk ik.”

Natuurlijk hoopt Ajax een zo goed mogelijk resultaat te boeken in Kiev, maar wat dat concreet inhoudt, is nog niet duidelijk. ,,0-0 vind ik geen superuitslag”, lichtte De Boer toe. ,,Natuurlijk, de ‘nul’ houden is belangrijk, maar scoren in een uitwedstrijd zou ook mooi zijn. Het gaat er morgen vooral om dat we alert zijn.”

Arek Milik is het enige twijfelgeval in de 19-koppige Ajax-selectie. De rest van de spelers is fit voor het duel met Dnipro. Arek Milik is het enige twijfelgeval in de 19-koppige Ajax-selectie. De rest van de spelers is fit voor het duel met Dnipro.

Ook Nicolai Boilesen, die zijn trainer vergezelde tijdens de persconferentie, durft nog niet te zeggen met welk resultaat Ajax tevreden mag zijn. ,,Het is heel moeilijk. Ik denk eerst dat we gewoon moeten kijken hoe dit duel verloopt. Volgende week in aanloop naar de return weten we veel beter wat ons te wachten staat.”

Voordeel voor Ajax is dat het volgende week in Amsterdam kan rekenen op een uitverkochte ArenA. Dnipro moet het donderdag met een stuk minder fans doen. Vanwege de onrust in het oosten van Oekraïne is de ploeg verplicht in Kiev te spelen, zo’n 400 kilometer verwijderd van hun echte thuisbasis. Het Olympisch Stadion, dat 70.000 bezoekers kan herbergen, zal maar matig gevuld zijn. Boilesen: ,,Ik heb gehoord dat we ongeveer 10.000 toeschouwers kunnen verwachten. Dan voelt het toch een beetje zoals Legia-uit, waar helemaal geen toeschouwers waren. Zo’n leeg stadion kan zeker in ons voordeel zijn. Ook qua communicatie in het veld.”

Dat de return in Amsterdam al is uitverkocht, vindt De Boer fantastisch. ,,Ik denk dat er niet veel clubs zijn die dat voor elkaar krijgen. Wij zien dat echt als een enorme stimulans. Het betekent dat de fans er echt in geloven dat we verder kunnen komen in Europa.”

Tekst: Ajax.nl/Timo Bruijns
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer inspecteert het stadion in Kiev. Frank de Boer inspecteert het stadion in Kiev.
Nicolai Boilesen checkt de grasmat. Vanwege de slechte staat van het veld trainde Ajax 500 meter verderop op een ander veld. Nicolai Boilesen checkt de grasmat. Vanwege de slechte staat van het veld trainde Ajax 500 meter verderop op een ander veld.
Het Olympisch Stadion in Kiev was in 2012 het decor van de EK-finale tussen Spanje en Italië. Het Olympisch Stadion in Kiev was in 2012 het decor van de EK-finale tussen Spanje en Italië.
Ruim 24 uur voor de aftrap namen de Ajacieden een kijkje in het stadion. Ruim 24 uur voor de aftrap namen de Ajacieden een kijkje in het stadion.
De meeste stoelen in het immense stadion zullen donderdag leeg blijven. Naar verwachting zullen slechts 10.000 van de 70.000 plaatsen gevuld zijn. De meeste stoelen in het immense stadion zullen donderdag leeg blijven. Naar verwachting zullen slechts 10.000 van de 70.000 plaatsen gevuld zijn.
De Boer: 'Fantastisch dat we volgende week in een uitverkochte ArenA de return spelen' De Boer: 'Fantastisch dat we volgende week in een uitverkochte ArenA de return spelen'