Menu
De Boer wil Cocu voorblijven

De Boer wil Cocu voorblijven

Frank de Boer en Phillip Cocu zijn niet alleen voormalig ploeggenoten, maar ook goede vrienden. Zondag is hun vriendschap even van ondergeschikt belang in de topper Ajax – PSV. De Boer had als speler de overhand in onderlinge ontmoetingen, en datzelfde geldt als coach.

Het valt voor Ajax en De Boer echter te hopen dat een opvallende trend niet voortzet. De voormalig verdediger staat voor de zesde keer als coach als tegenover Cocu en leidt de dans met 3-2. De voormalig internationals wonnen om beurten, wat zou kunnen impliceren dat Cocu ditmaal juichend van het veld kan. Achtereenvolgens was de winnaar: De Boer-Cocu-De Boer-Cocu-De Boer. In maart won Ajax met 1-3 in Eindhoven.

Cocu en De Boer waren tussen 1999 en 2003 ploeggenoten bij FC Barcelona en veroverden in 1999 de Spaanse landstitel onder trainer Louis van Gaal. Ook bij het Nederlands elftal stonden ze talrijke keren samen binnen de lijnen, voor het laatst in de kwartfinale van het EK 2004 in Portugal. De Boer en Cocu waren op het WK 2010 beide assistent onder Bert van Marwijk.

Op de Nederlandse velden kruisten De Boer en Cocu als spelers zestien maal de degens. Wederom won De Boer het vaakst: zeven keer. Cocu moest het doen met vijf zeges. Kleine pleister op de wonden voor de PSV-coach. Cocu scoorde wel vaker (3) dan De Boer (1) in onderlinge ontmoetingen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst