Menu
De Boer wil dat Ajax met het hart speelt

De Boer wil dat Ajax met het hart speelt

Frank de Boer wil zaterdag bij Heracles Almelo een strijdbaar Ajax zien. De coach vond zijn ploeg daar vorige week bij FC Utrecht (1-1) tekort inschieten. ,,Ik heb de hele week bij de jongens aangedrongen dat ze meer met hun hart moeten spelen, daar begint het mee. Ik heb het gevoel dat de boodschap goed is overgekomen.”

De Boer legde aan de hand van een voorbeeld uit waar het bij Utrecht in zijn ogen aan mankeerde. ,,Ik miste het heilige vuur om ten koste van alles een 0-1 overwinning over de streep te trekken. Van der Maarel kreeg uiteindelijk vier keer de gelegenheid om aan te leggen voor een voorzet. De samenwerking om een doelpunt te voorkomen moet goed zijn.”

De Boer benadrukte vrijdag ook het belang van een goede samenwerking met de jeugdopleiding. ,,Het eerste elftal is het belangrijkste, dat moet presteren. Maar als staf zijnde proberen we zeker mee te denken met de Toekomst. Er wordt veel energie en geld in gestoken en we realiseren ons dat de jeugdopleiding de levensader van Ajax is.”

Volgens De Boer komen meerdere talenten in aanmerking voor Ajax 1, maar hij wil ze rustig brengen. ,,Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny en Mauro Savastano en misschien nog wel meer jongens”, somt de trainer op. ,,Natuurlijk kunnen zij met het eerste mee, maar op wat voor basis is de vraag. Reken je op twintig wedstrijden per seizoen of op twee en zijn het bonusmomenten. Iedereen kijkt naar het eerste elftal, dus moet er gepresteerd worden.”

De huidige selectie is erg jong. Een grote verschil met De Boers eigen tijd als speler bij Ajax.. ,,Toen hadden we een vaste kern van vijftien jongens van zo’n 25 of 26 jaar, vier jonge jongens en twee heel ervaren spelers als Blind en Rijkaard. Dat was een heel andere mix dan nu. Je kunt niet van een 21-jarige speler verwachten dat hij Van de Beek of Nouri de les gaat lezen. Die is nog teveel met zichzelf bezig.”

De Boer bevestigde dat hij Mike van der Hoorn te kennen heeft gegeven dat hij bij Ajax moet blijven. ,,Mike is belangrijk geweest voor Ajax, vandaar dat we hem niet kwijt willen. We hebben voor elke positie twee mensen nodig. Wij denken dat Mike het Veltman heel lastig kan maken. Zo niet, dan is hij een heel goed alternatief voor Joël.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees