Menu
De Boer wil gaatje met PSV dichten

De Boer wil gaatje met PSV dichten

Frank de Boer wenst in de laatste maand voor de winterstop op zijn minst in het spoor te blijven van koploper PSV. ,,We willen de achterstand in ieder geval niet groter laten worden. Maar het liefst dichten we het gaatje en gaan we eroverheen. Dat hangt niet alleen van ons af, maar ook van PSV.”

Vooralsnog voert PSV de ranglijst aan, op vier punten gevolgd door Ajax. De Boer repte van een ‘zware maand’. Tot de winterstop komt Ajax nog vijfmaal in competitieverband in actie, staan er nog twee Champions League-wedstrijden op het programma en wacht ook nog het bekerduel met Vitesse. ,,Gelukkig hebben we de hele groep bij elkaar.”

Hoopvol is ook dat het spel van Ajax progressie vertoond. ,,Ik vind dat er verbeteringen te zien zijn. Meerdere spelers raken beter in vorm en er lijkt een klik te ontstaan. Dat komt ook omdat we de laatste tijd in een vaste formatie hebben kunnen spelen. Dat is het lekkerste voor een elftal, omdat er zo automatismen en vastigheden ontstaan. Nu is het zaak om de stijgende lijn door te trekken en niet 1 of 2 wedstrijden te domineren, maar een hele serie duels.”

De Boer constateert tot zijn genoegen dat de traditionele top drie weer de regie voert in de Eredivisie. ,,Dat is een goede zaak”, zei de coach van Ajax vrijdag op een persconferentie. ,,Zo is het ook altijd geweest. Het is leuk voor de competitie als iedereen van elkaar kan winnen en verliezen, maar uiteindelijk wil je ook Europees meetellen. Dat kan alleen als de traditionele top drie er is. Daar horen de beste spelers te spelen.”

Ajax is nadrukkelijk met de toekomst bezig, dit tot tevredenheid van De Boer. ,,Het is goed voor de club dat het grootste gedeelde van de selectie nog minimaal een jaar gaat samenspelen. Het is een goede groep: jong, maar heel talentvol. Stel dat we ze voor een periode van twee jaar bij elkaar kunnen houden, dan ziet het er goed uit voor Ajax.”

Mocht in die opzet worden geslaagd, dan is de kans groot dat De Boer aan het roer blijft. ,,Ik hoef absoluut niet weg. Als er een club komt die mij aanstaat, ga ik luisteren. Maar als ik denk dat ik hier iets moois kan neerzetten, blijf ik misschien wel bij Ajax.” Van een houdbaarheidsdatum wil De Boer niets weten. ,,De selectie en ik moeten beide het gevoel hebben dat ik nog kan bijdragen. Ik zelf denk van wel, maar het moet van twee kanten komen. Vooralsnog zie ik geen reden om niet te blijven.”

Het is allemaal stof voor de langere termijn. Vooralsnog telt alleen het duel met Heerenveen. Ondanks dat de Friezen door een mindere serie resultaten zijn weggezakt, is De Boer op zijn hoede voor de nummer zeven van de Eredivisie. ,,Het is een team dat lastig te verslaan is. Verdedigend steken ze goed in elkaar, ze zijn bereid vuil werk voor elkaar op te knappen. Dwight Lodeweges laat zijn elftallen ook altijd leuk voetballen. Het is een goed team, maar wij zijn beter. Daarom moeten wij de drie punten pakken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst