Menu
De Boer wil het geloof eraf zien spatten

De Boer wil het geloof eraf zien spatten

Frank de Boer zat dinsdagmiddag samen met zijn herstelde centrale verdediger Toby Alderweireld achter de tafel voor de persconferentie richting het belangrijke Champions League-duel met Borussia Dortmund van woensdag. Beide Ajacieden kijken uit naar het duel. Ajax wil een goed resultaat halen tegen Dortmund, want dan zijn de kansen op Europees overwinteren uiteraard het grootste.

Dat het een alles of niets wedstrijd zou zijn, een stelling die de NOS deponeerde bij de openingsvraag, daar wilde De Boer niet helemaal aan. ,,We willen ons eigen spel proberen te spelen zoals we elke wedstrijd in de Champions League proberen te doen. Dat is drie keer goed gegaan en een keer een stuk minder in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid. We hopen op een goed resultaat en gaan voor de winst."

In Dortmund verspeelde Ajax een zeker lijkend punt in de slotfase toen Lewandowski drie minuten voor tijd scoorde. Is er bij Ajax iets veranderd in de twee maanden die sindsdien zijn verstreken? De Boer: ,,Het belangrijkste is dat we de afgelopen tijd tegen drie topteams hebben gespeeld. Het is gebleken dat we daar klaar voor zijn; in snelheid en in duelkracht. Alles is een stapje hoger. Je speelt opeens tegen wereldsterren, dan gaat het een tandje sneller. Het is heel belangrijk dat de selectie beseft dat je ook op het allerhoogste niveau met een goed resultaat van het veld kan stappen. Dat we het elke ploeg lastig kunnen maken. Je kan uiteraard ook verliezen, maar dan moeten we wel strijdend ten onder gaan. We hebben in drie van de vier wedstrijden laten zien dat we het kunnen. Morgenavond wil ik het geloof in eigen kunnen weer van de ploeg af zien spatten. Dan is het een interessante confrontatie.”

Toby Alderweireld heeft een persoonlijke missie: 'Ik wil Lewandowsky stilleggen.' Toby Alderweireld heeft een persoonlijke missie: 'Ik wil Lewandowsky stilleggen.'

Ook Toby Alderweireld kijkt uit naar het duel met Dortmund. Afgelopen zaterdag moest hij nog geblesseerd op de tribune toekijken hoe zijn team worstelde met de defensief ingestelde Limburgers van VVV-Venlo. ,,Het gaat fysiek weer goed met me. Ik ben helemaal fit. Na Zwolle dachten we aanvankelijk aan de wedstrijd tegen VVV, maar het was de vraag of ik daarin zonder risico zou kunnen spelen. Toen hebben we besloten dat duel over te slaan en heb ik me gericht op Dortmund. Dat is natuurlijk een fantastische wedstrijd om bij te zijn. Die eerste wedstrijd in Duitsland heeft ons vertrouwen gegeven. We hebben ons eigen spel laten zien en kansen gecreëerd. Het belangrijkste is dat we die goede punten vanuit die wedstrijd meenemen naar woensdag. Natuurlijk heeft Dortmund een geweldig team, maar dat moet ook wel als je de koppositie in deze poule inneemt.”

De centrale verdediger heeft binnen zijn takenpakket voor het duel met de koploper in groep D een speciaal doel. ,,Ik wil Lewandowski stilleggen. Als hij weinig gevaar kan stichten, dan heb ik het goed gedaan. Maar het Ajax-spel is meer dan verdedigen alleen. Je moet voetballend ook de juiste keuzes maken, het moet wat sneller. Ook bij mij. Dat is een mooie uitdaging.”

Zijn trainer gaat woensdag uit van het thuisvoordeel. Bovendien berekende de UEFA dat De Boer als speler van Ajax en FC Barcelona slechts een keer verloor van de twaalf ontmoetingen met Duitse clubs. ,,Ik denk dat we in de ArenA moeilijk te verslaan zijn en daar ga ik voor woensdag ook vanuit." En dan tot besluit: ,,Zo’n historie is allemaal leuk, maar het zou mooi zijn als we tegen Dortmund hetzelfde resultaat behalen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven)