Menu
De Boer wil kentering in Utrecht

De Boer wil kentering in Utrecht

Ajax brengt zondag een bezoek aan FC Utrecht. Diens thuishaven is niet het meest favoriete terrein van Frank de Boer. Als coach won hij nog nooit in de Galgenwaard. ,,Dus wordt het tijd om daar een kentering in te gaan brengen.”

Ajax werd donderdagavond in de Europa League uitgeschakeld, maar van wonden likken was
een dag later geen sprake. De Boer had het – vanwege de slechte uitgangspositie – al min of meer zien aankomen. ,,Dan is de klap minder hard. Alleen blijft het teleurstellend dat we niet hebben gewonnen. Als er zoveel supporters zijn gekomen, wil je ook een goede wedstrijd afleveren. Dat hebben we niet gedaan. En voor hetzelfde geld had Celtic nog de 1-2 gemaakt, dan vergeef je het jezelf nooit
meer.” 

Niet zuiver genoeg
In het geval van een Schotse zege bij Fenerbahçe en een overwinning van Ajax op Molde, dan hadden de Ajacieden zich alsnog geplaatst voor de volgende ronde. Zover kwam het niet, omdat beide duels in 1-1 eindigden. De Boer was niet alleen teleurgesteld over het resultaat, maar ook over het optreden van Ajax.

,,We waren te slordig. De tegenstander speelde met tien man op hun eigen helft, daar is lastig doorheen te komen. Dat hebben we eerder ook tegen Jablonec gezien. Het komt dan echt op zuiverheid aan.”

Voordeel
Ooit sprak Johan Cruijff de beroemde woorden: ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’. Door de Europese uitschakeling kan voor Ajax het vizier volledig op de competitie. ,,We kunnen ons nu optimaal voorbereiden voor elke wedstrijd, goed trainen en nog meer aan details gaan werken. Als je op donderdag speelt, en vervolgens op zondag weer, dan is daar geen tijd voor.”

Ajax kent voor het treffen bij FC Utrecht geen personele problemen. Alle spelers kwamen ongeschonden uit de strijd tegen Molde. ,,Volgens mij is iedereen fit gebleven”, vertelt De Boer. ,,Ik heb in ieder geval niets gehoord waarover ik me zorgen moet maken.”

Donny van de Beek baarde opzien door met gevaar voor zijn eigen gezondheid een kopduel aan te gaan. Hij kopte de 1-0 binnen, maar liep daarbij ook een bloedende hoofdwond op. ,,Donny is een echte kerel geworden. Het is hartstikke leuk dat-ie zijn eerste doelpunt voor Ajax 1 heeft gemaakt.”

Bazoer
Toch had De Boer ook minder nieuws omtrent Ajax’ jeugdproduct. Voor Van de Beek is zondag geen plek in de basis. ,,Bazoer zal zijn plek overnemen.” Of in navolging van Bazoer ook El Ghazi weer mag starten, wilde De Boer niets kwijt. ,,Dat zien we dan wel. Anwar kan nu goed trainen, maar we moeten ook kijken of er een reactie is. Bovendien kijk ik naar de zwakke plekken van de tegenstander
waarvan ik denk dat we ze pijn kunnen doen.”

De Boer rekent op een heet middagje in de Galgenwaard. ,,Het zijn altijd wedstrijden op het scherpst van de snede. Voor hun is het de wedstrijd van het jaar, zoals bij meer ploegen die Ajax op bezoek krijgen. Je merkt het al als je bij het stadion aankomt. Met de strijd die ze vervolgens in de wedstrijd leveren, hebben we het een paar keer heel lastig gehad.”

Dat Ajax nog maar één ijzer in het vuur heeft en er daardoor meer druk op de competitie komt, ervaart De Boer niet als een probleem. ,,Kampioen worden was sowieso de belangrijkste inzet van dit seizoen. We willen heel graag volgend seizoen in de Champions League spelen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst