Menu
De Boer wil muren breken

De Boer wil muren breken

Met een 3-1-zege op HSV op zak en een goede trainingsweek in de benen kan Frank de Boer terugkijken op een geslaagd trainingskamp. Er is hard gewerkt en gesproken over de titelstrijd. ,,Vaak spelen we tegen een muur, die moeten we proberen te breken.”

En om die muren te breken, hamert De Boer op details. ,,Je moet niet onderschatten hoe lastig het is om tegen een team te voetballen dat 4-5-1 speelt. Vooral in de ArenA trekken teams zich terug. Ploegen die fysiek sterk zijn kunnen dat negentig minuten volhouden. Aan ons de taak om die muur te breken. We moeten zo’n team kapot spelen, en dat kan alleen als je in een hoog tempo speelt en let op de details. Niet achter iemand inspelen, maar voor iemand, niet de bal afgeven en denken “los jij het maar op”. Overal moet een idee achter zitten. Ik denk dat we dat er in kunnen slijpen. De kwaliteit is er.”

Ajax krijgt met regelmaat de kritiek dat het tempo te laag is. ,,Soms is dat ook het geval, maar het ligt ook vaak aan de tegenstander die zich ingraaft. Als wij iets meer ruimte krijgen, laten we wel heel vaak mooie dingen zien. We staan bovenaan, we hebben de meeste doelpunten voor en de minste goals tegen: we laten ook goede dingen zien.”

De wedstrijd tegen HSV kan gezien worden als een goede generale repetitie. Ajax won met 3-1. ,,Op de beginfase en de laatste acht minuten na heb ik hele goede dingen gezien. Daley heeft zijn rentree gemaakt en heeft het 45 minuten goed volgehouden, dat is ook positief. Ik denk dat we klaar zijn voor de tweede helft van het seizoen.”

Davy Klaassen is nog niet fit. De Boer weet niet of hij zijn captain voor het duel met ADO Den Haag terug heeft. ,,Dat blijft afwachten. Voor de interlandperiode had hij dezelfde klachten. Toen was het met een paar dagen rust weer goed. Laten we hopen dat dat nu ook weer het geval is.”

Goede week
De Boer kijkt terug op een goede week in Belek. Goed, de zon scheen niet altijd, maar dat was geen probleem. Vooral niet omdat de velden van het Cornelia Diamond Resort er prachtig bij bleven liggen. ,,Een beetje regen is helemaal niet erg. We hebben er één training uit moeten gooien vanwege het onweer en op de eerste avond viel het licht even uit. Verder hebben we heerlijk kunnen werken.”

Over de werklust van zijn team is hij meer dan tevreden. ,,We kunnen van niemand zeggen dat hij niet zijn stinkende best heeft gedaan. Ook de jonkies (Donny van de Beek, Abedelhak Nouri, Vaclav Cerny, Kasper Dolberg) kunnen volgens de hoofdcoach terugkijken op een geslaagde week. ,,Het is lekker dat die jongens kunnen aanhaken bij dit niveau. Donny van de Beek is misschien een stapje verder dan de anderen omdat hij de laatste tijd het meest bij ons heeft gespeeld, maar ook de andere drie hebben het uitstekend gedaan.” Van de Beek, Cerny en Nouri pakten tegen HSV allemaal speelminuten. Voor Nouri was het zelfs zijn officieuze debuut. De Boer: ,,Hij mag trots zijn op de week die hij achter de rug heeft.”

Dolberg
Van de jonkies was Kasper Dolberg het enige échte nieuwe gezicht. Hij kwam zaterdag niet in actie,  maar zijn kans komt nog wel, zo weet De Boer: ,,Hij maakt een hele goede indruk voor iemand die voor het eerst meedoet. Het is ook niet zo dat hij ontzettend opvalt, maar alles wat hij doet is goed. Bijna al zijn ballen komen aan. Hij loopt erbij alsof hij er al tien jaar bij hoort. Je merkt helemaal geen spanning of iets dergelijks.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst