Menu
De Boer wil scoren in Polen

De Boer wil scoren in Polen

Ajax hoopt zich donderdagavond in Polen voor de achtste finales van de UEFA Europa League te plaatsen. De Nederlandse kampioen koestert een 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd tegen Legia Warschau. Een punt is derhalve genoeg voor de volgende ronde. Frank de Boer wil echter graag dat Ajax een goal maakt: ,,Want dan moet Legia er drie scoren.''

Een kleine 24 uur voor de aftrap van Legia - Ajax betraden Frank de Boer en een selectie van 19 spelers de grasmat van het lege Wojska Polskiego Stadion. De atmosfeer zal er donderdagavond tijdens de returnwedstrijd gek genoeg precies hetzelfde zijn. Of zelfs nog stiller. Het handjevol toeschouwers dat van de gelegenheid gebruikmaakte om de openbare training te volgen, mag er tijdens de wedstrijd niet bij zijn. Vanwege ongeregeldheden van de Poolse aanhang tijdens het uitduel met Lokeren moet Legia - Ajax in een leeg stadion worden gespeeld.

De capaciteit van een kleine 32.000 zitplaatsen zal daardoor onbenut blijven. Alleen journalisten en officials zullen donderdagavond getuige zijn van het duel waarin Ajax zich bij de laatste zestien van de UEFA Europa League hoopt te scharen. ,,Op dergelijke omstandigheden kan je je niet voorbereiden'', zei Frank de Boer tijdens de persconferentie voorafgaand aan de training van Ajax. ,,Legia heeft er bovendien net zoveel last van als wij. Zij missen de steun van hun eigen aanhang.''

Ajax is met een selectie van 19 spelers afgereisd naar Polen. Alleen Viktor Fischer, Kolbeinn Sigthórsson en Niki Zimling zijn momenteel niet fit. Verder zijn Richairo Zivkovic en Queensy Menig in Amsterdam achtergebleven.

De Boer heeft een duidelijke aanpak voor ogen waarmee hij Legia de definitieve knock-out wil toebrengen. ,,We moeten gewoon proberen om ons eigen spel te spelen. Vooral omdat we morgenavond graag willen scoren tegen Legia. Als dat lukt, moet Legia er namelijk drie maken omdat wij vorige week in Amsterdam de nul hebben gehouden. Dat voordeel moet zich uitbetalen.'' Bovendien zou een doelpunt van Ajax een eventuele verlenging en strafschoppenserie uitsluiten. Geen overbodige luxe in aanloop naar de topper tegen PSV.

Arek Milik (rechts) kan Ajax wellicht ook in de return tegen Legia Warschau helpen aan een belangrijke goal. De Pool tekende afgelopen week in de ArenA voor de enige en dus winnende treffer in de thuiswedstrijd tegen Legia. Arek Milik (rechts) kan Ajax wellicht ook in de return tegen Legia Warschau helpen aan een belangrijke goal. De Pool tekende afgelopen week in de ArenA voor de enige en dus winnende treffer in de thuiswedstrijd tegen Legia.

De 112-voudig Oranje-international verwacht dat Legia - net als vorige week tijdens de tweede helft - op jacht zal gaan naar een doelpunt. De koploper van de Poolse competitie moet immers scoren om nog uitzicht te houden op de volgende ronde. En mocht de wedstrijd vanuit het perspectief van Ajax niet naar wens verlopen, dan is het nadeel van een leeg stadion ook direct weer een voordeel voor De Boer. Hij kan zijn spelers in dat geval eenvoudig bereiken.

,,Als coach zal ik tijdens de wedstrijd veel meer bereik hebben dan bij een normale wedstrijd met publiek. Al is het ook weer niet de bedoeling dat ik elke actie met mijn stem ga begeleiden. Het liefst heb ik dat de spelers elkaar zelf in het veld motiveren en waar nodig corrigeren. Dus ik hoop eigenlijk dat ik me zo weinig mogelijk hoef te laten horen. Of ik zal schreeuwen in een leeg stadion? Natuurlijk. Het kan me niks schelen of het stadion leeg of vol is. Als ik mijn spelers maar kan bereiken. Daar gaat het om.''

Legia Warschau - Ajax begint donderdag om 19:00 uur.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kort na de persco van De Boer en Milik betraden de Ajacieden het lege Wojska Polskiego Stadion voor de afsluitende training. Kort na de persco van De Boer en Milik betraden de Ajacieden het lege Wojska Polskiego Stadion voor de afsluitende training.
De thuishaven van Legia moet het ook op de wedstrijddag doen zonder publiek op de tribunes. De thuishaven van Legia moet het ook op de wedstrijddag doen zonder publiek op de tribunes.
De Ajacieden warmen zich op voor de beslissende return tegen de Poolse kampioen. De Ajacieden warmen zich op voor de beslissende return tegen de Poolse kampioen.
Nicolai Boilesen, Davy Klaassen en Niklas Moisander gaan hoogstwaarschijnlijk ook donderdag voorop in de strijd tegen Legia. Nicolai Boilesen, Davy Klaassen en Niklas Moisander gaan hoogstwaarschijnlijk ook donderdag voorop in de strijd tegen Legia.
De Amsterdammers vergaten ondanks de kou niet te drinken tijdens de training. De Amsterdammers vergaten ondanks de kou niet te drinken tijdens de training.
Trainer De Boer mengde zich ook tijdens deze training nog even onder zijn spelers. Trainer De Boer mengde zich ook tijdens deze training nog even onder zijn spelers.
Klaassen lijkt te applaudisseren als zijn collega-Ajacied Bazoer een hoogstandje uitvoert. Klaassen lijkt te applaudisseren als zijn collega-Ajacied Bazoer een hoogstandje uitvoert.
Boilesen jaagt op de bal tijdens een positiespel. Boilesen jaagt op de bal tijdens een positiespel.
Anwar El Ghazi heeft de bal onderschept. Anwar El Ghazi heeft de bal onderschept.